Бюджет на 2025 рік: який прогноз у Кабміну щодо закінчення війни

В уряді не дуже оптимістичні щодо термінів закінчення війни

Український уряд фактично відмовився від прогнозів щодо тривалості війни у проекті бюджету на 2025 рік. При цьому минулого року уряд надавав орієнтовні терміни. Тепер Кабмін посилається на безліч невизначених факторів, які можуть вплинути на тривалість бойових дій. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у проекті бюджету на 2025 рік (проект №12000).

У додатку до проекту наголошується, "ключовим ризиком макроекономічного середовища залишається продовження збройного вторгнення РФ та невизначеність подальших сценаріїв розвитку війни".

Ведення бойових дій є потужним джерелом ризиків та причиною руйнування економіки України. За оцінкою Світового банку, на кінець 2023 року сукупні економічні, соціальні та інші грошові втрати становлять майже 499 млрд доларів.

"Остаточною, навіть приблизною оцінкою негативного впливу війни на економіку України зараз провести неможливо через невизначеність сценаріїв бойових дій як щодо їх термінів, так і інтенсивності, а відтак і наслідків", - йдеться у документі.

За оцінкою уряду, серед основних викликів та ризиків – збільшення людських втрат та поглиблення демографічної кризи, як внаслідок зростання міграції, так і депопуляції; додаткова втрата основного капіталу внаслідок продовження руйнування важливих виробничих та інфраструктурних об'єктів; Зниження рівня конкурентоспроможності продукції і на низька інвестиційна привабливість держави у середньостроковій перспективі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - підвищення податків: стало відомо, як проголосувала Рада.

Також видання "Коментарі" повідомляло – податки для перукарів, таксистів Bolt, Uber, Uklon і не лише: чи виправдано ініціативу влади.