Головна Новини Політика внутрішня політика Гетьманців може «спонсувати» активістів, які не хочуть відміни РРО для ФОПів - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Гетьманців може «спонсувати» активістів, які не хочуть відміни РРО для ФОПів - ЗМІ

Від руху SaveФОП відкололася низка організацій, які тепер є лояльними до ініціатив Гетьманцева

9 листопада 2021, 13:37
Поділіться публікацією:

Голова комітету Верховної ради з питань податкової політики та фінансів Данило Гетьманцев може бути причетний до "розколу" серед захисників малих підприємців. Про це повідомляє видання "Українські новини".

Гетьманців може «спонсувати» активістів, які не хочуть відміни РРО для ФОПів - ЗМІ

Данило Гетьманцев. Фото: прес-служба "Слуги Народу"

Як зазначається у статті, саме завдяки Гетьманцеву від руху SaveФОП відкололася низка "конструктивних" організацій, які тепер є лояльними до влади та ініціатив самого Гетьманцева.

Зазначається, що 4 листопада під стінами Верховної ради зібрався мітинг саме тієї частини активістів, які підтримують ініціативи Гетьманцева щодо фіскалізації ФОПів, хоча вони й виступали із плакатами зі зворотними закликами. Ряд організацій "відкололися" від всеукраїнського руху SaveФОП і почали підтримувати окремі ініціативи влади та податкового комітету Ради, пишуть автори матеріалу.

Серед цих структур, зокрема, ГО "Фортеця" ексголови Ради підприємців при Кабміні та екснардепа від "Блоку Кличка" Оксани Продан, об'єднання "Альянс РОМБ" ексголови Держкомпідприємництва Ксенії Ляпіної, ГО "Рада міст. ЗахистФОП "Марини Паянок, ГО "Всеукраїнська професійна асоціація підприємців" Бориса Емельдеша, ГО "Разом за майбутнє" міського голови Луцька Ігоря Поліщука", — йдеться у статті.

"Напередодні акції "конструктивних" ФОПів Сергій Доротич "відхрестився" від них повідомленням на своєму телеграм-каналі, назвавши організаторів та учасників "посипаками Гетьманцева". За словами Доротича, "конструктивні" організації відомі тим, що минулого року "здали" під фіскалізацію мікробізнес, погодивши відстрочення запровадження РРО замість вимог повного скасування таких апаратів для дрібних підприємців", — додає видання.

У статті наводиться думка Доротича, який вважає, що акція свідчить "про бажання підіграти владі та остаточно фіскалізувати сімейні аптеки, дрібних ювелірів та реалізаторів дрібної побутової техніки, а також розширити список тих, хто може бути фіскалізований найближчим часом".

Як пише видання, принципові розбіжності між двома групами захисників підприємців можна відстежувати за підтримуваними законопроєктами. Вказується, що активісти SaveФОП (Доротича) серед іншого підтримують законопроекти 3853-1, 3853-2, 3993 про внесення змін до податкового законодавства для спрощення обліку у сфері мікробізнесу без РРО та обов'язкового кеш-беку як додаткового навантаження на підприємців. Крім того, вони також виступають за проект закону 5866 про створення умов для розвитку фізосіб-підприємців та підвищення прозорості їхньої діяльності. Документ, зокрема, передбачає, що критерії застосування реєстраторів розрахункових операцій мають базуватися на величині вартості товарів, що реалізуються (наданих послуг).

Повідомляється, що водночас, ті, що відкололися, діють з подачі Данила Гетьманцева і підтримують проєкт закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення порядку ведення обліку та застосування реєстраторів розрахункових операцій та зниження фіскального тиску на платників податків" (що передбачає перехід від широкої фіскалізації до фіскалізації) ризику) напрацьований Робочою групою щодо впорядкування використання РРО від Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва. При цьому цей законопроєкт фактично просто відстрочить впровадження РРО на два роки. Зазначається, що при цьому SaveФОП домагаються саме повного скасування касових апаратів.

ЗМІ передає, що, крім того, "лояльні" до влади та Гетьманцева організації також підтримують низку законопроєктів, якими встановлюються нові правила трудових відносин. Згідно з аналізом експертів , законопроєкти суттєво звужують права працівників компаній, збільшать обсяги незадекларованої праці, призведуть до уповільнення зростання зарплат та сприятимуть подальшій трудовій міграції кваліфікованих фахівців за кордон.

"Тактика створення "лояльних" об'єднань та розколу всередині активістського руху — відомий прийом, щоб взяти під контроль будь-який суспільний дискурс. Тільки от ФОПи, які вже з 1 січня 2022 року відчують на собі всю повноту "турботи" держави про свої гаманці",- резюмує видання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини