Головна Новини Політика рада Закон про референдум не може бути іграшкою в руках влади, - Скорик
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про референдум не може бути іграшкою в руках влади, - Скорик

Закон про референдум, запропонований президентом, не розширює, а обмежує владу народу, - депутат Скорик

23 червня 2020, 15:29
Поділіться публікацією:

Президентський "Закон про референдум", який схвалив парламент у першому читанні, насправді обмежує можливості волевиявлення українського народу. Про це заявив народний депутат від "Опозиційної платформи — За життя" Микола Скорик.

Закон про референдум не може бути іграшкою в руках влади, - Скорик

Фото: ОПЗЖ

"Наша Конституція забороняє проводити референдуми з трьох питань: це амністія, бюджет і податки. По всім іншим Основний Закон дозволяє їх проведення. Питань, які повинні виноситися на референдум – безліч. Наприклад, наша земля. Згідно з Конституцією – це надбання всього народу, але закон про її продаж був прийнятий без врахування думки народу. "Слуги народу" зробили це самі, заручившись підтримкою "Європейської Солідарності", — каже нардеп.

Вирішити мовне питання також слід доручити народу, вважає Скорик.

"Що стосується мови, то питання її використання закріплене у ст. 10, згідно з якою державною мовою є українська, при цьому гарантується вільний розвиток, використання і захист російської мови та інших мов нацменшин. Те, що єдиним джерелом влади в Україні є народ, визначає ст. 5 Конституції, і ми повинні надати українському народу право самостійно приймати рішення по всім значимим для людей питанням", — зазначив опозиційний політик.

Микола Скорик пояснив, чому депутати з фракції "Опозиційна платформа — За життя" не підтримали прийнятий закон.

"У президентському законопроекті проявилися всі "родові травми" нинішньої влади. Знову невиправдано широкі повноваження передані ЦВК. Влада створює для себе можливості втручатися в роботу ініціативних груп з проведення референдуму. Планує, як на свій розсуд затягувати процес підготовки, організації та проведення референдуму. І зможе заблокувати його на кожному з етапів. Для опозиції такий підхід неприйнятний", — говорить депутат.

"Опозиційна платформа — За життя" підготувала свій альтернативний законопроект з цього питання.

"Альтернативний законопроект від нашої політсили, одним з основних авторів якого є голова Політради партії Віктор Медведчук, передбачає більш широкі можливості для волевиявлення нашого народу, в тому числі і місцеві референдуми. На тлі того, що відбувається сьогодні з силовим об'єднанням громад і, фактично, антиконституційною зміною адміністративно-територіального устрою нашої держави, ми повинні були б запитати про це у наших громадян і врахувати їхню позицію. Така ж ситуація і з перейменуванням вулиць і міст, і низки інших питань, які можуть продемонструвати, що точкою зору народу при їхньому вирішенні повністю знехтували", — акцентував Скорик.

На думку парламентарія, той законопроект, за який у першому читанні проголосувала монобільність і низка депутатів, що до них приєдналися, – це не закон про референдум, а його імітація.

"Поважаючи своїх співгромадян, можна не розділяти тієї чи іншої точки зору, але ми повинні враховувати їхню думку, якщо ми живемо в демократичній країні. І не треба вважати, що хтось один може бути розумнішим за весь український народ", — підкреслив Микола Скорик.

Раніше "Коментарі" розповідали про особливості законопроекту про референдум, який проголосували в першому читанні депутати парламенту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини