Новий скандал в "Укроборонпрому": коли наведуть порядок в концерні

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов упевнений, що концерн не вибирається з скандалів

Державний концерн "Укроборонпром" почав службове розслідування з метою перевірки інформації, озвученої в четвер, 4 березня, під час пленарного засідання Верховної Ради щодо діяльності заступника генерального директора "Укроборонпрому" з маркетингу та збуту Михайла Морозова.

Чому концерн продовжують стрясати скандали? Чи реально там навести порядок? З цими питанням порталу "Коментарі" допоміг розібратися експерт.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов упевнений, що концерн не вибирається зі скандалів, тому що він побудований на корупційних схемах.

"Там фактично не було легальних, відкритих процесів. Порошенко був монстр в цих корупційних справах. Та й помічники були у нього ще ті - Гладовскій, Пашинський, син Пашинського. Він примудрявся тримати під контролем весь процес, контролював майже всі державні гроші. Сьогодні, у зв'язку з тим, що немає таких ділків, йде боротьба груп впливу за дерибан держбюджету через Укроборонпром. Звідси - намагання його роздрібнити, провести аудит, всякого роду звинувачення і "зливи". Пов'язано це не з боротьбою з корупцією, а з переділом грошових потоків", - підкреслює експерт.

За його словами, яскравим прикладом корупційних ігор на оборонці - недавній скандал навколо великовузлового складання американських вертольотів Bell UH-1 Iroquois ("Ірокез") на Одеському авіаційному заводі. Є підстави підозрювати, що американська компанія Bell Trexton не видавала Україні ліцензію на подібний вид діяльності.

"Тут проверталася традиційна для нашої країни схема. Заступник голови комітету з оборони і розвідки, нардеп від "Слуги народу", відкрив на свого помічника фірму з точно такою ж назвою, як фірма в США, яка займається реконструкцією (навіть не модернізацією!) Вертольотів компанії Bell Trexton. Зареєстрували якийсь часта адреса на Борщагівці, вирішили запустити реконструкцію на Одеському авіазаводі. Причому після реконструкції цей вертоліт (60-х років випуску, між іншим), вже не носив би марку "Ірокез", а перетворився в комерційний цивільний вертоліт На ринку такий коштує 700-800 тис. доларів. Але все докотилося до США, вибухнув скандал ... І це приклад лише однієї зі схем ", - ділиться Олег Жданов.

На його думку, вся наша державна машина пронизана корупцією. В результаті будь-який ДП перетворюється в корупційний, коли гроші не виходять з кабінетів: одна рука дає кошти з держбюджету, а друга їх тут же "освоює".

Експерт упевнений, що найбільш розумний вихід із ситуації - створення рівних умов для конкуренції частого і державного сектора, продажу держпідприємств в приватні руки. Щоб держава була просто регулятором на ринку, ринках.

"Такі умови є в будь-якій цивілізованій країні. Лобізм - це не корупція. Це більш високий ступінь конкуренції. Тому що і друга сторона може теж пролобіювати свої інтереси. А у нас - "конверти" та "схематоз". Питання догляду від корупції - приватизація. Можливо, ми все ж будемо ближче до цього ", - зазначає Олег Жданов.

Коментуючи останні дії української влади, він висловив надію, що почалася ліквідація кланової олігархічної системи. У підсумку в Україні можуть увійти транснаціональні корпорації (ТНК).

"І саме вони будуть головними бенефіціарами в процесі приватизації наших підприємств. У тому числі - оборонки, - вважає експерт. - І для нас, напевно, краще ТНК, ніж місцеві ненаситні олігархи. Треба віддавати підприємства в приватні руки, створювати умови для відкритої конкуренції, тоді отримаємо результат. Ті, хто говорить, що якщо прибрати корупцію і олігархат, то звалиться держава, просто самі є частиною корупційних схем, рент. І не хочуть цього втрачати. Нагадаю, що ВПК в США, в Ізраїлі - на 100% приватний. Держава лише регулює, а приватники б'ються за держконтракти і можливість вийти на зовнішні ринки зі своїм озброєнням. А у нас депутати кулуарно, через своїх помічників, провертають схеми. І поки це не зміниться, удачі нам не бачити".

Нагадаємо, генеральний директор "Укроборонпрому" Юрій Гусєв захворів Covid-19. Позитивний тест на коронавірус він отримав під час робочого візиту до Японії.