За мільярдні збитки "Украероруху" Рада вимагатиме звільнити незаконно призначеного керівника ДП

Ярмак замість 5 років керівного стажу в авіації до призначення мав лише 10 місяців

Завтра, 3 березня, відбудеться засідання транспортного комітету ВР, на якому депутати заслухають звіт міністра інфраструктури Владислава Криклій з питань доведення "Украероруху" до мільярдних збитків. Про це "Апострофу" розповів нардеп Микола Величкович, повідомляють "Коментарі".

"Завтра у нас засідання Комітету (транспортного), де повинен бути представлений звіт міністра Криклія по роботі МІУ і підзвітних відомству підприємств. У нас вже пройшли підкомітети, і питання авіаційної галузі — стоїть на ключовому місці. Будемо питати і про "Украерорух" стосовно всіх фінансових проблем, в тому числі, і щодо призначення керівника. Це питання, до речі, не раз піднімалося, але, як бачите, міністерство інфраструктури не діє", — сказав депутат.

"Розбору польоту" передував звіт "Украероруху" про виконання фінансових показників підприємства за три квартали 2020 року. З'ясувалося, що ДП доведено до катастрофічного стану і вже отримало понад 1 млрд грн збитків, повідомили в StateWatch.

Так, собівартість продукції "Украероруху" знизилася на 43%, дохід впав на 67%, кількість співробітників, включаючи висококваліфікований операційний персонал, скоротилася майже на 180 осіб, а залишок оплати урізали вдвічі.

Не постраждала тільки зарплата в.о. директора ДП Андрія Ярмака, яка, згідно з даними декларації, досягає 210 тис грн в місяць.

До того ж, за документами, наданими транспортним комітетом ВР, Ярмак був призначений на посаду незаконно.

Його кандидатуру лобіював міністр інфраструктури Владислав Криклій, який в подальшому в листуванні з парламентаріями намагався приховати факт невідповідності Ярмака передбаченим кваліфікаційним вимогам, зазначає "Капітал".


Виявилося, що замість належних 5 років стажу роботи на керівних посадах, реальний досвід Ярмака в авіації в статусі начальника становить всього 10 місяців.

Нагадаємо, Ярмак був призначений в "Украерорух" у 2019 році без конкурсу і без узгодження Державіаслужби. Всі збитки, отримані ДП, він списує на COVID-19, хоча фінансових втрат підприємство зазнає вже два роки поспіль (із 2019-го).

Також нагадаємо, що заступника Ярмака підозрюють в шахрайстві на $ 100 тисяч. Він був затриманий співробітниками столичної прокуратури під час отримання частини обумовленої суми хабара в розмірі $ 70 тисяч. Після цього ВР вимагала від Криклія призначити і провести повний аудит діяльності керівництва "Украероруху". Вимога МІУ не виконало.