Хто б'є по Татарову: думки експертів

Експерти поділилися думками про заяви Татарова щодо зовнішнього управління Україною

Facebook видалив аккаунт заступника голови Офісу президента України Олега Татарова після поста про зовнішнє управління (в ракурсі його протистояння з НАБУ і недавнього пікету з вимогою його відставки).


Про те, хто і чому б'є по Татарову, про розвиток ситуації й чи є насправді правдивими заяви про зовнішнє управління розповіли українські експерти.

"Дрібні капості"

Політолог, експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов впевнений, що заяви про зовнішнє управління Україною нашими західними партнерами і кредиторами виправдані на 100%.

"Власне, ситуація з Татарова це підтверджує, - зазначає експерт. - Варто було йому заговорити про зовнішнє управління, як на нього нацькували НАБУ, що є частиною "антикорупційної вертикалі", непідконтрольною українській владі. А потім ще й сторінку в Facebook видалили, "щоб неповадно було". Як бачимо, структури зовнішнього управління не гребують навіть дрібними капостями щодо тих представників української влади, які вирішуються їх викривати".

Що ж стосується викриття з боку представників експертної спільноти і ЗМІ, на це американцям та їхнім маріонеткам плювати, вважає політолог.

"Будь-яке слово неугодного політолога або журналіста про зовнішнє управління вони можуть просто оголосити" фейк ньюс "- і справа з кінцем", - пояснює Данило Богатирьов.

"Заяви Татарова б'ють по відносинах із Заходом"

На думку політтехнолога Олександра Кондратенка, перш ніж "розбирати на молекули" заяву Татарова про зовнішнє управління, було б правильним звернути увагу на те, в яких засобах масової інформації такі ж меседжі озвучуються все частіше останні пів року.

"ЗМІ, що належать Віктору Медведчуку, розганяють дану тему практично у всіх ефірах. А теза "зовнішнє управління" один-два рази повинна прозвучати обов'язково, - каже експерт. - Також варто подивитися в недалеке минуле: кому служив / прислужував один з ключових посадових осіб міліції часів євромайдану Олег Татаров. В останні роки він був адвокатом таких одіозних фігур, як депутат Вадим Новинський (Новинський вважається в незалежній Україні "рукою Москви", попри те, що в 2018 році Росія включила його до списку санкцій), а також екс-заступника глави адміністрації Віктора Януковича - Андрія Портнова. А за часів Майдану регулярно розповідав, що майданівці самі по собі стріляли, а зброї у правоохоронців не було".

Олександр Кондратенко підкреслює, що заяви Татарова б'ють по відносинах Заходу з Україною. І нагадує, що посада, яку займав нинішній заступник голови ОП з 2011 по 2014 рік, потрапляє під закон про люстрацію. І за фактом Татарову заборонено займати керівну держпосаду до 2024-го.

"Але політичне рішення Зеленського про його призначення внесло свої корективи. Плюс - сам Володимир Олександрович неодноразово виступав на захист Татарова. Питання: а навіщо ?!" - цікавиться експерт.

А ще є історія з КСУ. Якщо ставити під сумнів систему антикорупційних органів, це повинно було б неминуче мати як політичні, так економічні та репутаційні втрати для України.

"Для того, щоб зрозуміти, кому це вигідно, досить подивитися з чиєї саме подачі закрутилася вся ця тема (ОПЗЖ і група Коломойського). А ось що дуже цікаво, в цей час в листопаді пан Татаров заявляє, що директор НАБУ Артем Ситник є "коренем проблем в антикорупційній політиці держави". А сталося це після того, як Конституційний Суд визнав неконституційним призначення Ситника головою НАБУ, - підкреслює Олександр Кондратенко. - При цьому в НАБУ на Татарова є справа, яка стосується можливої причетності його до фальсифікації експертизи у справі екс-нардепа та забудовника Максима Микитася. У той момент, коли САП і НАБУ підготували підозра Татарову і 2 грудня повинні були оголосити підозру в передачі хабаря, генпрокурор Зеленського пані Венедиктова усуває від роботи 4 прокурорів, які вели цю справу. Чи це не чудово?!... Можна продовжувати й далі розмотувати цей клубок взаємозв'язків, але на питання "хто і чому б'є по Татарову?", як мені здається, відповідь очевидна: в цьому зацікавлені абсолютно всі проукраїнські сили. Що ж стосується заяв Татарова про зовнішнє управління і наскільки виправдані вони, то відповідь випливає з вищевикладеного".

Розслідування НАБУ стосовно заступника голови Офісу президента Олега Татарова і дивні дії генпрокурора Ірини Венедиктової сколихнули громадськість. Дехто називає ситуацію "скандалом на рівному місці", інші - корупційними іграми. Що відбувається насправді й де шукати винних читайте в ексклюзивному матеріалі "Коментарів".