Головна Новини Політика Скандали ЗМІ під прицілом: який закон про медіа потрібен Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ під прицілом: який закон про медіа потрібен Україні

Експерти розповіли, як законодавчі рішення можуть допомогти, а не ускладнити життя українських медіа

9 лютого 2021, 17:10
Поділіться публікацією:

На думку міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, блокування телеканалів "пулу Медведчука" ("112 Україна", NewsOne, Zik) може стати поштовхом до прийняття закону про медіа. "Коментарі" дізналися, наскільки необхідний такий закон — і які він може нести ризики.

ЗМІ під прицілом: який закон про медіа потрібен Україні

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Питання регулювання сфери онлайн-медіа та друкованих видань повинні вирішуватися окремими законами"

На думку першого секретаря Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Ліни Кущ, ситуація, пов'язана із застосуванням державою персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) та припиненням мовлення трьох телеканалів, показала, наскільки інформаційний простір України вразливий до зовнішнього агресивного впливу.

"Як міг би допомогти в цьому закон про ЗМІ, якби був прийнятий? Днями на засіданні секретаріату НСЖУ ми з колегами обговорювали останні події. І звернули увагу на розділ 9 проєкту Закону про ЗМІ, де йдеться про обмеження, пов'язані з агресією. Переконана, положення цього розділу актуальні, але вимагають прийняття у вигляді окремого закону — короткого, але ефективного за змістом. Так буде зроблений акцент на законному попередженні зовнішнього втручання в український інформаційний простір, а не на позасудових механізмах начебто санкцій", — підкреслює Ліни Кущ.

Вона також нагадує, що НСЖУ виступає проти форсування голосування за громіздкий, суперечливий і недосконалий законопроєкт про медіа в цілому.

"Ми пропонуємо залишити в законі лише положення, що стосуються регулювання аудіовізуальних медіа, оскільки вони детально прописані та узгоджені з індустрією. У той же час питання регулювання сфери онлайн-медіа та друкованих видань повинні вирішуватися окремими законами, з широким обговоренням і шляхом врахування думки журналістів. Крім того, в законі не враховані такі механізми, як саморегулювання журналістської спільноти — а це є визнаною світовою практикою", — зазначає Ліна Кущ.

Перша секретар НСЖУ впевнена, що незалежні, непідцензурні медіа, свобода слова, свобода самовираження — відмінна риса кожної демократичної держави.

"Закликаємо владу поважати цю свободу, піклуючись про надійний захист інформаційного простору України", — резюмує Ліна Кущ.

"Намагаються створити систему позасудового переслідування інакомислення"

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький називає "закон" Ткаченка про медіа — частиною створення системи придушення свободи слова в країні і тиску на власників ЗМІ в інтересах влади.

"Потрібно дивитися на тенденцію в цілому. І весь її сенс полягає в тому, що намагаються створити систему позасудового переслідування інакомислення. Тут і санкційні укази Зеленського, і закон про медіа, і нова редакція закону про СБУ. В останньому взагалі передбачена норма, по якій СБУ на власний розсуд може позбавляти телеканали ліцензій, якщо вважатиме, що на каналі виходять матеріали, несучи загрозу національній безпеці. Ось ця тенденція в цілому і напружує", — зізнався експерт.

Він підкреслює, що якщо суд не зупинить дію указів Зеленського про введення санкцій відносно трьох каналів і персонально Тараса Козака, то країна вперше отримає прецедент позасудової заборони ЗМІ та вилучення активів приватної особи, громадянина України, а не іноземця.

"Тоді цей інструмент почне застосовуватися повсюдно в торгах за особисту лояльність до гаранта, — прогнозує Валерій Песецький. — Опозиція стане кишеньковою. Тому що, з одного боку, будь-який олігарх може стати жертвою санкцій, з іншого — будь-який телеканал може бути закритий. А прокурор, адвокат і суддя будуть в одній особі — пана Зеленського".

На думку експерта, ці інструменти заводяться під швидку виборчу кампанію в Раду.

"І, повторюся, якщо суд не зупинить дію указів про санкції, то це стане вирішальним фактором щодо тиску на олігархічний кооператив і ЗМІ, які перебувають на утриманні. Чи потрібен президенту "закон" Ткаченка в цих обставинах буде залежати від рішення судів щодо указів, — вважає Валерій Песецький. — Якщо суд прийме сторону постраждалих і скасує укази, то в хід підуть і "закон" Ткаченка, і новий закон про СБУ. Одним словом, все, що є в наявності та готово стати позасудовим інструментом розправи над не лояльними до Зеленського ЗМІ. Думаю, Ткаченко це розуміє і тому нагадав президенту про наявність свого закону".

Нагадаємо, українці голосують за найблільш улюблені телеканали. Ще є шанс встигнути проголосувати в новому опитуванні "Коментарів"!



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Анатолій

9 лютого 2021, 19:44

Ніяких судів (Українці знають "наші" суди ... хто більше "занесе" бабла той і правий...). Влада (яка вона не є) повинна мати право закривати будь-які ворожі до України ЗМІ з подачі СБУ і не має значення українські вони чи іноземні. Все ... крапка.


Новини