Українцям можуть відключати світло за борги: подробиці рішення Кабміну

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови, яка регулює питання оплати житлово-комунальних послуг під час воєнного стану

Кабмін скасував мораторій на відключення світла та нарахування пені за заборгованість за житлово-комунальні послуги. Виняток – зона активних бойових дій. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у відповідній ухвалі уряду.

При цьому на офіційному сайті компанії-постачальника електроенергії Yasno повідомляється, що постачальники електроенергії тепер мають право нараховувати штрафні санкції та відключати боржників, які не проживають на території ведення бойових дій.

Зміни до постанови визначають, що до кінця військового стану постачальники електроенергії можуть: нараховувати та стягувати неустойку (пеню, штрафи) за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги; зупиняти/повністю зупиняти постачання електроенергії у разі несвоєчасної та/або неповної оплати послуг.

"Водночас для населення, яке проживає на територіях, де ведуться бойові дії або тимчасово окуповані Росією, ці санкції не застосовуються", - йдеться у повідомленні.

Читайте також на порталі "Коментарі" - війна, міжнародка та ЖКГ: підсумки та прогнози для України. Експерти під час ексклюзивного інтерв'ю нашому виданню детально проаналізували ситуацію, що склалась у 2023 році.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Кабмін готовий підвищити тарифи на газ та електрику: подробиці.

Раніше "Коментарі" писали – чи можна було не підвищувати тарифи на електроенергію: відповідь експертів.