Головна Статті Політика кабмін Приклади для Авакова: міністри МВС, які пішли у відставку за власним бажанням
commentss Cтатті Всі новини

Приклади для Авакова: міністри МВС, які пішли у відставку за власним бажанням

Світ знає чимало прикладів, коли міністри МВС добровільно йшли у відставку після резонансних подій, відповідальність за які частково лягала на силове відомство. Ми зібрали кейс хороших прикладів, до яких слід придивитися Арсену Авакову

11 червня 2020, 14:18 comments1830
Поділіться публікацією:

У свіжому інтерв'ю президент України Володимир Зеленський заявив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зможе звільнитися з Кабміну тільки після того, як поставить крапку в справі про вбивство Павла Шеремета. До того питання про відставку міністра піднімати в Офісі президента не будуть. Главу МВС вже без всяких знижок можна назвати "найбільш довгограючим" міністром у новітній історії України. Прийшовши до влади майже відразу ж після втечі уряду Януковича в кінці лютого 2014, Аваков залишається у кріслі головного силовика вже більше 6 років, і, судячи з усього, покидати свій пост не має наміру, незважаючи на надмірний рейтинг недовіри серед населення (74%) і провальну реформу поліції.

Приклади для Авакова: міністри МВС, які пішли у відставку за власним бажанням

Повністю перемогти злочинність поки ще не вдалося нікому і проколів правоохоронців у світовій практиці вистачає, проте мало хто з глав МВС насмілювався зберегти портфель, маючи в послужному списку хоча б десяту частину "заслуг" Авакова. Цей матеріал "Коментарів", про тих, для кого честь свого мундира і відомства виявилися дорожче місця в Кабінеті міністрів.

Відставки міністрів МВС: сімейні обставини

Добровільна подача у відставку у разі звинувачень у кумівстві або "виринанні" гріхів близьких родичів – досить поширений сценарій для міністра внутрішніх справ у багатьох країнах. Але тільки не у нас. "Справа рюкзаків", фігурантами якої виступали сини нинішнього глави МВС і екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чоботаря успішно закрили за рішенням прокурора САП, а всю провину на себе взяв харківський підприємець Володимир Іванов, в результаті отримавши умовний рік позбавлення волі.

Цікаво, що кількома роками раніше в Туреччині арешт синів міністра економіки Зафера Чаглаяна та міністра МВС Муаммера Гюлера у справі про корупцію у державному банку став беззаперечним приводом для написання рапорту про відставку. Обидва нащадка топ-чиновників попалися в ході масштабної операції "Великий хабар" Турецького управління по боротьбі з фінансовими злочинами у зв'язку з підозрами у хабарництві при проведенні державних тендерів. По крикладу турецького колеги в 2017 році пішов глава МВС Франції Брюно Ле Ру після скандалу з двома неповнолітніми дочками, яких він, будучи ще депутатом, прилаштував собі в помічниці. На державній ниві дві дівчинки змогли заробити 55 000 євро. Хоча сам Ру і виправдовувався, відзначаючи, що весь процес працевлаштування проходив в рамках законності, у відставку він все ж подав.

Відставки міністрів МВС: фактор карантину

Наступник міністра МВС Туреччини Гюлера, що залишив пост, Сулейман Сойлу, теж просив звільнити його за власним бажанням. Щоправда, глава держави Реджеп Тайіп Ердоган прохання не задовольнив. Приводом для заяви стала критика міністра щодо недавнього введення в країні 48-годинного "коронавірусної" комендантської години. Обмежувальна міра була введена 11 квітня з 00:00 на території всієї провінції Зонгулдак, для жителів якої це стало цілковитою несподіванкою. Про комендантську годину було оголошено лише за кілька годин до її введення, що спровокувало величезні черги в продуктових магазинах. Саме Сойлу взяв на себе всю провину за подію. В наших реаліях питання хто буде відповідати за величезні черги на українсько-польському кордоні та астрономічні побори, коли за проїзд в автобусі на відстань у 200 метрів з заробітчан, що поверталися, брали по 350 грн, залишаються риторичними.

Відставки міністрів МВС: резонансні вбивства

Вистачає в послужному списку нинішнього міністра і резонансних вбивств, які так і залишилися нерозкритими. Навіть якщо не сильно заглиблюватися в це питання, "шорт-лист" набереться порядний. Починаючи від винних у розстрілі під час лютневих подій 2014 року і закінчуючи цілою низкою "глухарів" – справи про підірваних в своїх автомобілях полковника розвідки Максима Шаповала, полковника СБУ Олександра Хараберюша, журналіста Павла Шеремета, розстріляного публіциста Олеся Бузини та екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкове, а також смерть громадської активістки Катерини Гандзюк. Само собою, незважаючи на всі заяви про те, що слідство вже на вірному шляху, винні так і не були знайдені і покарані.

Два роки тому міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Калиняк не став колекціонувати у своєму послужному списку резонансні вбивства і подав у відставку майже відразу ж після загибелі журналіста-розслідувача Яна Кучака, яка викликала політичну кризу і багатотисячні протести в Братиславі. 27-річний Кучак і його наречена були застрелені в своєму будинку. Незадовго до цього журналіст працював над статтею про шахрайство влади з коштами, які виділяються країні Європейським Союзом, і можливої причетності до цього італійського злочинного угруповання ндрангета. Подія спровокувала відставку не тільки глави МВС. Разом з ним "полетіли голови" прем'єр-міністра Роберта Фіцо і його помічниці, екс-топ-моделі Марії Тросковой, голови поліції Тібора Гаспара, секретаря Ради безпеки Віліама Джассена і міністра культури Марека Мадарича. У квітні цього року вбивця Кучака був засуджений до 23 років ув'язнення. Ним виявився колишній військовий Мирослав Марчек. Замовників холоднокровного розстрілу, які заплатили за контракт на вбивство 70 тис. євро поки не знайшли.

У липні 2019 року у відставку подав ще один міністр МВС – головний силовик Румунії Микола Мога, який встиг пробути на посаді всього 6 днів. Рапорт послідував після затримання в румунському місті Каракале 57-річного чоловіка, в машині якого була знайдена бочка з людськими рештками. Жертвами звірячого вбивства стали дві людини. При цьому одна з них – 15-річна дівчина – напередодні своєї смерті тричі безрезультатно дзвонила в поліцію із заявою про зґвалтування і благанням про допомогу. Поліції знадобилася майже доба щоб знайти підлітка, але до того часу вона вже була мертва. У зв'язку з протестами, що розгорілися Мога анонсував звільнення винних співробітників відомства і сам залишив посаду заради збереження авторитету міністерства.

Відставки міністрів МВС: відповідь за підлеглих

Незважаючи на всі спроби заступника міністра МВС Антона Геращенка виправдати свого шефа у зв'язку з недавніми подіями в Кагарлику, де поліцейські побили і зґвалтували свідка, злочин, вчинений представниками правоохоронних органів – досить вагомий привід для підписання міністром МВС рапорта про відставку. У всякому разі, після подій у татарстанському ОВС "Дальній" місцевий міністр МВС Асгат Сафаров вчинив саме так. Скандал вибухнув через смерть неодноразово судимого Сергія Назарова, який був затриманий поліцейськими, а потім побитий і зґвалтований пляшкою з-під шампанського на території відділення.

Тим часом список "досягнень" вітчизняних правоохоронних органів буде неповним, якщо не додати до Кагарлику ще двох застрелених дітей (5-річного Кирила Тлявова з Переяслав-Хмельницького і 17-річного Михайла Медведєва), знешкодженого на початку червня злочинного угруповання, яку організував начальник поліції Павлограда, а також присутність в органах таких сумнівних кадрів, як, наприклад, Євген Дейдей, який був засуджений за розбійний напад. У 2012 році він разом з подільником займався грабежами з використанням вогнепальної зброї на вулицях вечірньої Одеси, за що був засуджений до 5 років позбавлення волі. Практично відразу після Революції гідності справа про "подвиги" Дейдея загадковим чином зникла з архіву Суворовського райсуду, а сам він пройшов у Верховну Раду від партії "Народний фронт", про що пише у своєму блозі журналіст Володимир Бойко. Сьогодні Дейдей – координатор батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення "Київ-1" Головного управління МВС України. Справи в нього йдуть добре. Подейкують, що його ніде не працююча дружина нещодавно придбала елітне авто Maserati Quattroporte.

Як не згадати до речі, що, наприклад, у 2015 році глава МВС Грузії Олександр Чикаїдзе добровільно відмовився від портфеля міністра через одні тільки звинувачення у покритті учасників злочину.

Причиною для відставки міністра в країнах ЄС може бути навіть необережне поводження поліцейського зі зброєю і зовсім смішне порівняно з інцидентом у Княжичах, де за нез'ясованих до кінця обставинах загинуло п'ятеро правоохоронців, які вступили один з одним в перестрілку. Так, у листопаді 2015 року рапорт про звільнення подав глава МВС Литви Саулюс Скверняліс. Приводом послужив скандал, пов'язаний з терактами в Парижі і автоматами, виданими після них литовським поліцейським. Один з правоохоронців поранив з необережності бездомного, а у другого табельний АК-47 був відібраний психічно неврівноваженим жителем Вільнюса. На пошуки зброї і його викрадача відправили більше 3000 поліцейських, тоді як сам Скверняліс, якщо вірити словам спікера парламенту Лорето Граужинене, мирно спав у себе вдома.

Відставки міністрів МВС: вина за теракти

У липні 2016 у відставку через масштабні теракти у Багдаді подав міністр внутрішніх справ Іраку Мухаммад Габбана. В результаті вибухів, відповідальність за які взяла на себе терористична організація "Ісламська держава", загинуло не менше 180 осіб. Ці події стали найкривавішими з самого початку військової операції під керівництвом США в 2003 році.

На щастя, настільки масштабних трагедій на підконтрольній території Україні не відбувалося, проте статистика точкових терористичних атак досить висока. Так, лише за офіційними даними, з 2014 по 2017 роки в Україні було зареєстровано 5804 кримінальних справ за статтею "терористичний акт". Або в середньому – 129 терористичних атак щомісяця. При цьому одна з найгучніших – вибух і заворушення біля стін Верховної Ради 31 серпня 2015 року, в результаті яких загинули чотири бійці Нацгвардії і ще 157 осіб отримали тілесні ушкодження – навіть при наявності відео з місця подій так і залишилася безкарною. Сам Аваков недвозначно натякав на причетність "Свободи", але судові засідання завдяки присутності в залі прихильників основних підозрюваних – бійця батальйону "Січ" Ігоря Гуменюка та його друга Сергія Крайняка з "Карпатської Січі" – більше нагадували фарс.

Відставка глав МВС за власним бажанням – далеко не рідкість і міністри залишають своє крісло з абсолютно різних причин. Це і відставка в знак солідарності з урядом, що склав повноваження, і масштабні лісові пожежі з жертвами, і сексуальні скандали, і навіть масові зараження поліцейських коронавірусом. Залишається сподіватися, що нинішній міністр МВС України під обіцянкою піти "несподівано і в потрібний момент" не мав на увазі збір повної колекції всіх можливих варіантів "зальотів" своїх зарубіжних колег.

Раніше "Коментарі" спробували розібратися, що з обіцяного вдалося (або не вдалося) виконати колишній зірці "95 кварталу" Володимиру Зеленському за 365 днів управління державою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини