Сергій Трофимов за інерцією продовжує курирувати будівельний ринок, - Молчанов

Аналітик Кирило Молчанов повідомив, що Сергій Трофимов, звільнений з поста заступника глави Офісу президента, все одно може бути причетний до курування ринку будівництва України

Заступник директора Українського інституту політики Кирило Молчанов заявив, що Сергій Трофимов, втративши посаду заступника глави ОП, залишається в президентському офісі в ролі радника, й може впливати на будівельний ринок і прийняті владою галузеві рішення. Про це Молчанов написав на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, реформи Зеленського, зокрема - перетворення структури адміністративного контролю за будівельним ринком, обернулися більш потужним спалахом корупційних проявів.

"Багато з наївності вважали, що з приходом Зеленського до влади з'являться нові підходи до управління Україною, адже нова команда обіцяла зміни, ефективні реформи, викорінення корупції, поліпшення життя людей. Як виявилося, "новими" ці підходи стали хіба що щодо збільшення масштабів корупційних схем, яким сьогодні можуть щиро позаздрити "попередники", - заявив експерт.

За даними Молчанова, нібито раніше чиновники Державної архітектурно-будівельної інспекції брали з забудовників по 5 тис. доларів з кожного квадратного метра житла, то при новій владі нібито сума зросла до 10-15 тис. доларів. Молчанов зазначив, що Зеленський звільнив з посади заступника голови ОП Сергія Трофімова нібито за можливу причетність до ситуації на будівельному ринку. "Українська правда" писала, що нібито Зеленському стало відомо про зловживання Трофимова щодо ДАБІ та той вирішив його звільнити.

Кирило Молчанов нагадав, що при Зеленському корупція на будівельному ринку вже після "реформи" ДАБІ дійшла до таких масштабів, що скандал здійнявся в самій президентській фракції "Слуга народу". Питання корупційних схем підняла народний депутат Олена Шуляк. Увагу суспільства на темі загострив і Михайло Саакашвілі. Зрештою президенту довелося-таки звільнити Сергія Трофімова. За словами експерта, ситуація на будівельному ринку дійсно почала поступово входити в русло правового поля.

"Питання в іншому - втративши посаду заступника глави ОП Сергій Трофимов залишився в президентському офісі в ролі радника, і за інерцією продовжує впливати на прийняті владою галузеві рішення", - вважає аналітик.

Кирило Молчанов переконаний - щоб остаточно очистити будівельний ринок від корупційного чинника, як, втім, і всі інші золотоносні для держави напрямку економіки, від президента Зеленського потрібна жорстка політична воля.

"Якщо у Президента вистачить волі, тоді й забудовників перестануть обдирати як липку, і ціни на житло трохи знизяться, і масштаби незаконного будівництва окремими, наближеними до Трофимову і йому подібним гравцями столичного ринку нерухомості скоротяться, і бюджет наповнюватися почне", - резюмував заступник директора українського інституту політики Кирило Молчанов.


Раніше "Коментарі" повідомляли, як в Україні можуть змінитися ціни на нерухомість.