Головна Статті Політика зовнішня політика Угода Путіна з Талібаном: чим небезпечний бартер Росії та Афганістану для України
commentss Cтатті Всі новини

Угода Путіна з Талібаном: чим небезпечний бартер Росії та Афганістану для України

Якщо таліби почнуть постачати сировину для російських зброярів в обмін на нафтопродукти, то вони будуть опосередковано втягнуті у війну з Україною на боці Росії

22 серпня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

Минулого тижня до Москви відвідала делегація уряду ісламістського руху "Талібан" в Афганістані. Міністр промисловості та торгівлі Афганістану Нуріддін Азізі запропонував Росії розвивати торгівлю за схемою бартеру: в обмін на постачання російського бензину та дизельного палива до Афганістану відправляти у РФ корисні копалини, сухофрукти, родзинки та лікувальні трави. Раніше посол РФ в Афганістані Дмитро Жирнов заявив, що потрібно співпрацювати з талібами у тих сферах, де це вигідно Москві.

Угода Путіна з Талібаном: чим небезпечний бартер Росії та Афганістану для України

Путін. Фото з відкритих джерел

В Україні цю новину сприйняли з іронією і навіть заговорили про будівництво "родзинок" з Афганістану до РФ. Хоча, якщо звернути увагу на те, що афганці можуть запропонувати росіянам по бартеру, крім родзинок, стає не до жартів. Коментарі розбиралися, яким чином Росія за допомогою Афганістану в найближчому майбутньому зможе в умовах санкцій заповнити ресурси, необхідні для продовження війни в Україні.

Чому Афганістан допомагає Росії у протистоянні з Україною?

Ще до приходу до влади талібів Кабул надавав послуги Москві з українського питання. У травні 2014 року під завісу своєї каденції президент Афганістану Хамід Карзай підтримав результати псевдореферендуму в анексованому Криму. Ймовірно, це була своєрідна плата тодішньої афганської влади за російські інвестиції в ризикову економіку. Восени 2013 року Росія вклала 25 млн доларів у нове обладнання для Кабульського домобудівного комбінату, побудованого радянськими фахівцями в 1965 році.

Росіяни інвестували 20 млн доларів у Будинок науки й культури та цікавилися відновленням 140 промислових підприємств збудованих СРСР, які є хребтом афганської економіки. Афганському бізнесу вигідні російські інвестиції, оскільки залучити капітали з інших країн до нестабільного Афганістану практично неможливо. Тому таліби продовжують політику своїх світських попередників, заграючи з Москвою заради отримання економічної вигоди. У листопаді 2021 року "Талібан" визнав кримський плебісцит, попри те, що діяльність організації заборонена у РФ.

Талібам цікаві російські нафтопродукти. До кінця цього року вони хочуть придбати по 1 млн тонн бензину та дизельного палива. У планах оренбурзького підприємства "Казросгаз" відвантажити до Афганістану 10 тис. тонн зріджених вуглеводневих газів (пропан-бутан), які використовуються в побуті та як автомобільне паливо. Росія не постачала до Афганістану зріджені вуглеводні з середини 2020 року. Якщо звернути увагу до товарну номенклатуру російського експорту до Афганістану, частка мінеральних продуктів перевищує 20%, а продовольчих товарів – 50%. Незалежно від політичної та ідеологічної орієнтації, афганська влада готова попрацювати на Росію за їжу та тепло в буквальному значенні.

Чим цікавий Афганістан для військової промисловості Росії?

Не дивно, чому афганці запропонували росіянам корисні копалини. За даними Рахункової палати РФ, у країні-агресорі знизилося відтворення дефіцитних та стратегічних копалин, таких як літій, хром, мідь, уран, марганець, титан, нафта, природний газ, нікель, олово. У 2018-2020 роках з російського бюджету було виділено 87 млрд рублів на геологорозвідку, але план не вдалося виконати за ураном, хромом, свинцем, вольфрамом, золотом, сріблом, нафтою з родовищ Арктики. Сьогодні російська економіка на 100% покриває за рахунок імпорту свої потреби у титані, хромі, марганці, літії, на 87% – у цирконії.

Натомість талібам є що запропонувати росіянам. На думку аналітиків Брукінгського інституту Ліллі Блументаль, Кейтлін Парді та Вікторії Базетті, за кількістю нерозвіданих запасів літія Афганістан конкурує з Болівією (21 млн тонн). У надрах Росії від 1 до 5 млн тонн літію. Літій використовують не тільки для виробництва акумуляторів для ноутбуків, смартфонів або електромобілів, а й у ядерній енергетиці, а також виготовлення ракетного палива.

Військовий експерт Євген Федоров вважає, що перхлорати та нітрати літію краще підходять як окислювач ракетного палива, ніж перхлорат амонію завдяки вищому відсотку вмісту кисню (69,5% проти 54,4%). У лютому-липні 2022 року Росія витратила 60% запасів високоточної зброї, випустивши по Україні понад 3 тис. ракет з ОТРК "Іскандер", "Точка-У", крилатих ракет "Калібр", Х-555, Х-101, "Онікс" ", "Буря" (Х-22).

Афганістан може допомогти Росії з хромом. На думку доктора Університету Кранфілда Іфтіхара Заїді, Афганістан має великі запаси хрому високої якості і витягти його легше і дешевше, ніж на родовищах інших країн. За даними аналітика Елтафа Наджафізади, наживатися на видобутку та продажу хрому примудряються навіть місцеві збройні угруповання на сході країни. Хром додають у марки сталі, що використовуються для виготовлення корпусів підводних човнів, космічних двигунів, стволів стрілецької зброї. Хромом насичують внутрішні поверхні артилерійських знарядь. Станом на 20 серпня, російські військові втратили у війні в Україні 1018 артилерійських систем, 1907 танків та 4212 бронемашин, у конструкції яких застосовуються гармати та кулемети. Росії не обійтися без хрому для поповнення втрат.

Надра Афганістану містять 30 млн. тонн міді, яка використовується не тільки в електроніці, а й у сплавах для виробництва зброї. З міді та цинку виплавляють латунь, з якої роблять гільзи для артилерійських снарядів та патронів. За інформацією заступника міністра оборони України Ганни Маляр, Росія виготовляє 60 тис. снарядів на день. Нічого дивного в цьому немає, враховуючи безперервні артилерійські обстріли українських міст російськими військами.

Крім того, в Афганістані є родовища кобальту, який додають до сталі для виготовлення магнітних мін, що використовуються на флоті, а також урану. Зі збідненого урану виготовляють сердечники для бронебійних снарядів. Доктор технічних наук, професор і полковник Ігор Чепков вважає, що Росія використовувала боєприпаси зі збідненим ураном під час штурму Луганського аеропорту у 2014 році.

Росія отримає доступ до колосальних запасів з корисними копалинами в порівняльній близькості від своїх кордонів і заощадить на транспортних витратах. Зокрема сьогодні Росія купує літій у Чилі. Москва зможе придбати необхідні метали дешевше за ринкову вартість. Наприклад, якщо у РФ бензин марки АІ-92 коштує 370 доларів за тонну, а дизельне паливо 600 доларів за тонну, які таліби готові приймати як оплату, то ринкова вартість тонни міді перевищує 7 тис. доларів, хрому – 12 тис. доларів, літію – 70 тис. доларів.

Наскільки реалістичним є бартер Росії та Афганістану?

Перспектива постачання корисних копалин з Афганістану до Росії впирається у питання організації їх видобутку та транспортування. Аналітик Лінн О'Доннел сумнівається у реалістичності розвитку добувної промисловості Афганістану через проблеми у сфері безпеки та надто високі ризики для компаній. Будь-яких зрушень у цьому питанні не вдалося досягти за останні 20 років. Спроби США сприяти видобутку корисних копалин в Афганістані не мали успіху. Поповнення бюджету Афганістану за рахунок видобувної промисловості незначні.

Проте, Китай демонструє інтерес до видобутку корисних копалин в Афганістані, попри існуючі ризики. Китайські компанії відомі тим, що інвестують у політично та економічно нестабільні країни Африки та Південної Америки. У березні 2022 року таліби анонсували початок видобутку міді китайською компанією Metallurgical Corporation of China Limited на родовищі Айнак. Китайці придивляються до афганських родовищ літію.

Крім постачання корисних копалин з Афганістану до Піднебесної, китайці можуть використовувати Росію як додатковий ринок збуту. Метали, що цікавлять росіян, можуть доставлятися залізничним транспортом транзитом через країни Центральної Азії. Певні перспективи цього існують. Між Узбекистаном та Афганістаном існує залізничне сполучення (Хайратон – Мазарі-Шаріф). У процесі реалізації проект Трансафганської залізниці, що з'єднає країни Центральної Азії з пакистанськими портами Карачі, Гвадар, Касім.

Якщо таліби почнуть постачати сировину для російських зброярів в обмін на нафтопродукти, то вони будуть опосередковано втягнуті у війну з Україною на боці Росії. Корисні копалини, що поставляються, будуть використовуватися у виробничому циклі оборонних підприємств РФ, а готова продукція використовуватиметься для вбивства українців. Тому українській дипломатії є сенс докласти зусиль для запобігання очевидній загрозі російсько-афганського бартеру, поінформувати західних партнерів про доцільність введення як новий обмежувальний захід на постачання до РФ з третіх країн металів, які використовуються у виробництві озброєнь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини