Нові президентські рейтинги: чому змінилася трійка лідерів

Як показало опитування, поки що Зеленському вдається зберегти лідерство

Нове опитування КМІС визначило топ-3 претенденти на президентське крісло в Україні. Лідер незмінний – Володимир Зеленський, а от друга і третя позиції з попереднього місяця змінилися. Про це повідомив у своєму блогу на порталі "Коментарі" політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Цифри цікаві та відрізняються від січневого опитування КМІСу, зазначає експерт.

Так, Володимир Зеленський залишається на першому місці з 16,2% серед усіх опитаних та 22,7% з тих, хто визначився. Однак у січні було трохи менше - 14,2% та 22.1% відповідно.

"Є невелике зростання, що можна пояснити рішенням стосовно закриття телеканалів кума Путіна", - вважає Бала.

На друге місце вийшов Петро Порошенко з 13,1% серед усіх та 18,3% з тих, хто визначився. У січні у Порошенка було 8,4% та 13,1% відповідно. Таке зростання дозволило випередити Юрія Бойка, який у грудні та січні був на другому місці.

Але на третє місце вийшла Юлія Тимошенко з 10,3% серед усіх та 14,5% серед тих, хто визначився. Тоді як у січні у Тимошенко було 6,8% та 10,6% відповідно.

"Слід зазначити, що у Юлії Тимошенко найкраща тенденція зростання рейтингу починаючи з грудня, коли за неї готові були проголосувати 4,6% з усіх та 7,3% серед тих, хто визначився. У Зеленського рейтинг зменшувався, у Бойка також і він вже опинився на четвертому місці, Порошенко у грудні та січні мав фактично однаковий рейтинг, - повідомив політтехнолог. - Скоріш за все таке зростання рейтингу Юлії Тимошенко пов'язано з її жорсткою позицією стосовно підняття тарифів та обговоренням її кандидатури на посаду прем'єр-міністра і можливого вступу фракції Батьківщина у коаліцію".

Зазначається, що Юрій Бойко має підтримку 8,1% серед усіх та 11,4% серед тих, хто визначився. Тоді як у січні було 11,2% та 17,5% відповідно. А у грудні взагалі 20,8% серед тих, хто визначився.

"Падіння з грудня на 9,4%. Навіть якщо плюсувати 5,1% серед усіх, які готові проголосувати за Медведчука, рейтинг зменшився. Побачимо, чи буде зменшуватись ще, після закриття телеканалів "112", ZIK, NewsOne, які були рупорами пропаганди ОПЗЖ, - каже експерт. - Весна буде дуже важливою для всіх політиків з цього списку, думаю очікується запекла політична боротьба, можливо навіть і політична війна. Також це опитування показало, що можливі амбіції Дмитра Разумкова з 2,3% серед усіх та 3,3% серед тих, хто визначився та Віталія Кличка з 1,4% серед усіх та 1,9% серед тих, хто визначився, на посаду президента поки що є віртуальними".

Нагадаємо, раніше експерти оцінили новий рейтинг партій та пояснили, чому лідери не збігаються між популярними соціологічними компаніями.