Мін'юст хоче заборонити "Партію Шарія": чим обернеться протистояння

Представникам політсили збираються пред'явити грубі порушення законодавства

Скандально відома політична сила "Партія Шарія" може виявитися в Україні під забороною. Принаймні, саме цього будуть вимагати юристи Міністерства юстиції в Окружному адміністративному суді Києва, повідомив міністр Денис Малюська. Суспільство вже неоднозначно реагує на подібні новини, тому "Коментарі" звернулися за поясненнями до експертів.

Деталі ситуації

За словами чиновника, як сама партія, так і популярний політичний блогер Анатолій Шарій, котрого політсила позиціонує як свого лідера, неодноразово були помічені в порушенні законів України. Як документальну основу позову, в Мін’юсті збираються використовувати ЗУ "Про політичні партії в Україні", а саме статтю 21.

Зрозуміло, подібні гучні заяви не пройшли непоміченими самим Анатолієм Шарієм. Блогер у своєму зверненні вже порекомендував очільнику Мін'юсту прочитати Конституцію і нагадав, що раніше сам Малюська стверджував, нібито партію заборонити не можуть — немає підстав.

"Партію Шарія Мін'юст всерйоз вирішив заборонити... через мої висловлювання про "тупих свиней із СБУ" і критику діяльності УПА", — висловив припущення Шарій, коментуючи ситуацію на особистому акаунті в Twitter.
Тактика влади є хибною

Експертна позиція з цього питання є досить неоднозначною. Як зазначає керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко, розмірковувати про справу без ознайомлення з нею не зовсім правильно.

"Без того докладного вивчення аргументації, наведеної в основі позову, поданого Мін'юстом, складно говорить про вірогідність заборони "Партія Шарія". У будь-якому випадку — це досить тривалий процес. У разі навіть позитивного для Мін'юсту рішення — будуть апеляція, касація. Процес може затягнутися, як мінімум на пів року, а то й на роки", — стверджує експерт.

На думку Михайла Дяденка, тактика, обрана владою — тиск на "Партію Шарія" — хибна.

"Це може призвести до зворотних наслідків: дати своєрідні бонуси цій партії, привернути до неї увагу, — пояснює експерт. — Навіть якщо Мін'юсту вдасться в судовому порядку заборонити партію, на парламентських виборах ніщо не завадить її учасникам стати кандидатами в списках іншого політпроекту, який, фактично, стане квазіпартією Шарія. У підсумку це створить для влади набагато більше проблем, ніж якби вона просто ігнорувала присутність в політичному житті і Шарія, і його партії".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про можливість екстрадиції Анатолія Шарія з Іспанії в Україну. Експертну думку щодо протистояння української влади та політблогера можна дізнатися в нашому матеріалі.

Також на порталі знайдеться інформація про те, як український генерал викрив Шарія як розповсюджувача російської пропаганди.