Головна Новини Політика Скандали.Політика Виправдання Азарова: що Україна зробила не так в даному питанні
commentss НОВИНИ Всі новини

Виправдання Азарова: що Україна зробила не так в даному питанні

На думку експертів, Україна доклала мало зусиль для боротьби зі злочинами минулої влади

28 грудня 2020, 13:37 comments1449
Поділіться публікацією:

Суд Європейського Союзу анулював рішення Ради ЄС про продовження санкцій проти колишнього українського прем'єр-міністра Миколи Азарова у 2019 році. Адвокати побіжного прем'єра вже готують пресконференція з цього приводу. В останні роки Євросоюз почав знімати обмеження з чиновників часів президентства Януковича. "Коментарі" дізналися в експертів, про що говорить ця тенденція, і чи є ймовірність повернення деяких топ-персон, що втекли,  до влади.

Виправдання Азарова: що Україна зробила не так в даному питанні

Коллаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Україна нічого не зробила в судовому процесі проти Азарова"

Європейський суд щодо Азарова надійшов цілком логічно, вважає політолог Кирило Сазонов.

"Пошук колишніх українських чиновників і їхніх активів по всьому світу — в першу чергу справа українських правоохоронців. І якщо ми цього не робимо, було б дивно розраховувати на активну роботу поліції або судів в інших країнах, — зазначає політолог. — За шість років втікача прем'єру Азарову в Україні не винесли вирок, який би визнали в ЄС. у результаті Європейський суд надійшов цілком логічно. у нас немає претензій до Азарова? у них тим більше ".

На думку Кирила Сазонова, якби в Україні дійсно хотіли привернути Азарова до відповідальності, провели б заочний суд, як з Януковичем. Був би вирок і логічна вимога екстрадиції.

"Але Україна нічого не пред'явила. І адвокати Азарова цим скористалися, — пояснює експерт. — Азаров в цьому списку не єдиний. Крім колишнього президента Віктора Януковича ми не добивалися видачі жодного із стовпів того режиму. Можливо, було якесь угоду між представниками команди Януковича і командою Порошенка про те, що переслідування не буде, за винятком ключової фігури — самого Януковича ".

"Ідея з заочним судом над колишніми політиками себе не виправдала"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що в "справі Азарова" наш рівень аргументації для європейських судів, для Інтерполу був або недостатнім, або виглядав політично вмотивованим.

"Спочатку європейські суди говорили, що є багато політики, тому не можуть вводити деякі санкції. У випадку з Азаровим, думаю, спрацювала, в тому числі ця причина. Справа давно тягнеться, нових доказів представлено не було, старі — слабко аргументовані. Тому європейці вирішили скасувати санкції, — пояснює експерт. — Це чисто механічний процес, не потрібно шукати "зраду". Такий рівень європейських інституції, які досить забюрократизовані. І якщо бачать, що справа не розвивається, просто його закривають".

Ігор Рейтерович не вірить, що топ-втікачі часів Януковича, включаючи того ж Азарова, повернутися в Україну найближчим часом.

"Ніхто не скасовував кримінальні справи, відкриті проти них в Україні, — підкреслює експерт. — Той же Азаров проходить по ряду кримінального кодексу. І щоб мати шанс повернутися, йому потрібно домогтися скасування цих справ тут. Зробити це нереально в цей момент. Навіть якби Офіс генпрокурора цього з якихось причин хотів, він не ризикне репутацією ".

Звільнені від європейських санкцій українські втікачі у зв'язку з останніми подіями, посилять інформаційні випади. Говоритимуть про політичне переслідування і так далі, впевнений Ігор Рейтерович.

"Тенденція говорить про те, що було втрачено час на активізацію цих справ, — зазначає він. — Ідея з заочним правосуддям себе не виправдала. Ми маємо вирок хіба що проти Януковича. Що стосується його  оточення, що втекло — справи йдуть не добре й не погано.  Когось кудись  викликають, через адвокатів дистанційно спілкуються. Але все виглядає як патова ситуація. Втім, якщо той же Азаров зараз різко активізує свою інформаційну діяльність, проти нього в Україні можуть відкрити нові кримінальні справи. Питань щодо багатьох рішень за часів його прем'єрства вистачає".

Як раніше повідомляли "Коментарі", стала відома одна з версій, хто заразив колишнього мера Харкова Геннадія Кернеса смертельною хворобою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини