Головна Новини Політика президент Інтерв'ю Зеленського: перемога чи провал
commentss НОВИНИ Всі новини

Інтерв'ю Зеленського: перемога чи провал

"Коментарі" розбиралися разом з експертами, що хотів сказати Зеленський вчорашнім інтерв'ю

23 жовтня 2020, 11:07 comments1548
Поділіться публікацією:

Інтерв'ю президента України Володимира Зеленського, яке він вчора дав 4 українським каналам, наробило багато галасу в Мережі і викликало ще більше питань. Що всім цим хотів сказати Зеленський і що вийшло в результаті — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Інтерв'ю Зеленського: перемога чи провал

Враження

На думку керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайла Дяденка, чим частіше будуть такі розмови, інтерв'ю — тим краще. Ось тільки було б ще краще, якби ми чули чіткіші відповіді на важливі питання.

"Люди повинні розуміти, куди рухається наша держава, яку стратегію пропонує влада. Особливо в таких складних умовах, в яких зараз перебуває Україна, — каже Михайло Дяденко. — В цілому інтерв'ю не справило проривного враження. Тому що революційних відповідей від президента не прозвучало".

На думку експерта, створюється враження, що інтерв'ю Зеленського було більше потрібно передвиборчому штабу, команді "слуг". Оскільки воно виглядає як спроба мобілізації виборців "Слуги народу" напередодні місцевих виборів.

"Наскільки інтерв'ю досягло результату в цьому сенсі — побачимо найближчим часом. Але, підкреслюю, на концептуальні питання відповідей так і не прозвучало, — вважає Михайло Дяденко. — Йдеться, зокрема, про боротьбу з корупцією. Та стратегія, яка велася останні роки, показала повну неспроможність. Але поки президентом варіантів заміни стратегії чітко сформульовано не було. І, звичайно, один з ключових питань — мир на Донбасі. Ті ідеї, що спочатку звучали від команди президента, під напором опонентів, т. зв. "патріотів", були, схоже, відкладені "в довгий ящик". А що буде натомість — ми не почули. Адже пропозиція президента про вільну економічну зону — це дискусія про план відновлення економіки Донбасу, а не про мир".

Плани Зеленського

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе вважає, що спілкування Зеленського з журналістами повністю відображає задану тему зустрічі "Осінь-2020: перемоги і виклики".

"Президент говорив про свої досягнення, а також про те, як він має намір вирішувати проблеми, що накопичилися. Якщо пам'ятаєте, після послання народу і ВР його почали критикувати (в тому числі опозиція, як на мене — абсолютно незаслужено), що він нібито не надав порядку денного. Хоч з в посланні президент, згідно з Конституцією (ст.106, ч.2), повинен інформувати про стан справ, а не розповідати про майбутнє. Так що все було правильно. Тепер же глава держави продовжив інформувати населення про результати роботи, а також змалював, що збирається зробити в майбутньому", — відзначає експерт.

На думку Антона Кучухідзе, інтерв'ю президента дає відповіді на принципові питання. У тому числі щодо його опитування.

"Він пояснив, що коли отримає думку мільйонів громадян України, не чекатиме, поки хтось з депутатів напише відповідний законопроект. Президент сам як суб'єкт законодавчої ініціативи зможе подавати і просувати те, за що люди проголосували, — пояснює експерт. — Так що мова не про мобілізацію електорату перед виборами. Питання з опитування стають великим політичним порядком денним для майбутніх рішень безпосередньо президента. І відповіді людей допоможуть йому швидше реалізувати те, що він обіцяв, ще будучи кандидатом. І чого не виконав в силу бюрократичних моментів, через пасивність окремих депутатів у фракції і багатьох інших суб'єктивних причин".

Антон Кучухідзе вважає це першим важливим висновком за підсумками інтерв'ю. Другим він називає акцент на тому, що для Зеленського залишається ключовим питання миру. І не тільки…

"Він і далі позиціонує себе як президент миру. Але водночас — главою держави, який думає про посилення обороноздатності країни, — підкреслює експерт. — Яскраве тому підтвердження — контракти у військово-технічній сфері з Британією, з Туреччиною".

Третім важливим висновком, за словами Антона Кучухідзе, є те, що ніхто нікуди не звертає з європейського вибору України.

"Ми продовжуємо рухатися в ЄС. Президент домігся значного прогресу на цьому шляху. Євросоюз погодився почати переговори про зону вільної торгівлі — щодо промислового безвізу, перегляду квот для українських товаровиробників. З НАТО також було посилено співпрацю, ми отримавли статус партнера з розширеними можливостями. Багато зроблено, але багато і має бути зроблено. На нас чекає цікавий політичний сезон вже після виборів і опитування — і політика стане знову дуже активною у виконанні нової влади", — резюмує експерт.

Політтехнологія

Експерт Українського інституту політики (УІП) Владислав Дзівідзінскій, аналізуючи інтерв'ю президента, зробив висновок, що Зеленський до нього був не готовий.

"Формат інтерв'ю тривалістю в 44 хвилини мав на увазі змістовну бесіду з низки питань. Можна обговорити суть теми, досить глибоко розібратися в ній. Президент явно не був готовий до цього. Для чого тоді це було зроблено? Мені здається, що як перед президентськими і парламентськими виборами, метою було залучення уваги до себе і своєї політичної сили, яка вже через два дні візьме участь в місцевих виборах. Але на відміну від останніх серій "Слуги народу" перед президентськими виборами або інтерв'ю Гордону напередодні парламентських, вчорашнє спілкування Зеленського з журналістами було відверто слабким", — вважає експерт УІП.

За словами Владислава Дзівідзінского, суспільство чудово розуміє: президент не просто намагається комунікувати з людьми за допомогою опитування (про що він говорив в інтерв'ю). Мова про політтехнології. Адже питання, які поставлені на цьому умовному "референдумі", не мають ніякої юридичної сили, а формулювання не обговорені з фахівцями з конкретних напрямків.

"Ні з одним профільним державним органом або інституцією теми не обговорювалися. До того ж під великим сумнівом важливість і пріоритетність саме цих питань для більшості громадян, — зазначає експерт. — Аргументація президента з приводу таких речей як медичний канабіс не витримує критики. Такі питання — це скоріше спосіб перекласти на звичайних людей відповідальність за те, що може в майбутньому викликати дискусії і критику на адресу президента, якщо його політсила буде приймати рішення з таких питань".

Ряд інших питань, включаючи створення вільної економічної зони (ВЕЗ) на Донбасі — взагалі є темами для вузькопрофільних фахівців, підкреслює Владислав Дзівідзінскій. А тому ніяк не можуть бути розглянуті на всеукраїнському опитуванні а-ля референдум.

"А ось відповіді на питання, які реально цікавлять країну, і на які президент повинен мати відповідь або позиції (щодо протидії коронавірусу) — виглядали скоріше як констатація фактів і поточний звіт, ніж стратегічне бачення. Констатація нібито готовності лікарень на тлі відсутності в них лікарів — ніяк не заспокоює громадян", — упевнений експерт.

Він також вважає, що відповідь на питання щодо доріг, які перетягнули на себе левову частку з ковід-фонду, швидше послабить президента після цього інтерв'ю, ніж його посилить...

"Краще б він взагалі не відповідав — або відповідав чесно, — каже Владислав Дзівідзінскій. — Резюмуючи: для цільової аудиторії президента такий хід залучення уваги як це інтерв'ю може і спрацює. Але для більшості громадян це виглядало непереконливо і некомпетентно".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини