У 2023 році продовжаться реформи, - Шмигаль

Цьогоріч продовжиться реформа децентралізації, державного управління та управління держвласністю

Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 3 січня, пишуть "Коментарі".

У 2023 році продовжиться реформа децентралізації. На часі – третій етап змін. Йдеться про запровадження інституту префектів - посадових осіб, які будуть здійснювати адміністративний нагляд на місцях.

"Префекти — це неполітичні особи, що представлятимуть державу і стежитимуть за конституційністю ухвалених на місцях рішень. За зразок нашої моделі взятий найкращий європейський досвід, який довів свою ефективність. Після завершення воєнного стану на часі будуть і зміни до Конституції, які фіналізують реформу децентралізації. У підсумку отримаємо збалансовану, дієву та європейську систему управління зі спроможними громадами", — наголосив Прем’єр-міністр.

Продовжиться й реформа управління держвласністю. За словами очільника Уряду, буде збережений курс на приватизацію. Водночас у деяких секторах держава буде активним гравцем насамперед через чутливість цих секторів для питань національної безпеки.

"У 2023 році будемо рухатися шляхом створення єдиних державних компаній у сфері трьох стратегічних ресурсів: землі, води та лісів. Замість розпорошеності, яка породжує корупцію, уніфікація та суворий контроль за діями менеджерів. Державна власність має приносити прибутки Україні для її стійкості сьогодні та для її розвитку завтра", - підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що так само продовжиться реалізація реформи державного управління. Він наголосив, що чиновників має стати менше, а міністерства мають займатися напрацюванням політик і правил, а не управлінням реальним сектором.

Як писали "Коментарі", Кубраков днями розповів, що зміниться після ухвалення містобудівної реформи. А ще "Коментарі" розповідали як експерти оцінили перспективи впровадження другого рівня пенсійної системи під час війни. Видання "Коментарі" й ділилося думками експертів щодо податкової реформи "10–10–10" під час війни: чи доречна вона і, чи принесе користь країні.