Відставка Авакова: чи варто владі розраховувати на допомогу глави МВС після його звільнення

Експерти вважають, що Аваков навряд чи буде підтримувати чинну владу після відставки

Сьогодні Верховна Рада України розгляне відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Питання відставки глави МВС вказано першим пунктом порядку денного парламенту.

"Коментарі" розбиралися разом з експертами, чи є шанс, що нардепи не схвалять відставку Авакова і чи буде ще чинний міністр внутрішніх справ співпрацювати з діючою владою після відставки.

Кому готовий допомагати Аваков

На думку аналітика, політтехнолога Олександра Кочеткова, відставка практично напевно буде проголосована.

"Сам Арсен Аваков готовий піти з поста, щоб не нести відповідальність за дії влади, з якими він не згоден. Про це свідчить форма його заяви, - пояснює експерт. - Зрозуміло, Аваков допоможе своєму наступнику увійти в курс справи. У МВС завжди є справи, які мають друге і навіть третє дно, про що керівник відомства повинен знати. Але про якусь опіку, тим більше управління відомством зі сторони мови бути не може - система МВС не здатна функціонувати в дистанційному режимі".

Допомагати владі Аваков після відставки не стане, впевнений Олександр Кочетков. За його словами, куди реальніше, що ми побачимо Авакова в тій владі, яка прийде на зміну нинішній.

Що буде з МВС після відходу Авакова

Експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов також вважає, що Авакова відправлять у відставку.

"Не для того його змушували писати заяву, щоб потім провалити голосування, - зазначає експерт. - Найбільшу вигоду від його відходу отримає Офіс президента, який зможе продовжити концентрацію влади в руках першої особи. Структура МВС, з усіма підлеглими їй силовими органами, за останні 7 років стала "суперміністерством" і як наслідок - окремим фактором впливу на внутрішню політику країни. Можливо, після відходу Авакова, її будуть розділяти. Наприклад, передавши в інші відомства Національну гвардію, прикордонну службу або держслужбу з надзвичайних ситуацій".

Допомагати діючій влади Аваков не буде, вважає Данило Богатирьов. У політиці, підкреслює він, не заведено допомагати конкуруючим групам впливу, якщо ти не "в долі".

Нагадаємо, вчора в мережі з'явилася заява про відставку Арсена Авакова з посади голови Міністерства внутрішніх справ України. Правда правоохоронний комітет Верховної Ради не підтримав звільнення Авакова. Експерти розповіли порталу "Коментарі", чому Аваков вирішив піти з посади, а також, що буде після відставки, хто прийде йому на зміну і чим займеться Арсен Аваков після відставки.