Головна Новини Політика Скандали.Політика Довибори в Раду: чи може "віп-агітація" від Зеленського допомогти Вірастюку
commentss НОВИНИ Всі новини

Довибори в Раду: чи може "віп-агітація" від Зеленського допомогти Вірастюку

Експерти розповіли, чи можна вважати Зеленського порушником

26 березня 2021, 17:44
Поділіться публікацією:

Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила заяву і проміжний звіт з виборів в 2-х одномандатних округах (87 і 50), де цієї неділі відбудеться голосування. Найбільший резонанс викликало підігрування Офісом президента кандидату на окрузі №87 (Івано-Франківська область) Василю Вірастюку, висунутому партією "Слуга народу". "Коментарі" запитали експертів, чи можна розцінювати дії президента Володимира Зеленського як зловживання повноваженнями і чи допоможе це Вірастюку.

Довибори в Раду: чи може "віп-агітація" від Зеленського допомогти Вірастюку

Фото: ОП

"Зеленський зрозумів, що для того, щоб утриматися при владі, потрібно створювати видимість прогресу"

Політтехнолог, політичний консультант Анне Бикова, характеризуючи загальну ситуацію з довиборами, зазначила, що туди не пішов тільки ледачий.

"Кинулися всі, хто мав амбіції позачергово висунутися і стати депутатом. Адже довибори зазвичай дешевше традиційної виборчої кампанії. Велика концентрація уваги ЗМІ, електорату — відповідно і більший радіус дії потенційних виборців. А для кандидатів це — економія коштів, — пояснює Анне Бикова. — Мінус же в тому, що люди не сприймають довибори як власне повноцінні вибори. Тому явка на них, як правило, набагато нижче, ніж на чергових".

Особливістю цих довиборів політтехнолог називає те, що практично всі партії провели висувальні з'їзди не за правилами, не за законом. Просто щоб анонсувати потенційних кандидатів у приписки після з'їзду.

"Висувальний з'їзд повинен проводитися тоді, коли оголошені вибори. А багато політсил провели їх просто щоб анонсувати потенційних кандидатів. З припискою в пострелізі з'їздів такого типу "в разі, якщо вибори відбудуться". Але за законом так робити не можна. Треба було дочекатися оголошення виборів — і вже тоді виставляти кандидатів", — зазначає Анне Бикова.

Коментуючи ситуацію з непрямою агітацією за Вірастюка, що фактично зробив президент, експерт акцентує: "Зеленський зрозумів, що для того, щоб утриматися при владі, потрібно створювати видимість прогресу. Саме видимість. Що він і робить. І друге — боротися за кожне місце в Раді, в місцевих радах і так далі. При цьому бажано максимально проконтролювати — хто, на які домовленості з його малим колом довірених осіб, буде намагатися отримати той чи інший мандат. І якщо Зеленський так явно підтримав Вірастюка, значить, досягнуто попередніх домовленостей повного підпорядкування останнього в разі його перемоги. Імовірність якої, судячи з опитувань, невелика".

"Зеленському давно пора дистанціюватися від своєї партії"

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов вважає, що ми бачимо скоріше не зловживання президентом службовим становищем, а не зовсім гарний вчинок з його боку. Дії, яке ще більше підривають імідж глави держави.

"Під час парламентських виборів 2019 року і місцевих 2020-го Зеленський вже виступав фактично віп-агітатором за представників партії "Слуга народу". Це триває і тепер. Напередодні дня довиборів він підключає Вірастюка до обговорення вакцинації, хоч той жодного разу не медик. Фактично — віп-агітація. Зеленському давно пора дистанціюватися від своєї партії. Адже він президент не політичної сили "Слуги народу", рейтинг якої зараз в районі 20%, а — всієї країни. А якщо ти явно підіграєш одній політсилі, то іншим показуєш, що вони для тебе не так важливі", — підкреслює Микола Спиридонов.

На його думку, подібна допомога навряд чи щось дасть Вірастюку.

"Згідно з передвиборчим рейтингам, попереду зі значним відривом йде власник гірськолижного курорту "Буковель" Олександр Шевченко від партії "За майбутнє". Далі — кандидата від "Свободи" Руслан Кошулинський. Вірастюк лише третій. Так, швидше за все, воно і буде, — прогнозує експерт. — Підтримка Зеленського і "слуг" на Заході України була і є невелика. Тож логічно припустити, що у Вірастюка небагато шансів на перемогу".

Раніше повідомлялося, як відмова Звіробій і Марчевського поміняла розклад в округах перед довиборами в Раду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини