Головна Новини Політика вибори Нові "старі" мери: чому громадяни переобрали існуючих градоначальників
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові "старі" мери: чому громадяни переобрали існуючих градоначальників

Про причини переобрання вже відомих мерів розповіли експерти

24 листопада 2020, 09:47
Поділіться публікацією:

Минулі вибори мерів показали, що українські громадяни вважали за краще в більшості випадків в мерських кріслах бачити ті ж особи, що і раніше. І хоча до таких персон як Кличко, Труханів, Філатов, Садовий і так далі є маса питань, проте, жителі мегаполісів зробили вибір на їхню користь. Що стало головними причинами подібного переобрання розповіли українські політологи.

Нові "старі" мери: чому громадяни переобрали існуючих градоначальників

"Мери витягають максимум з потенціалу міст"

У політичного експерта Богдана Мірошникова з усіх переобраних мерів ТОП-10 міст по населенню немає претензій тільки до градоначальників Дніпра (Філатову) і Маріуполя (Бойченко).

"Дніпро і Маріуполь на стартових позиціях після виборів у 2015-му були дуже схожі між собою — сірість, убогість і відсутність будь-якого світла в кінці тунелю. Ці два міста я знаю не з чуток, — підкреслює експерт. — Кілька перших років каденції Бойченко жив в Маріуполі, а моя рідня стала дніпрянами. Великі та брудні промислові міста стають сучасними багатофункціональними хабами — і це добре. Я ще у 2017 збився з рахунку, скільки одиниць транспорту було куплено в цих двох містах, скільки кілометрів інфраструктурних комунікацій і доріг було відремонтовано. З моєї точки зору, мери витягають з потенціалу міста все, що можуть, ще паралельно доводиться боротися з не самими адекватними громадськими".

В інших містах, на думку Богдана Мірошникова, як все було, так і залишилося. Хіба що по Києву — окрема розмова.

"Садовому у Львові вже 1,5 року Порошенко не заважає побудувати сміттєпереробний завод. У Труханова в Одесі як ходили убиті трамваї, так і ходять. За Кличко і Києву — дуже багато проектів, які реалізуються в місті зараз або робилися раніше, відбувалися при прямому втручанні з Кабміну. Без допомоги уряду в особі Гройсмана та Омеляна, Подільський міст навряд чи б зараз добудовували, а метро на Виноградар було б таким же мемом, як і метро на Троєщину ", — вважає експерт.

Головною причиною того, що більшість мерів переобраний, Богдан Мірошников називає децентралізацію.

"Київ більше не маячить на горизонті, щоб поміняти 200 метрів теплотраси, тому мери відчули більше свободи, — пояснює експерт. — Саме тому більшість з них зробили упор на парки і всякі велодоріжки з пішохідними мостами за 200 млн грн. Це ж видно, це ж не якась труба водопостачання, яка під землею! А піпл у нас парки любить ... Тому переобирає всяких Кернесів, Труханових, Садових і компанію".

"Нові особи не налагодили діалог з місцевими елітами"

Експерт з питань децентралізації та діяльності (проблем) об'єднаних територіальних громад (ОТГ) Юрій Кушнір бачить певну закономірність в тому, що українці обрали діючих міських голів, а не інших кандидатів.

"Чинним мерам вдалося мобілізувати" свій "електорат для участі в голосуванні, що на тлі наднизькою явки стало ключовим фактором успіху. Також вони змогли позиціонувати себе як єдині захисники громад і місцевого малого бізнесу від рішень державної влади в питаннях карантину і заборон, які громадяни сприймають дуже хворобливо", — пояснює експерт.

Він підкреслює, що децентралізація дала свої результати. На місцях отримали більше ресурсів, які були реалізовані в розвиток і поліпшення міської інфраструктури.

"Водночас, рік роботи нової влади показав, що" нові обличчя "від" Слуги народу "в особі голів обл- і райадміністрацій в переважній більшості не налагодили конструктивний діалог і співпрацю з місцевими елітами. А взяти "нахрапом" не вдалося, — продовжує Юрій Кушнір. — І ні для кого не секрет, що якщо на початку року бути кандидатом від "Слуги народу" було престижно і перспективно, то вже влітку кандидати в мери оцінювали приналежність до влади, як фактор, який може "відтягнути" голоси виборців в сторону опонентів".

За словами експерта, запропоновані Зе-командою кандидати не змогли зарекомендувати себе як менеджери, здатні очолити міста і мати результати хоча б не гірше, ніж у нинішніх міських голів.

Юрій Кушнір резюмує: "З огляду на всі перераховані вище фактори, жителі міст віддали перевагу нехай не найкращій, але зрозумілій і знайомій "синиці в руках", аніж невідомому і непередбачуваному "журавлю в небі".

Як повідомляло видання "Коментарі", стало відомо, які політсили отримали більшість в міських і обласних радах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини