Головна Новини Політика Скандали.Політика Водне питання: чи зможе Крим впоратися без допомоги України
commentss НОВИНИ Всі новини

Водне питання: чи зможе Крим впоратися без допомоги України

Експерти розповіли, які ходи може використовувати Росія, щоб змусити Київ дати воду до Криму

24 грудня 2020, 13:35
Поділіться публікацією:

В окупованому Криму з нового року мають намір почати будівництво опріснювальної установки. "Коментарі" з'ясували в експертів, чи реально вирішити водні проблеми півострова без материкової України та які ходи може використовувати Росія, щоб змусити Київ дати воду до Криму.

Водне питання: чи зможе Крим впоратися без допомоги України

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Це може знищити унікальні екологічні системи, знизити рекреаційний потенціал"

Доктор юридичних наук експостпред президента України в АР Крим Борис Бабин зазначає: "Як кажуть експерти, в Криму вже непублічно діє одна опріснювальна установка — на підприємствах хімії півночі півострова. В принципі, побудувати заявлені опріснювальні установки, підв'язані до водопостачання міст, окупанти можуть. Основні проблеми при цьому виникнуть через скидання отриманого розсолу назад в море. Це може знищити унікальні екологічні системи, знизити рекреаційний потенціал".

За словами Бориса Бабина, окупаційна влада може цілком забезпечити всі потреби населення, користуючись  місцевими ресурсами. Але не вони сьогодні в пріоритеті у РФ.

"Вода окупантам потрібна, в першу чергу, для розвитку військової інфраструктури півострова і для нарощування його колонізації росіянами, — зазначає експерт. — 80% потреб у воді Криму це саме мілітаризація, промисловість, централізоване сільське господарство. Також окупанти не приділяють уваги інфраструктурі водорозподілення населених пунктів, де втрачається понад 50% води".

Борис Бабин впевнений, що для отримання води з материка РФ буде, як і раніше, застосовувати шантаж, погрози застосування сили, спроби підкупу вищих посадових осіб, "п'яту колону" на Грушевського і Банковій.

"Оскільки ніяких обов'язків в України постачати воду для армії і промисловості Криму немає, то відповідно правових і міжнародних механізмів впливу в РФ не буде. Лише загрози, гроші та пропаганда", — резюмує експерт.

"Проблеми водопостачання Криму це не вирішить"

Політолог, кандидат юридичних наук Андрій Окара вважає, що установку побудувати можуть, "розпилявши" при цьому мільярди рублів, які на неї хочуть витратити. Але проблеми водопостачання Криму це не вирішить.

"Побудувати опріснювальну установку можливо, — зазначає експерт. — Але на це знадобитися колосально кількість енергії (тобто, потрібно буде будувати ще одну ТЕС) і засобів. Ті, хто бував на курортах в Єгипті й Туреччині, знають, що таке опріснювачі води. З їх допомогою гості в готелі можуть вмитися, скупатися після моря. Вистачає на те, щоб готувати їжу, на воду в басейнах. Але коли мова йде про регіон, як Кримський півострів, води точно не вистачить. Тим більше для сільського господарства. Втім, воно в Криму вже фактично померло. Землі, які обробляли дніпровською водою, знищені. Там — екологічна катастрофа. Ще даються взнаки посушливі останні роки. Навіть місцевих джерел, яких вистачало хоча б для громадянського споживання, вже не вистачає. І чим далі, тим гірше".

За словами Андрія Окари, мова йде про те, що опріснювальна установка, яку мають намір побудувати, буде давати 20 тис. кубів води на добу. Для порівняння: заблокований зараз Північно-Кримський канал виробляв максим скидання приблизно в 500 кубів на секунду.

"Тож опріснювальна установка нічого не вирішить. 40 секунд Кримського каналу при максимально відкритих засувках вона буде видавати за добу. У масштабах Криму — це вкрай мало. Але гроші непогані, — зазначає політолог. — Непоганий "розпилювальний" проект — близько 120 млн доларів. На частину, звичайно, побудують якусь водну штуку. Але частина піде кишенями. При цьому, підкреслюю, радикально питання з водою в Криму це не вирішує, лише трохи покращує ситуацію".

А тому, вважає Андрій Окара, РФ буде і далі тиснути на українську владу. Комфорт населення її не особливо турбує. Але є ті ж військові об'єкти, яким потрібна прісна вода.

"Буде такий собі "примус до миру". Навряд чи військова операція, — вважає експерт. — Швидше за все Кремль використовуватиме інші важелі. Наприклад, економічні. Уже звучать пропозиції типу "дайте воду в Крим, ми заплатимо потрійною ціною". Але Україна відмовляється. І відповідь ця мотивована політичними та морально-етичними причинами. Не виключено політичний тиск. У тому числі шляхом ескалації на Донбасі. Багато чого буде залежати від того, яку політику обере нове керівництво США з приводу України. І, звичайно, росіяни будуть використовувати дипломатичний шлях. Намагатися якось вирішити питання водопостачання Криму через близьких Москві західних політиків. Щоб ті натиснули на Київ. Особливо, якщо почнуть розкручувати тему "гуманітарної катастрофи". Зрозуміло, що країна, яка окупувала чужі території, сама відповідає за всі проблеми. Але якщо порушуються права людини на доступ до тієї ж воді, можуть бути задіяні міжнародні права і ті конвенції, які підтримані Україною... До речі, раніше практично у всіх населених пунктах Криму вода була за розкладом. В деякі її привозили в цистернах... Хотіли повернення в СРСР? Будь ласка…"

Нагадаємо, експерти оцінили загрози наявності ядерної зброї РФ в Криму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей

12 січня 2021, 12:10

Вася, а твой этот инфовброс рассчитан на тупого русского хомячка-потребителя? Который схавает любое говно ? А расею относишь к недоразвитым странам, папуасам? Ну, что ты, вася. Тебе еще до папуасов как обезьяне до Маска...

Вася

24 грудня 2020, 22:19

Ну нет нееету воды в Крыму и не было что тут извивается

Vasya

24 грудня 2020, 14:24

Кстати про давайтепотройной цене - бабин брешет))) Во первых еще не было ни одного официального запроса от правительтства России к украине по поводу возобновления поставок воды, во вторых, не так давно было официальное заявление от правительства Крыма, что это технически невозможно. Так что подотрите сопли и успокотесь, обойдемся без вас. В крайнем случае (вот тут бабин может и угадал) возьмем сами, все что понадобится, так США всегда делало по отношению к недоразвитым странам, папуасов всегда приходится учить вежливости, и вас возможно придется.

Vasya

24 грудня 2020, 14:21

У меня дежавю)))) Началось с того - сможет ли Россия без украины прокормить Крым? Бабин говорил что не сможет. Сможет ли Россия без украины обеспечить Крым электроэнергией? Бабин утверждал что не сможет. Он даже утверждал что мост Россия без внаукраиниы построить не сможет. И тут очередной прогноз. Я вот думаю, может Бабин не такой уж и умный? Или умный но этот инфовброс рассчитан на тупого украинского хомячка-потребителя? Который схавает любое говно? А где Медовар?


Новини