Головна Новини Політика внутрішня політика Непроста осінь-2021: яких загроз варто побоюватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Непроста осінь-2021: яких загроз варто побоюватися Україні

Експерти розповіли, які політичні та економічні рішення можуть принести українцям непередбачувані наслідки

30 серпня 2021, 14:57
Поділіться публікацією:

На носі — осінь, яка може виявитися дуже непростою для України. Експерти розповіли порталу "Коментарі", яких загроз нам слід побоюватися і чому.

Непроста осінь-2021: яких загроз варто побоюватися Україні

Восени Україні доведеться зіштовхнутися із низкою викликів. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Восени в Україні можуть початися серйозні протести населення

Політичний і економічний експерт Тарас Семенюк вважає досить серйозною загрозу масштабних протестів — як з питання тарифів, так і через формулою Штайнмаєра.

"Вже відомо, що тарифи, особливо на газ, будуть високими, піднявшись майже вдвічі. І це непосильна ноша для українських громадян, — підкреслює експерт. — Що стосується формули Штайнмаєра, то наші партнери по нормандському формату закликають Україну імплементувати її в законодавство. Але в політикумі і суспільстві немає консенсусу щодо цього".

Саме тому, впевнений Семенюк, можуть виникнути конфліктні ситуації.

"Протестувальники говоритимуть про здачу національних інтересів, про те, що ми йдемо на поводу Росії. І режиму Зеленського буде непросто впоратися з такими викликами", — стверджує фахівець.

Нікуди не поділися, за словами Тараса Семенюка, і загрози нацбезпеці.

"Активізація бойовиків на Донбасі була, є і буде найближчим часом. А США, куди нині попрямував український президент, будуть концентруватися більше на власній внутрішній політиці, а не на зовнішній. Вихід із Афганістану сильно підкосив імідж Штатів як гаранта безпеки своїх союзників. У цьому плані ми бачимо, що Україна повинна покладатися, перш за все, на власні сили, а не на те. що хтось буде нас захищати", — пояснює експерт.

Третьою загрозою він вважає економічний чинник.

"Як буде розвиватися наша економіка, залежить багато в чому від правильної стратегії і кон'юнктури зовнішніх ринків. Останнім часом були високі ціни на залізну руду і зернові. Але за прогнозами аналітиків ціни можуть падати, тобто, ми недоотримаємо необхідних коштів", — зазначає Тарас Семенюк.

"Офіс Президента стане все більш несприйнятливим до корупційних скандалів навколо своїх проектів"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак також виділив ТОП-3 загрози для України цієї осені.

Першою є політичний фактор.

"Восени пройде екватор першого президентського терміну для Володимира Зеленського. Можна говорити про те, що цієї осені команда чинного президента почне повномасштабну підготовку до другого президентського терміну Володимира Олександровича, — прогнозує експерт. — Радикальних, дієвих і тому непопулярних в народі кроків/реформ, які можуть негативно вплинути на особистий рейтинг, стане набагато менше. Зросте кількість популістським і соціально орієнтованих проєктів з кінцевою метою задобрити майбутній електорат".

Також експерт нагадав, що до свого екватора підходить і діюче скликання Верховної ради.

"Багато продумані депутати з монобільшості вже зараз розмірковують над пошуками можливості потрапляння до чергового скликання парламенту, але вже під прапорами інших політичних сил, — каже Іван Ступак. — Таким чином шляху Зе-парламентаріїв і президента будуть все частіше розходитися, що не сприятиме політичній стабільності".

Друге проблемне питання стосується особистостей.

"Для того, щоб довести Володимира Зеленського до такого бажаного другого президентського терміну, його команда стане ще більш монолітною, незважаючи на зовнішні фактори і скандали. На переправі коней не міняють, адже Володимир Зеленський за всяку ціну хоче цю переправу перетнути без втрат, тому всі внутрішні чвари будуть максимально утримуватися всередині команди, — припускає Іван Ступак. — Офіс Президента стане все більш несприйнятливим до корупційних скандалів навколо своїх проєктів, найближчого оточення і лояльних депутатів/чиновників".

На думку експерта, небезпека в тому, що нові скандали команда президента будуть "гасити" такими способами:

- демонстративне ігнорування проблеми;

- активне вигороджування і захист;

- грошима купувати інформаційну тишу навколо проблеми.

"В результаті це призведе до того, що Володимир Олександрович все більше втратить риси свого екранного прототипу Василя Голобородька і стане більш схожий на гібридного Віктора Федоровича Порошенка" — зазначає Іван Ступак.

Третій складний момент стосується вітчизняної правоохоронної системи.

"Цієї осені, — нагадує експерт, — на "капітальний ремонт" стане Служба безпеки України. Саме восени народні депутати планують у другому читанні прийняти відповідний законопроєкт. В результаті спецслужба остаточно втратити можливість розслідувати економічні та корупційні злочини, а приблизно чверть особового складу буде скорочена".

Також Іван Ступак звертає увагу, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), не без допомоги Офісу президента, більше року працює без повноцінного керівника, що істотно ускладнює роботу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і міждержавні взаємини між Україною і США.

"Очільник монобільшості у Верховній Раді Давид Арахамія озвучив плани по виведенню зі структури МВС Національної гвардії і Державної прикордонної служби для створення окремих органів. З якою метою виводити з МВС досить успішно функціонують органи, так і залишається загадкою, — зазначає Іван Ступак. — Всі разом ці фактори можуть призвести до того, що вся правоохоронна сфера одним махом і надовго стане на "капітальний ремонт". Адже в нашій країні немає нічого більш постійного, ніж тимчасовий зелений паркан навколо будівництва".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які важливі політичні події можуть відбутися в Україні восени, які можуть бути прийняті рішення, а також, чи є ймовірність потрясінь або змін в країні. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі можна переглянути відомості про економічні прогнози України на осінній період 2021 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxx

30 серпня 2021, 15:36

Размер имеет значение. Увеличить член теперь можно и без операции, я сам в этом убедился. как это сделать смотри здесь ----- http://bit.do/extazex


Новини