Наслідки скандального рішення КСУ щодо е-декларування: ВАКС скасував свій перший обвинувальний вирок

На черзі ще чотири таких вироки

Антикорупційний суд вищої інстанції вперше в історії незалежної України анулював обвинувальний вирок. Причина – рішення судового органу стосувалося умисного укриття доходів - тобто неподання декларації. На цей час кримінальна відповідальність за це не передбачена, адже минулого місяця своїм рішенням її скасував виший суд України.

Відомо, що скасоване рішення відноситься до судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Надії Посунся, яка була винна в умисному неподанні е-декларацій, а сам вирок став першим такого роду з моменту створення антикорупційного суду України у 2019 році. Відомо, що на черзі на анулювання вироків знаходяться ще чотири таких справи.


Раніше "Коментарі" повідомляли, що Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) 28 жовтня, о 19:00 закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

За словами прес-служби відомства, державні органи та громадськість більше не мають доступу до електронних декларацій чиновників. Крім того, НАЗК зупиняє їх перевірку, зберігання і публікацію. Глава НАЗК назвав таке рішення нищівною поразкою антикорупційної реформи в Україні.