Головна Новини Політика внутрішня політика Експерт розповіла, наскільки сьогодні незахищені історичні пам'ятники
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповіла, наскільки сьогодні незахищені історичні пам'ятники

У законопроєктах 4561 і 4562 прописані певні запобіжні заходи не просто для споруд, а для цілих територій, кварталів, вулиць

14 серпня 2021, 03:05
Поділіться публікацією:

Зараз у нашій країні, якщо об'єкт не внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, він не є пам'ятником. Але це все одно не свідчить про те, що ця споруда не є історичною, цілісною і її не треба охороняти. Про це заявила заступник міністра культури і інформаційної політики України Світлана Фоменко виданню "Коментарі-Україна".

Експерт розповіла, наскільки сьогодні незахищені історичні пам'ятники

Світлана Фоменко (фото з відкритих джерел)

"Законодавство сьогодні сформований таким чином, що тільки статус пам'ятника дає захист. Зараз триває суд по вулиці Гончара, 71, і він прийняв рішення, що це не пам'ятник. Як на мене, це нонсенс, але наші суди можуть іноді приймати такі рішення. Об'єкт стає пам'ятником після наукових досліджень, історичних описів, оцінки та аналізу наукових архівів, тобто одним рішенням суду можна сказати, що це не цінність. У цьому зараз найбільша проблема", — вважає Світлана Фоменко.

За її словами, у законопроєктах 4561 і 4562 прописані певні запобіжні заходи не просто для споруд, а для цілих територій, кварталів, вулиць.

"Вони повинні бути захищені в тому автентичному вигляді, як вони є. Тобто, якщо ми маємо одну визначну пам'ятку, а через 50 метрів — іншу, то це не означає, що на зазначених метрах можна робити все, що завгодно. Це руйнує загальне сприйняття, знищує історичну місцевість. Зараз основна проблема полягає в тому, що регулятивні акти, пов'язані з містобудівною діяльністю, не враховують тих обмежень, які несуть правові акти з питань охорони спадщини. Нам слід збалансувати й ввести питання охорони спадщини у процеси надання дозволів на будівництво", — додала вона. 

Нагадаємо, в серпні заплановано онлайн-аукціон, який проводитиме Фонд державного майна. В оренду пропонують взяти частину фортеці в Кам'янці-Подільському. Про це повідомляють у пресслужбі Фонду держмайна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини