Головна Новини Політика внутрішня політика Слідчі вибивали свідчення проти Порошенка чи Медведчука, - організатор постачання вугілля з ОРДЛО Кузяра
commentss НОВИНИ Всі новини

Слідчі вибивали свідчення проти Порошенка чи Медведчука, - організатор постачання вугілля з ОРДЛО Кузяра

Сергій Кузяра розповів про "вугільну справу" Медведчука та Порошенка

28 січня 2022, 14:05
Поділіться публікацією:

Бізнесмен Сергій Кузяра, фігурант кримінального провадження про постачання вугілля з Донбасу, в інтерв'ю "Економічній правді" заявив, що справді був ініціатором закупівлі палива в ОРДЛО. А Петро Порошенко та Віктор Медведчук до цього ставлення практично не мають. Про це повідомляється на сайті "112".

Слідчі вибивали свідчення проти Порошенка чи Медведчука, - організатор постачання вугілля з ОРДЛО Кузяра

Сергей Кузяра. Фото з відкритих джерел

Відповідаючи на запитання, чи сам Кузяра був ініціатором схеми закупівель Україною вугілля у "ДНР" і "ЛНР", він заявив: "Я намагався продовжити роботу з постачання вугілля (з Донбасу, яка була і до 2014 року, — ред.), але ця відповідь має продовження, яке ніхто не хоче чути: я намагався зробити цю роботу у форматі товарообмінних операцій. Україна потребувала вугілля і не тільки, Донбас потребував залізної руди, продуктів і багато іншого".

За словами Кузяри, це була "схема закупівель".

"Це була організація торгових операцій у рамках законодавчого поля, що існувало тоді", — сказав Кузяра.

Він стверджує, що не йшлося про точно визначені обсяги постачання вугілля: "Не було жодних обсягів. Була можливість постачати стільки, скільки було потрібно Україні, але вона не була використана".

Кузяра розповів, що реалізувати ці починання не вдалося.

"Каменем спотикання стало небажання пов'язувати зустрічне постачання товарів", — пояснив він.

Відповідаючи на запитання, як йому, пересічному бізнесмену, вдалося домовитися про закупівлю вугілля під час війни Росії проти України без адміністративного ресурсу, Кузяра сказав, що "на той час не було потреби в адміністративному ресурсі, щоб займатися цими поставками. На той момент ще був вільний ринок".

За словами Кузяри, його можливості були визначені його попередньою кар'єрою – у 2010-2015 роках він працював "радником трьох міністрів, віцепрем'єра Юрія Бойка, губернаторів Донецької області Шишацького та Тарути", відповідно у нього були зв'язки в Україні та РФ для організації поставок вугілля.

Кузяра водночас заперечує, що Віктор Медведчук та Петро Порошенко мали відношення до його діяльності.

"Ні Медведчук, ні Порошенко, ні їхні представники не мали відношення до моєї діяльності. Я самостійно вибудовував ланцюжки, що дозволяють забезпечити постачання. Знаючи всіх керівників вугледобувних підприємств, я розумів ситуацію та пропонував шляхи її вирішення", — сказав він.

Про Медведчука Кузяра каже, що перетинався з ним лише через спільних знайомих. "Він, певно, навіть не ідентифікує мене", — стверджує бізнесмен.

На питання про те, чому його прізвище фігурує на опублікованих пресою записах телефонних розмов Медведчука, Кузяра відповів, що активно їздив у "ЛДНР", ніколи цього не заперечував, але ставить під сумнів справжність плівок.

Кузяра також стверджує, що він не мав потреби узгоджувати свої дії з Медведчуком: "Роль Віктора Володимировича в цьому процесі дуже перебільшена: у нього була маса питань, і його участь у вугільних питаннях є не його ініціативою, а реакцією на прохання з українською сторони".

Про зв'язки з Петром Порошенком, Кузяра розповів, що бачився з ним на нарадах, які Порошенко проводив як міністр економіки (у 2012 році, — ред.), бувши радником віцепрем'єра Юрія Бойка.

"Після цього жодних спілкувань чи перетинів із Петром Олексійовичем у мене не було", — стверджує Кузяра.

Він також вважає "дурістю" версію слідства, що Порошенко змушував відмовитися від постачання вугілля з ПАР, чим створив залежність від Росії, "ЛНР" та "ДНР".

"Я взагалі не розумію, як із таким матеріалом вони (слідство, — ред.) пішли вручати підозру Порошенку. Відбувається відкрита маніпуляція фактами. Слідство придумало злочинну групу з Порошенка, Медведчука, Демчишина та мене", — сказав Кузяра.

Бізнесмен стверджує, що слідчі прямо пропонували йому дати свідчення проти Порошенка чи Медведчука.

"Ніхто навіть не соромився. Вони говорили, що їх цікавить насамперед Порошенко. Вони хотіли будь-яку інформацію, яка б дозволила прив'язати його до цієї справи. З цього приводу вони не просто мені пропонували, а тиснули на мене. Ці свідчення і були основними. метою, навіщо мене "закривали", але я пояснив, що не нікого обговорюватиму", — заявив Кузяра.

12 січня Сергій Кузяра вийшов із СІЗО. Печерський райсуд Києва надіслав його під цілодобовий домашній арешт.

У вересні 2021 року суд відправив Кузяру під варту з альтернативою застави 500 млн грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

михаил

28 січня 2022, 14:29

Другого и нельзя было ожидать в этой публикации так как коментс кому принадлежит ?? Правильно - одному из участников этого действия !! ПОЭТОМУ ОТБЕЛИВАЮТ ВСЕМИ СПОСОБАМИ !!


Новини