Чаус зізнався у лжесвідченні: по кому тепер ударить справа одіозного екс-судді

За словами Чауса, його змусили сказати на камеру, що він виїхав з країни літаком, а також приходив до кабінету Петра Порошенка

Справа судді Миколи Чауса б'є вже не лише по п'ятому президенту Петру Порошенку (з подачі якого його нібито вивезли за кордон), а й по чинному главі держави Володимиру Зеленському (за якого Чауса викрали з Молдови). Скандальний колишній суддя, за якого нещодавно внесли заставу , зізнався у лжесвідченні. За його словами, до нього застосовували фізичну силу, щоб він висловився проти Порошенка.

Хто більше страждає від свідчень Чауса та загалом від ситуації навколо нього? Як можуть події розвиватись далі? Щоб розібратися у цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Кейс, який готувало оточення Зеленського з метою вдарити по Порошенку – тепер грає проти Єрмака, Татарова та самого Зеленського

Політолог Віктор Таран називає справу Чауса – класичним прикладом політичного айкідо. Коли ми використовуємо силу опонента проти нас – проти нього. І відповідь виходить у рази сильнішою, ніж удар, який намагалися завдати нам.

"У випадку з Чаусом та сама ситуація, – пояснює експерт. – Кейс, який готувало оточення Зеленського з метою вдарити по Порошенку – тепер грає проти Єрмака, Татарова та самого Зеленського. Думаю, навіть у страшному сні вони не могли уявити, коли готували спецоперацію з викрадення Чауса з Молдови та його переправлення в Україну, що людина, яка мала давати публічні свідчення проти Порошенка (звинувачуючи у зловживанні владою та тиску на слідство) – тепер даватиме такі ж свідчення проти них. І судячи з матеріалу, який опублікував на своєму YouTube-каналі нардеп від "Європейської солідарності" Володимир Ар'єв, суспільство скоріше віритиме версії Чауса (що його викрали, катували, змушували давати свідчення проти Порошенка), а не тому, що йому хотіли закидати ( що Порошенко нібито давав команду садити Корбана та інших)".

На думку Віктора Тарана, на нас чекає певний серіал, який вже анонсував Ар'єв. Багато відео з цікавими деталями, де Чаус докладніше опише, як відбувався тиск, як його змушували свідчити і так далі.

"Чому це треба Чаусу? Він розуміє, що єдиний шанс урятувати своє життя – публічність. І парадокс у тому, що людина, яку, швидше за все, аргументовано звинувачують у протиправних діях, має чудові шанси набути статусу переслідуваного з політичних мотивів. І виграти, як мінімум, у Європейському суді з прав людини. І отримати м'якіший вирок від української Феміди. І він цим однозначно скористається", – прогнозує політолог.

Він вважає, що така ситуація стала можливою через низький професіоналізм чинної влади.

"Судячи з відео, яке опублікував Ар'єв, ми бачимо, наскільки був низький рівень виконання даної спецоперації. "Зелена" влада робила і робить ставку у кадрових питаннях не на професіоналів, а на учасників "кварталів", родичів, друзів, однокласників, дружин та чоловіків однокласників тощо. Такий собі маленький "квартальчик-міжсобойчик". Це, можливо, непогано для управління бізнес-корпорацією, як 95 квартал, але точно не підходить для управління країною. І таких проколів при владі через кадрові помилки ми бачили за 2,5 роки достатньо. І, судячи з динаміки, вони продовжуватимуться, добиваючи рейтинги "слуг" та Зеленського", – резюмує Віктор Таран.

Нинішні заяви судді-втікача – це банальна стратегія захисту

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що Чаус давно повідомив потрібну інформацію правоохоронцям.

"У тому числі – і про махінації Порошенка, – наголошує експерт. - Вона просто чекає свого часу. А нинішні заяви судді-втікача – це банальна стратегія захисту, коли він намагається зробити із себе жертву та розповідає про якийсь тиск на себе".

На думку Ігоря Петренка, ця справа ніяк не вплине на Зеленського та владу, а ось для Порошенка вона дуже токсична. І можливо, саме тому люди з оточення Петра Олексійовича намагаються зараз оточувати Чауса любов'ю, турботою та "корисними порадами", зазначає експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" - Ребрендинг "Слуги народу" : чи стане сценарій виграшним для команди Зеленського.