Головна Новини Політика внутрішня політика Нова партія колишнього нардепа Колеснікова: чи є перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова партія колишнього нардепа Колеснікова: чи є перспективи

Експерти розповіли, яке політичне майбутнє чекає партію "Україна - наш дім", про створення якої заявив екс-нардеп Борис Колесніков

5 травня 2021, 13:15
Поділіться публікацією:

Колишній нардеп від "Партії регіонів" та "Опозиційного блоку" Борис Колесніков підтвердив, що створює нову політичну партію. Називатися буде "Україна — наш дім", зібрати туди хоче "кращих людей з усіх сфер: промислового і аграрного сектора, сфери інформаційних технологій, медицини, освіти, соціальної сфери, малого і середнього бізнесу". "Коментарі" дізналися в експертів, які перспективи такого проекту, створення якого Колесніков раніше спростовував.

Нова партія колишнього нардепа Колеснікова: чи є перспективи

Борис Колесніков. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Перспективи проекту, спрямованого на електорат "Партії регіонів", досить серйозні"

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко вважає, що Колесніков міг ухилятися від питань щодо створення партії, тому що це — колективний процес. І, можливо, партнери не хотіли, щоб про проект стало відомо занадто рано. Втім, вірогідно знати це можуть тільки ті, хто близький до екс-нардепа.

"Перспективи ж проекту, спрямованого на електорат "Партії регіонів", досить серйозні, — зазначає Андрій Єременко. — Свого часу ПР мала плюс-мінус 50% голосів виборців. Набагато більше, ніж теперішні Опоблок та ОПЗЖ. Так, Крим і частина Донбасу не голосують, але навіть ті, хто залишився, — неприкаяні. На минулих виборах підтримали "Слугу народу", але ті багато в чому розчарували. Так що електорат південного Сходу чекає своїх героїв. ОПЗЖ спрямована на проросійську частину, до того ж ослаблена після недавніх рішень РНБО. Так, раніше Опоблок програв ОПЗЖ. Медведчук тоді фактично розвалив це творіння Ахметова, перетягнувши тих же Бойка і Льовочкіна до себе. Але зараз проблеми і в ОПЗЖ. А електоральне поле, як я вже зазначав, — велике. Тому з новим проектом буде, де розгулятися".

Експерт зазначає, що ряд партій транслює зараз риторику ПР. У стилі: давайте розвивати свої регіони, влада на місцях, відійти від політики і розвивати прагматичну економіку.

"Саме з такою риторикою на місцевих виборах добре змогли набрати "За майбутнє", "Пропозиція", ряд місцевих проектів. Всі вони потенційно можуть увійти в велику партію з економічним порядком ПР. Тож такий проект точно небезнадійний, шанс є, — упевнений Андрій Єременко. — Заважати ж йому буде саме те, що він — не єдиний на цьому "ринку". Якщо його запустять зараз, коли інші фактично нічого не роблять, то при хороших грошах він буде непогано розвиватися. Особливо, якщо вдасться залучити в новий проект депутатів-мажоритарників із різних партій, самовисуванців, мерів, які мають серйозну підтримку".

"Нехай професіонали займаються тим, що у них краще виходить"

Політолог Валентин Гладких впевнений, що справа не тільки в Борисі Колеснікові, але і в Рінаті Ахметові, який не залишає ідею повернутися у велику політику з власним політпроектом.

"Останні два політичних сезони були відверто провальними для Ахметова. Створений Опоблок не злетів після того, як єдиний рейтинговий політик на умовному біло-блакитному сегменті Юрій Бойко пішов звідти в ОПЗЖ. Тож саме з Бойком доведеться конкурувати з новим проектом. І я не вважаю, що вони встигнуть когось так медійно прокачати, щоб він міг гідно конкурувати з розкрученою фігурою Бойка", — каже Валентин Гладких.

Політолог сумнівається в перспективі проекту "Україна — наш дім" ще й тому, що розмови на кшталт зібрати професіоналів, молодих лідерів та т.д. вже були не раз. І не спрацьовували.

"Нехай професіонали займаються тим, що у них краще виходить. Не потрібно забирати успішних людей з економіки, мистецтва, культури, юриспруденції. Нехай кожен буде на своєму місці. Інакше ми втратимо, наприклад, ефективного бізнесмена, але не факт, що отримаємо ефективного політика, — пояснює Валентин Гладких. — Не спрацюють і заяви Колеснікова, що людей зберуть з усіх куточків України. Електорат того ж Львова, навіть якщо представники міста увійдуть в партію Колеснікова, буде сприймати проект саме як екс-регіоналів. І не стане голосувати. Ну, а біло-блакитний електорат, як я вже зазначав, буде тяжіти до Бойка. Тож проект заслуговує на увагу, не виключено, що його зможуть досить прокачати і навіть зробити прохідним. Але я скептично ставлюся до того, що він зможе серйозно переформатувати електоральну карту України. Швидше інвестор не залишиться задоволений результатом".

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", експерти прокоментували інформацію про можливе створення нової партії в оточенні олігарха Ріната Ахметова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини