Куди веде "особливий статус" Донбасу: думки експертів

Про причини продовження особливого статусу для ОРДЛО розповіли експерти

Верховна Рада на рік продовжила закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Відповідно до закону про особливий статус на деяких територіях Донбасу гарантується відсутність кримінальної або адміністративної відповідальності в відношенні учасників подій в Донецькій і Луганській областях, а також вільне використання і вивчення російської чи інших мов. Крім того, можливий окремий порядок призначення суддів і працівників прокуратури. Також місцевим органам виконавчої влади дозволено сприяти "транскордонному співробітництву" ОРДЛО з деякими адміністративно-територіальними одиницями РФ. Про те, скільки буде тривати подібне продовження і закріплять депутати особливий статус в Конституції - своїми думками з читачами "Коментарів" поділилися українські політологи.

"Не більше ніж формальність для західних партнерів"

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес зазначає, що сам факт продовження закон про "особливий статус" - не більше ніж ритуал.

"Це дотримання формальності, яке вимагають від нас західні партнери, країни-гаранти Мінських угод, - пояснює експерт. - Те, що відбувається в цьому ракурсі при Зеленському - стовідсоткове повторення політики Порошенка. А саме - не допускати прогресу в політичному врегулюванні. Просто удавати, що процес підтримується в живому стані ... Відносно ситуації з врегулюванням конфлікту на Донбасі я періодично оперую медичними термінами. Так ось, зараз цей процес - в стані глибокої коми".

На думку Енріке Менендес, вже немає надії, що при Зеленському щось зміниться в ситуації з Донбасом.

"Не знаю, чи віддає він собі звіт в тому, що відбувається. Але його команда явно взяла курс на збереження статус-кво, де факто - на заморожування конфлікту. А тому і відповідних змін в Конституції щодо "особливого статусу" Донбасу, як того вимагають Мінські угоди, при цій команді чекати не доводиться. Важливо розуміти, що "Мінськ" чітко вказує напрямок руху з врегулювання конфлікту. Але щоб це виконувати, потрібна політична воля. Її не було у Порошенка, немає й у Зеленського".

"Особливий статус не відповідає національним інтересам України"

Співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації (у 2016-2018 рр.) Людмила Долгоновська нагадує, що закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" приймався в надзвичайно важких умовах осені 2014-го. Тоді в кінці літа регулярна російська армія вторглася на нашу територію, ніж зумовила складну ситуацію на фронті - і привід для переговорів.

"Продовження дії ст.1 зазначеного закону свідчить не про спадкоємність "політики Порошенко", а про відданість України Мінським домовленостям, взятим на себе зобов'язанням і нормам міжнародного права, - впевнена Людмила Долгоновська. - Зауважу, закон передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО вступає в дію лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема - в частині щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України ". Оскільки ця умова (деокупація і демілітаризація) не виконується, цей закон залишається декларативним документом, що підтверджує готовність України після деокупацію надати особливі умови для самоврядування на звільнених територіях".

Очевидно, підкреслює експерт, що закон потребує перегляду. Однак це питання - не на часі, враховуючи соціальну чутливість і деструктивну позицію РФ щодо врегулювання ситуації.

На думку Людмили Долгоновської, закріплення "особливого статусу" в Конституції України (на цьому періодично наполягає Кремль) неможливо, оскільки не відповідає національним інтересам нашої держави.

"Якщо при владі будуть люди з державницькою позицією, подібних змін в Конституції не буде, - впевнена експерт. - Тому РФ прагне привести своїх маріонеток до всіх гілок влади в Україні".

Як повідомляв портал "Коментарі", 14 грудня під час засідання Верховної Ради України нардепи продовжили дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі. Попри відсутність підтримки від партій "Голос" і "Батьківщина", рішення підтримали 304 народних обранців.