Головна Статті Політика зовнішня політика Другий Чорнобиль: чому США дають Україні більше зброї
commentss Cтатті Всі новини

Другий Чорнобиль: чому США дають Україні більше зброї

Адміністрація Байдена нарешті замість точкових поставок переходить до регулярного постачання українських військових зброєю та боєприпасами у необхідній нам кількості, що дозволить змінити хід війни та вигнати окупантів з України

29 серпня 2022, 16:00 comments1103
Поділіться публікацією:
























Другий Чорнобиль: чому США дають Україні більше зброї

США та Україна. Фото з відкритих джерел

У суботу, 27 серпня, з'явилася інформація про те, що Пентагон має намір частіше використовувати морський транспорт для доставки зброї Збройним силам України замість авіації. За словами заступника директора з операцій Транспортного командування США полковника Стівена Путхоффа, після початку постачання в Україну гаубиць виникла потреба у більшій кількості боєприпасів і завдяки морським перевезенням вийде не тільки задовольнити цей запит, а й здійснювати постачання наперед.

Раніше президент США Джо Байден розпорядився виділити Україні додатково 3 млрд доларів, а також поділився планами придумати назву місії з надання військової допомоги ЗСУ, організувати окреме командування з питань, пов'язаних із цим, на чолі з генералом. Коментарі розбиралися в причинах, які вплинули на рішення Вашингтона більш активно допомагати Україні у війні з Росією, та деталі, про які поки що не поширюються американські партнери.

Чому доставка американської зброї морем вигідна Україні?

Якщо слова американців не розходяться зі справою, то адміністрація Байдена нарешті замість точкових поставок переходить до регулярного постачання українських військових зброєю та боєприпасами у необхідній нам кількості, що дозволить змінити хід війни та вигнати окупантів з України. Однозначно, на корабель можна завантажити більше зброї та боєприпасів, ніж у військово-транспортний літак. Особливо це стосується тяжкого озброєння.

Військово-транспортний літак Boeing C-17 Globemaster III

Для порівняння, якщо американський військово-транспортний літак Boeing C-17 Globemaster III розрахований на перевезення 77,5 тонн вантажів і на його борт можна завантажити лише один танк і три штурмові вертольоти, то десантний корабель класу "Сан-Антоніо" може перевезти 25 ,3 тис. тонн озброєнь (14 одиниць бронетехніки), а десантний корабель класу "Оса" здатний доставити 41,1 тис. тонн вантажів, у тому числі п'ять танків, 25 одиниць бронетехніки, вісім 155-мм гаубиць M-198, 68 " Хаммерів", 10 вантажних автомобілів вантажопідйомністю 12,5 тонн.

Десантний корабель класу "Сан-Антоніо"

На озброєнні військово-морських сил США перебувають 19 таких кораблів. Єдиним мінусом морських перевезень є терміни – якщо на кораблі перетнути Атлантичний океан можна за 6-8 днів, то літаком – за 8-10 годин. Проте військовий експерт Ден Ламот вважає, що завдяки морським перевезенням Україна зможе накопичити великий арсенал для проведення військових кампаній у майбутньому.

Десантний корабель класу "Оса"

За інформацією генерала ВПС США Джекі Ван Овоста, зараз йде оцінка обсягів вантажів і маршрутів, що цікавлять, для їх доставки в Україну. Офіцер не почав розкривати деталі, але пояснив, що з портів військове обладнання зазвичай доставляється вантажними автомобілями або залізницею. Швидше за все, американські кораблі заходитимуть до балтійських портів Польщі та країн Балтії, звідки контейнери зі зброєю та боєприпасами, техніка доставлятимуться залізницею до прикордонних переходів на українсько-польському кордоні.

Залізничні перевезення танків та бронетехніки

Американські десантні кораблі заходять у Балтійське море в міру потреби, попри присутність російського флоту. Кораблі USS Kearsarge класу "Оса" та USS Arlington класу "Сан-Антоніо" зайшли до порту Риги 21 серпня 2022 року після двотижневих навчань спільно зі збройними силами Фінляндії. Альтернативний маршрут – через атлантичні порти Нідерландів, Бельгії, Франції.

Доставка зброї для України до чорноморських портів Болгарії (Бургас, Варна), Румунії (Констанца) малоймовірна з кількох причин. Відповідно до Конвенції Монтре 1936 року прохід кораблів водотоннажністю понад 10 тис. тонн, якими є зазначені вище американські десантні кораблі, заборонено. Дана ідея навряд чи сподобається керівництву Туреччини, яка де-факто контролює чорноморські протоки Босфор та Дарданелли та отримує вигоду від балансу у відносинах з Україною, Заходом та РФ. Наприкінці липня за посередництва Туреччини було досягнуто домовленостей про розблокування Чорноморським флотом РФ порту Одеси для відвантаження українського зерна на експорт. У відповідь на постачання зброї для України до болгарських та румунських портів Росія може знову влаштувати морську блокаду.

Що змусило США втрутитися в українсько-російську війну?

Анонсовані Байденом плани щодо створення окремого військового командування по Україні та бажання придумати назву місії означають формалізацію залучення Збройних сил США до збройного конфлікту, який триває, навіть якщо операції будуть мати суто логістичний характер. Очевидно, у Білому Домі усвідомили, що переконати Путіна та його оточення припинити війну в Україні неможливо дипломатичним шляхом, а антиросійські санкції не дадуть ефекту прямо зараз. У той же час, американці розуміють, що подальше невтручання загрожує катастрофічними наслідками.

Йдеться не про потенційну військову загрозу з боку Росії для країн Балтії, не про гуманітарну кризу в Україні та проблему українських біженців у Європі та Канаді. Не йдеться про систематичні випадки порушення прав людини або про військові злочини російських військових на окупованих територіях, на які американці та європейці найчастіше реагують, висловлюючи "глибоке занепокоєння".

Вся справа у загрозі аварії на Запорізькій АЕС через провокації РФ. З березня 2022 року найбільша в Європі атомна електростанція неподалік міста Енергодар знаходиться під контролем російських окупантів. Вони замінували об'єкт, розмістили там озброєння та взяли у заручники працівників. За даними компанії "Енергатом", росіяни обстрілюють територію станції та пошкодили високовольтні лінії електропередач.

Обстріл Запорізької АЕС

Російська сторона звинувачує в обстрілах ЗСУ, бажаючи виставити нас не в кращому світлі та залякати Європу загрозою повторення аварії, аналогічною до тієї, що трапилася на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року. У Кремлі хочуть, щоб Захід переконав Україну та переконав припинити опір, щоб уникнути масштабної екологічної катастрофи. Після вибуху на Чорнобильській АЕС радіоактивну хмару накрило європейські країни.

Аварія на Чорнобильській АЕС

Якщо обстріл не припиняться, то другим Чорнобилем може стати Енергодар. Ядерні реактори перегріються у разі розриву всіх високовольтних ліній електропередач. Існує ризик потрапляння снарядів до сховищ радіоактивних відходів. Запорізьку АЕС має намір відвідати місія МАГАТЕ. Британський депутат Тобіас Еллвуд закликав НАТО використати п'яту статтю свого Статуту про колективну самооборону у разі витоку радіації з об'єкта. Російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що у відповідь на ядерну катастрофу в Україні авіація країн-членів НАТО знищить угруповання російських окупантів.

Проте більшість росіян сприймають ситуацію по-іншому. Через ранні заяви президента США Джо Байдена і канцлера Німеччини Олафа Шольца про небажання постачати в Україну зброю, за допомогою якої ми зможемо завдавати ударів по російській території, у наших супротивників сформувалася думка, що Захід настільки безпорадний, що не втрутиться в конфлікт ні в якому разі. яких обставин.

Російські пропагандисти та прості громадяни, які підтримують спецоперацію, впевнені, що країни Заходу не переживуть цієї зими без достатньої кількості російських енергоносіїв і припинять постачати зброю Україні під впливом суспільного невдоволення. В умах деяких росіян, таких як мешканець Кемерово Андрій Данилов, народжуються воістину маячні ідеї:

"Російська армія перемеле всю західну техніку і якусь кількість "хохлів", ну, може, ще 100 – 200 тисяч. Тому що у нас є ще десять тисяч стволів артилерії та з десяток мільйонів снарядів, ну ще можемо наклепати. А у вас є лише те, що вам постачають ваші партнери. Так що вогненний вал продовжить розбирати ваші укріплення та вашу живу силу, яка там ховається.

А потім настане зима. Кажуть, цього року після лютої спеки в Європі настане щонайменше люта зима. Платежі у Франції на тепло обіцяють вирости вдесятеро, у Британії вдвічі, і так далі. Ось ми й подивимося, як закрутяться весь світ із вами у своїх "Європах", коли потрібно буде оплачувати вашу святу війну у своїх платіжках французу, саксу чи бюргеру. Тому зростатимуть роздратування в європейських суспільствах проти урядів і проти підтримки вас.

Грошовий потік вичерпається, ваша економіка загнеться, топитиметеся деревами, лавами та книгами. Наступної весни вам удвічі важче воюватиме, бо вичерпаються запаси зброї для вас. Україна перестане існувати до кінця 2023 року, я гадаю. Зеленського швидше за все вб'ють ваші воєнізовані нацики, встановлять свою хунту, але це ще швидше прискорить кінець вашої держави. Вам кінець" – Андрій Данилов, мешканець Кемерово.

Які наслідки чекають на Росію?

Щоб остудити войовничий запал росіян та усунути ризики для європейських союзників, команда Байдена вирішила надати Україні стільки зброї, скільки нам потрібно для розгрому російських військ без втручання НАТО. Вигадати назву цієї операції у Білому Домі вирішили, щоб підкреслити свою опосередковану участь у конфлікті на боці України. Адже домовитись із Кремлем неможливо і зупинити росіян можна лише за допомогою військової сили.

Бронеавтомобіль MaxxPro

Військовий експерт організації Defense Priorities, лейтенант-полковник Армії США у відставці Деніел Девіс вважає, що коли американська влада вигадує назву операції, то це означає довгострокову, ґрунтовну і дорогу підтримку однієї зі сторін конфлікту. Старший радник Інституту Квінсі Келлі Влахос вважає, що США надаватимуть військову допомогу українським військовим довгі роки, як у випадку з операцією "Іракська свобода" або "Незламна свобода" в Афганістані та інших країнах.

Дрон-камікадзе Switchblade

Старший радник організації "Небайдужі ветерани Америки" Ден Калдвел вважає, що назва військової місії дозволить Пентагону зарезервувати гроші для фінансування війни в Україні з бюджету на військові операції Збройних сил США за кордоном без погодження з Конгресом США. Напередодні проміжних виборів у листопаді 2022 року в Демократичній партії навряд чи зацікавлені порушувати непопулярне серед багатьох американців питання збільшення військових витрат в умовах кризових явищ в американській економіці.

Система протиракетної оборони NASAMS

Обстріли військових об'єктів у Криму, який Росія завзято вважає "своїм", вибухи складів зі зброєю та боєприпасами у Білгородській області спростували страшилки російської влади щодо застосування ядерної зброї для самооборони. РФ не готова до війни зі США та НАТО, у яких кількісна та якісна перевага над російською армією. Це означає, що Захід може сміливо дати РФ понюхати пороху без серйозних наслідків.

Стрільби з 155 мм гаубиці

На думку колишнього командувача збройних сил у Європі, генерала Бена Ходжеса, ЗСУ можуть до кінця року відкинути російські війська на позиції станом на 23 лютого 2022 року, якщо їм нададуть далекобійну високоточну артилерію. У липні-серпні США анонсували поставки в Україну 700 дронів-камікадзе Switchblade, 16 гаубиць калібру 105 мм, 18 гаубиць калібру 155 мм і по 36 тис. снарядів до них, 2 тис. зарядів до протитанкових знарядь. дронів-розвідників ScanEagle для коригування артилерійських ударів, систем протиракетної оборони NASAMS, боєприпасів до реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Реактивна система залпового вогню HIMARS

Генерал Ходжес знає, що говорить. Американські військові мають досвід підготовки армій третіх країн до наступальних операцій. У ході операції "Буря" у серпні 1995 року збройні сили Хорватії спільно з підрозділами боснійських мусульман розгромили збройні формування сербських сепаратистів та ліквідували самопроголошену освіту Сербська Країна, яку спонсорує Югославія. У плануванні операції брали участь відставні американські генерали із приватної військової компанії MPRI.

Дрон-розвідник ScanEagle

Хорватський генерал Крешімір Чосіч консультувався з американським генералом Веслі Кларком, який на той момент обіймав посаду директора з планування та стратегії в Об'єднаному комітеті начальників штабів США. Американські інструктори підготували хорватських силовиків. Також американці ділилися з хорватами розвідданими з безпілотників. Хорватія витратила 1 млрд доларів на закупівлю зброї в Україні, Росії, Словаччині, Чилі, Ізраїлі, Сінгапурі.

Військова операція "Буря" у Хорватії

Сьогодні Україна отримує від США більшу допомогу у протистоянні з Росією. Всі без винятку росіяни повинні відкинути думки про те, що не зможуть перемогти у війні затягнувши пояси та сподіватися на суворі морози. Україна не капітулює і в цьому немає жодного сенсу, оскільки США готові інвестувати у ЗСУ задля ліквідації російської загрози для своїх союзників.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kissa

29 серпня 2022, 20:30

Зачем тратить время и деньги на ту которая ломается если есть доступные девки которые хотят только секса (без шлюx и сoдеpжанoк). Здесь все бесплатно и анонимно, убедись сам ----- https://dyx.dk/slyv

Ігор

29 серпня 2022, 15:49

Ключова фраза тут: "дооовги роки". А родзинкою є: "як в Афганістані та Іраку". В результаті дооовга війна (українськи жінки ще народять і виростити встигнуть) з результатами як в тих нещасних країнах. Чим закінчилось протистояння США і Росії в Кореї та В'єтнамі ми знаємо. Тепер у росіян є мотив - не допустити ганебного приниження корумпованими шахраями. Їм треба дочекатися прихода республіканців.


Новини