Новий політичний проект в Україні: хто дивиться на Захід

Експерти проаналізували ймовірність створення прозахідної опозиції

Згідно з даними українських Телеграм-каналів, заточених під політику, зараз ведеться активна робота зі створення опозиційного політпроекту, орієнтованого на Захід. Він повинен стати альтернативою занадто правої "Євросолідарності" і занадто ніякому "Голосу". Нібито увійти туди можуть Яніна Соколова, Сергій Жданов, Сергій Притула, Олег Сенцов. Наскільки висока ймовірність створення такого проекту і хто і чому туди міг би увійти із названих і неназваних персонажів розбиралися українські експерти.

"Йде явна тенденція до проросійського варіанту"

Політтехнолог Денис Богуш зазначає, що всі прізвища, позначені як ймовірні учасники нового проекту, - це медійні особистості. Але цього, за словами експерта, мало для того, що партія не просто "вистрілила", а й вкоренилася в українському політичному грунті.

"Ми бачили останні вибори. Супермедійний персонаж Пальчевський вклав величезні гроші в проект "Перемога Пальчевського". Але не спрацювало. Тому що просто медійності та просто грошей - мало. Потрібні ще потужні організаційні ресурси, команда, - пояснює Денис Богуш. - Я не можу собі уявити Соколову, Сенцова або Притулу, які створюють партійні осередки в Ужгороді, Кропивницького, Харкові. Швидше за все, це буде ще один "Голос". Фішка "Голосу" була в тому, що його лідером став медійний і всіма улюблений Вакарчук, який співає круті пісні. Всі йому повірили. Але як тільки він стикається з реальною політикою, в черговий раз дає задній хід... Тому що це не сцена. Тому що потрібен певний політичний шлях. Команда. І лише команда може щось робити - при шаленому фінансовому та організаційному ресурсі".

За словами політтехнолога, в програмах приблизно 200 українських партій прописана прозахідна позиція. Чи є сенс намагатися зліпити ще одну?

"Якщо вкладати в загальнонаціональний проект - це величезні гроші. У нас партії лідерського типу. А з тих, чиї прізвища звучать, погано склеюється. Є відомі люди, але без досвіду в політиці, в держуправлінні, в економіці. Мало бути просто класним, медійним, порядним. Потрібні досвід, кошти й команда, - зазначає Денис Богуш. - До речі, судячи з рейтингів діючих партій, зараз немає великого запиту в новому прозахідному проекті. Суспільство зараз структурує в сторону ОПЗЖ. Завдяки інформації політиці каналів Медведчука (в тому числі 1 + 1, де є його частка). Плюс Ахметова - зі своїми каналами. Йде явна тенденція до проросійського варіанту".

"Слід орієнтуватися на групу впливу Віктора Пінчука"

Політичний консультант, глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко звертає увагу, що політсили ліберально-демократичного спрямування регулярно переформується.

"Ми бачили поява нових брендів і взаємне перетікання кадрів в ДемАльянсі, Громадянській позиції, партії Воля, Русі нових сил Міхеїла Саакашвілі, - нагадує він. - Це норма для такого проекту - бути сформованим під конкретний електоральний цикл, після втрачати актуальність на користь нового політпроекту. Тому нова така політсила цілком можливо вже незабаром буде формуватися".

На думку Ярослава Божко, серед неназваних персонажів потрібно орієнтуватися, в першу чергу, на групу впливу Віктора Пінчука в українській політиці, журналістів ряду близьких медіа, представників антикорупційних ініціатив, таких як Віталій Шабунін та інші, колишніх співробітників і керівників антикорупційних органів таких як Руслан Рябошапка, Віктор Чумак та інші.

Тим часом портал "Коментарі" разом з експертами спробували спрогнозувати, які партії в новому році стануть союзниками, які посваряться, і чи буде вигода від нових спілок.