Головна Новини Політика внутрішня політика Медведчук зайняв нішу опонента номер один для МВФ і США, - Василевський
commentss НОВИНИ Всі новини

Медведчук зайняв нішу опонента номер один для МВФ і США, - Василевський

Політоглядач Євген Василевський заявив, що рейтинги «Слуги народу» рятує інерція минулих виборів, а лідер ОПЗЖ Медведчук збільшив свій результат на 30%

5 червня 2020, 12:30 comments1305
Поділіться публікацією:

Рейтинги "Слуги народу" рухаються вниз, а від різкого падіння рятує тільки інерція президентських і парламентських виборів 2019 року. Про це заявив політичний оглядач Євген Василевський, аналізуючи результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Медведчук зайняв нішу опонента номер один для МВФ і США, - Василевський

Василевський пояснює, що "Слуга народу" має 31,2%, але рейтинг партії поступово знижується.

"Рейтинг "слуг" тримається завдяки інерції політичних симпатій. Судіть самі, вибори у Верховну Раду пройшли всього 10 місяців тому, до цих пір ще діє інерція президентських і парламентських виборів", — пояснює журналіст.

За словами Василевського, "17,4% означають, що партія Медведчука наростила свій рейтинг більш ніж на 30% порівняно з результатом 13,05% на виборах у Верховну Раду в липні 2019-го".

Крім того, Василевський перерахував кілька факторів, що впливають на рейтинги ОПЗЖ. В першу чергу, пише він, "вони зайняли нішу ідейного опонента влади і використовують кожен резонансний законопроект, щоб підкреслити свою позицію". Яскравий приклад – це історія з голосуванням за "земельний закон", коли Давид Арахамія та інші депутати СН прямо на камери скаржилися, що саме партія Медведчука не дає дозволити продаж землі. Також Василевський зазначив, що Медведчук самостійно формує політичний порядок – і за допомогою його впливає на настрої виборців.

"Наприклад, саме він, як висловився чиновник Держдепартаменту Джордж Кент, "ввів у гру" скандал p біолабораторіями, які працюють за програмами Пентагону. Як кажуть, ніщо не віщувало біди, а завдяки зусиллям Медведчука тема перетворилася біолабораторій для Держдепартаменту і Пентагону в скандал міжнародного рівня, коли відкрито свої претензії висловили Китай і Росія", — оцінив експерт масштаби скандалу.

"А тепер питання біолабораторій з подачі українського опозиційного політика ще будуть розглядати і в ООН", — нагадав він про звернення Віктора Медведчука і Рената Кузьміна в Організацію Об'єднаних націй.

Василевський пише, що серед українців зростає обурення на адресу МВФ і США, які вимагають приймати антисоціальні заходи – а Медведчук відкрито виступає в якості головного опонента Сполучених Штатів.

"І тут Медведчук свідомо позиціонує себе як головний опонент МВФ і США, який не боїться критикувати зовнішнє управління і пропонує, як його демонтувати", — пояснив експерт.

При цьому, додав оглядач, "ПЕС" вдалося перетягнути собі голоси виборців, які підтримали "Голос". А "Голос", які отримали на виборах 5,82%, у Верховній Раді загубилися, тому опитування КМІС дає їм лише 3,6%.

Що стосується останньої партії, яка долає бар'єр 5%, то Василевський пише, що "Батьківщина" Юлії Тимошенко з результатом 8,9%, як бачимо, суттєво покращила свій результат на дострокових виборах у Верховну Раду (8,18 % в липні 2019 року)". За словами Василевського, Тимошенко програє на тлі більш яскравих опозиціонерів. Оглядач вважає, що у Тимошенко був хороший шанс проявити себе під час епопеї із законом про продаж землі, "але Тимошенко & Co вели себе "для галочки", не особливо стараючись, тому просто загубилися на тлі ОПЗЖ, які й тисячі поправок подали, і трибуну декілька днів блокували".

Нагадаємо, Верховна Рада внесла зміни у Виборчий кодекс. "Коментарі" дізналися, як будуть проходити вибори по-новому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини