Головна Новини Політика Скандали.Політика Виключення Дубинського зі «Слуги народу»: чому Коломойський не став на захист нардепа
commentss НОВИНИ Всі новини

Виключення Дубинського зі «Слуги народу»: чому Коломойський не став на захист нардепа

Експерти розповіли про роль олігарха Ігоря Коломойського у виключенні Олександра Дубинського зі «Слуги народу»

2 лютого 2021, 18:15 comments1067
Поділіться публікацією:

Народного депутата Олександра Дубинського вчора, 1 лютого, виключили з фракції "Слуга народу". "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому олігарх Ігор Коломойський, з яким пов'язують нардепа, не встав на його захист, а також, хто може піти слідом за Дубинським і чому бізнес Коломойського останнім часом теж переживає не кращі часи.

Виключення Дубинського зі «Слуги народу»: чому Коломойський не став на захист нардепа

Коломойський vs. Дубинський і Корбан. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Інтереси Коломойського

Керівник політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку Ігор Рейтерович пояснює, що для ІВК (Ігор Валерійович Коломойський) і в політиці, і бізнесі існують лише одні інтереси — свої.

"Всі партнери, союзники, друзі Коломойського без роздуми приносилися в жертву, якщо заважали йому або його бізнес-імперії. Історія з Геннадієм Корбаном — показова. Коли його звинуватили-посадили (як потім з'ясувалося — незаконно), Коломойський замість того, щоб кинути фінансові та медійні сили на його порятунок, просто "рейдернув" партію УКРОП. І палець об палець не вдарив, щоб витягнути Корбана, який вважав його другом, із в'язниці. Ходили навіть чутки, що Коломойський тоді ж домовлявся з Порошенком про якийсь переділ. Це було йому важливіше, ніж врятувати Корбана", — підкреслює Ігор Рейтерович.

За його словами, історія з Дубинським — лайт-версія історії з Корбаном. У в'язницю Дубинського не посадили, але з фракції виключили (сьогодні про це заявили офіційно під час засідання Ради). При цьому ніякої реакції від Коломойського, людиною якого називають Дубинського, не було і немає.

"І не буде, — вважає Ігор Рейтерович. — Упевнений, що Коломойський обговорив ситуацію з Офісом президента. Підтвердження цього — ніхто більше з людей Коломойського не покинув фракцію "Слуга Народу". І в якійсь мірі йому вигідно було "здати" Дубинського. Така собі публічна жертва, яка, можливо, трохи відверне увагу США від "кейса Коломойського". Адже проти нього в США є справи, він там під слідством. І зараз ІВК просто вигідно було пожертвувати Дубинським".

Аналогічне ставлення у Коломойського і до бізнесу, відзначає експерт. Мета — не розвиток, не стратегії, а взяти побільше і зараз.

"Саме тому Коломойський токсичний — і для партнерів, і для бізнесів, — підкреслює Ігор Рейтерович. — Він, мабуть, єдиний сьогодні в Україні великий бізнесмен, який продовжує діяти за методами кінця 1990-х — початку 2000-х. А саме — злиття і поглинання, по суті ж — рейдерство. Тепер навіть більш нахабно, з урахуванням політичного даху".

За словами експерта, весь бізнес Коломойського апріорі токсичний. Адже він не купував його на відкритих торгах. Не може з ним вийти на міжнародні ринки (проти нього діють санкції). Втім, підкреслює Ігор Рейтерович, ІВК навіть не намагається обілити свій бізнес. Непогано заробляє і впевнено себе почуває. Адже коли всі грають в шахи, він — в "чапаєва".

Ігор Рейтерович пояснює: "Логіка "бізнес-процесів" Коломойського така. Береться об'єкт, який може приносити прибуток в короткостроковій (максимум — середньостроковій перспективі. На ньому заробляють, з нього максимально викачують, але не вкладають. Чи не будується ніяких стратегій. Історія з "ПриватБанком" показова. Бізнес, який міг бути "золотим гусаком", нескінченно приносити прибуток, якщо його розвивати, якщо туди вкладати, перетворили на мильну бульбашку. І він би рано чи пізно лопнув, що не втруться держава... З огляду на, що основні партнери Коломойського або були їм "кинуті", або здогадалися вчасно піти, йому все складніше в бізнес-середовищі. Тому і почав вкладатися в політику, щоб через неї впливати на ситуацію".

Про що говорить звільнення Дубинського

Політичний експерт Денис Гороховський вважає, що виключення Дубинського з фракції, в першу чергу, показало, що розмови про вплив Коломойського на президента більше ніж перебільшені.

"Точно так само, як заяви про "покупку" Коломойським значної частини фракції, — зазначає експерт. — При цьому, я б не став стверджувати, що Коломойський "злив" Дубинського. Він просто не зміг йому забезпечити певні умови... При цьому списувати Дубинського з великої політики рано. Об'єктивно, на сьогоднішній день він продовжує залишатися одним з найбільш медійних парламентаріїв. Чи довго ще буде Коломойський надавати підтримку Дубинському — залежить від короткострокових перспектив останнього. Якщо їх не буде, Ігор Валерійович його "закриє" як проект, який  вичерпав себе. Такий підхід як раз в стилі Коломойського, прикладів безліч".

Денис Гороховський передбачає, що Дубинський зараз займеться активним "розкопуванням бруду" щодо колишніх колег в спробах змістити медійний вектор з позитивного в негативний русло.

"Причому це стосуватиметься не тільки колег по парламенту, а влада в цілому, — прогнозує експерт. — Тому цілком ймовірно, що на кожну позитивну новину про нову побудованої дорозі або черговий новій школі, відкритій в рамках "Великої будівництва", ми будемо отримувати чергову порцію "чорнухи" з орбіти ІВК".

Раніше "Коментарі" писали, що глава Офісу президента України Андрій Єрмак може потрапити під американські санкції слідом за народними депутатами Олександром Дубинським і Андрієм Деркачем за втручання в американські вибори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини