Головна Новини Політика внутрішня політика Хто стоїть за атакою Офісу президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто стоїть за атакою Офісу президента

Метою акції протесту могла стати спроба "розкрутити" Сергія Стерненка як політичного лідера

22 березня 2021, 12:25
Поділіться публікацією:

Нещодавно 20 березня   прихильники засудженого Сергія Стерненка влаштували акцію на підтримку одеського активіста на Банковій. В ході протесту постраждав Офіс президентабудівля повністю розмальована фарбою, вікна вибиті. За приблизними підрахунками, відновлення споруди обійдеться в два мільйони гривень.

Хто стоїть за атакою Офісу президента

Офіс президента: хто стоїть за погромом будівлі. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Але кому був вигідний такий поворот подій? Хто стоїть за цією атакою? До чого це все може призвести? Сайт "Коментарі" поцікавився у експертів.

Стерненка можуть підтримувати впливові політичні сили

Політолог, експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов вважає, що за Стерненком стоїть партія "Голос" і ширше — лобі американських демократів в Україні.

"Саме з цієї причини кістяк акцій на його підтримку складають люди з Центру протидії корупції, прихильники "Голосу", Олега Сенцова, і т. п. Фінансує все це, ймовірно, Віктор Пінчук. Підтримка американського посольства у них також є. Мета акцій — виліпити з вчорашнього радикала-націоналіста Стерненка "респектабельного політика", який зміг би стати одним з лідерів "Голосу" або нового партійного проекту з "націонал-ліберальної" ідеологією, що орієнтується на лобіювання інтересів американських демократів", — припускає Данило Богатирьов.

На його думку, подібні проекти і спроби "розкрутити" в якості політичних лідерів Сергія Стерненка, Олега Сенцова, Лану Зеркаль, або кого б то не було ще, в Україні приречені на провал.

"У них просто немає електоральної бази, — пояснює експерт.  Націоналістична і ліберальна ідеологія — несумісні. Грубо кажучи, неможливо одночасно прославляти Бандеру і піарити гей-паради. Це нонсенс".

Цей протест — м'який спосіб громадян достукатися до влади

Політичний експерт Богдан Мірошников відзначає: "Графіті на стінах адміністрації президента в країні, де невинні патріоти закриваються через повне свавілля — це ще дуже м'яко. Ну, а бездіяльність поліції говорить про досить сильну конфронтацію між президентом Зеленським і главою МВС Аваковим".

Богдан Мірошников згоден з тим, що картинка з-під ОП привернула увагу всього світу. Але це, на його думку, ще дуже м'який протест, враховуючи те, що відбувається в нашій країні.

"Раджу всім, що обурюються, подивитися на протести в Греції, Іспанії, Італії. А що в Берліні творили учасники протесту проти "ковідних" обмежень! Тому те, що було у нас — це дуже м'яко. А після того, як у Зеленського назвали суму збитку в 2 мільйони гривень, при тому, що експерти називають зовсім іншу цифру — близько 80 тисяч гривень — створюється враження, що представники ОП вирішили ще й заробити на цьому", — каже Богдан Мірошников.

Але цікавіше, на думку експерта, відносини Зеленського і Авакова.

"Вже очевидно, що ці відносини тріщать по швах. Це при тому, що Аваков зараз є таким собі гарантом необмеженій владі Зеленського. Але судячи з усього, цього приходить кінець, — вважає експерт. — Не виключаю, що в перспективі одного року нас чекають дострокові парламентські вибори і розвал монобільшості. Наслідки цього — хороші для країни і сумні для Зеленського, якому доведеться думати про те, як не заробити імпічмент до кінця свого першого і єдиного терміну".

Також сайт "Коментарі" рекомендує подивитися, як виглядає Офіс президента після акції на захист Стерненко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини