Головні перемоги і поразки України за 30 років Незалежності: думки експертів

В рамках святкування 30-річчя незалежності України пройде більше 150 заходів по всій країні

Наступного тижня Україна святкуватиме 30 років Незалежності. Напередодні цієї знаменної дати портал "Коментарі" попросив експертів назвати головні перемоги і поразки нашої країни за три десятки років Незалежності. Директор Українського інституту політики Руслан Бортник називає головним досягненням, що Україна збереглася як держава за ці 30 непростих років.

"Держава встояла, зберегло велику частину свого потенціалу, зберегло незалежність, - пояснює експерт. - Крім того, ми можемо говорити, що навіть під військовим тиском, на тлі політичних криз, в Україні інтенсифікувалося формування української нації. Так, нам би, експертам, хотілося, щоб це було більше формування політичної нації, тоді як зараз відбувається формування етнічної нації. Але поступово починає виділятися, формуватися і обриси української політичної нації".

Також Україна мала величезну кількість культурних, спортивних перемог за цей час, нагадує Руслан Бортник. І більшість громадян чітко асоціюють себе з Україною як з державою і суспільством, які якоюсь мірою устоялися. Хоч і знаходяться ще в процесі формування.

"Що стосується поразок, на жаль, їх більше, ніж перемог, - продовжує експерт. - Україна 1991 року мала всі підстави претендувати на роль нової Франції та Німеччини, що нам і обіцяв перший президент нашої країни - Леонід Кучма. З нашим економічним, соціальним, військовим, культурним потенціалом ми могли стати однією з провідних країн світу. Але ми відмовилися від ядерної зброї, не отримавши замість ніяких серйозних політичних або економічних компенсацій. Що в підсумку зробило з України предмет геополітичної гри".

На думку Руслана Бортника, Україна має незалежність, але не повною мірою має суверенітет. І як показують українські реалії, між суверенітетом і незалежністю, дуже довга дорога. Приймати ключові рішення в економіці, політичному житті, в способах боротьби з корупцією - за цей суверенітет нам ще належить боротися, вважає експерт.

"Україна за роки незалежності втратила третину населення. Близько 15 млн осіб померли або емігрували. Причому основна маса залишає країну - це висококваліфіковані кадри: інженери, лікарі, військові. Такі втрати неможливо компенсувати навіть в рамках життя одного покоління, - підкреслює Руслан Бортник. - Україна втратила 5% території. Причому з втратою Криму ми втратили і геополітичний статус як Чорноморське держава, як міст між Півднем і Північчю, Сходом і Заходом. А з втратою частини Донбасу ми втратили індустріальний статус. Сьогодні ми аграрна країна із заниженими геополітичними можливостями".

На думку директора Українського інституту політики, нам так і не вдалося побудувати демократичну, правову державу, яке ґрунтується на правах людини.

"Інструменти верховенства права в Україні досі не працюють. Немає ефективної судової, правоохоронної системи. Корупція залишається невиліковною хворобою. І наша країна кидається між хаосом і авторитаризмом, - зазначає Руслан Бортник. - Україна з пострадянських країн залишається єдиною, що досягла 70-75% ВВП зразка 1991 року. Всі інші давно перейшли цю межу. Так що 30 років Незалежності - це 30 років надії. Надії, яка зберігається досі відносно того, що колись ми дійсно побудуємо успішне - незалежна і суверенна - держава. Надії, яка поки, на жаль, значною мірою не виправдалася".

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожний підкреслює: як би ми критично ставилися до сучасної української реальності, досягнення все ж переважають. Хоча і поразки вражають. При цьому він зазначає, що кожна нація в своїй історії мала і злети, і національні катастрофи.

"Ми, українці, як політична нація з тисячолітньою історією, нарешті, змогли стати державним народом. І це, напевно, головне досягнення, до якого ми звикли і сприймаємо як даність. А тому не будемо відносити цей факт до досягнень, нехай він буде тим, що з кожним назавжди ", - підкреслює експерт.

На його думку, українці за тридцять років переживали трансформацію не тільки державну, а й соціально-економічну, яка дуже боляче б'є по кожному.

"Не кожної нації вдалося б пережити такі випробування і залишитися єдиним цілим, яке досі живе, обговорюючи, чи є ми цим самим цілим чи ні. Навіть війна, яку за логікою мало б почати держава та її інституції, стала досягненням єдиної української нації і громадянського суспільства. Своїм прикладом вони змусили державні інститути перегрупуватися і почати широкомасштабний опір російської агресії. Мабуть, саме формування єдиної нації з різноманітності мов, культур, церков, регіональних укладів життя і місцевих традицій є досягненням за ці роки незалежності", - вважає Юрій Подорожний.

В той самий час, продовжує він, сам факт війни і втрати територій є поразкою держави.

"Але нас повинна об'єднати думка про те, що війна з Росією неминуча. Вибір однозначний. Або війна - або незалежність. І не держава, а народ зробив свій вибір. Держава в даному контексті стало лише інструментом. Саме цей факт вселяє оптимізм, тому що ми не тільки маємо тисячолітню історію народу, а й здатність до вибору власного шляху", - резюмує експерт.

Нагадаємо, всі конфлікти, які існують сьогодні в Європі, де так чи інакше присутнє Російська Федерація, президент України Володимир Зеленський вважає жахливими.