Головна Новини Політика Скандали Розслідування НАБУ через закупівлю вакцин: хто і чому намагається «злити» Степанова
commentss НОВИНИ Всі новини

Розслідування НАБУ через закупівлю вакцин: хто і чому намагається «злити» Степанова

Експерти спрогнозували, як буде розвиватися розслідування

11 лютого 2021, 15:29
Поділіться публікацією:

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) почало розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19. Деталей поки не приводять. Тим часом Телеграм-канали пишуть, що мова може йти про спроби провернути махінації при закупівлі китайської вакцини Sinovac Biotech за допомогою приватної фірми-посередника куди дорожче реальної ціни. Під ударом нібито міністр охорони здоров'я Максим Степанов. "Коментарі" запитали експертів, чи могла українська влада вести таку гру, хто і чому намагається "злити" Степанова, а також — наскільки ймовірним є доведення такого розслідування до логічного кінця і притягнення винних до відповідальності.

Розслідування НАБУ через закупівлю вакцин: хто і чому намагається «злити» Степанова

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Мета розслідування проти Максима Степанова ясна — прибрати його з посади голови МОЗ"

Голова Національної медичної палати України та директор ДП "Український науковий центр "Інститут вакцинології та імунобіопрепаратів" Сергій Кравченко звертає увагу на те, що звернення в НАБУ, за яким почали "вакцинне розслідування", зроблено Радою громадського контролю.

"А в Раді цій — люди, які асоційовані з думкою, що є членами пулу структур Сороса. Відповідно, є соратниками ексміністра охорони здоров'я Уляни Супрун, — пояснює Сергій Кравченко. — Таким чином, мета розслідування проти Максима Степанова ясна — прибрати його з посади голови МОЗ. І тут зійшлися інтереси багатьох, адже Степанов у всіх уже в печінках. У "соросят", влади, опозиції. Занадто явно веде комерцію, далеко не завжди чисту. Перетворив Міністерство охорони здоров'я в міністерство медичних закупівель. Мають ознаки корупційності. І закупівля через фірму-прокладку китайської вакцини — лише одна зі схем. Мені, наприклад, дуже цікаво, навіщо МОЗ на чолі зі Степановим витратило 361,5 мільйона гривень на 12500 упаковок тест-систем британської компанії Genesig (використовують при ПЛР-тестуванні для виявлення коронавірусу), вартість у 2-3 рази дорожче аналогічних систем українського, російського, китайського, південно-корейського виробництва".

На думку Сергія Кравченка, "збивають" Степанова з посади абсолютно заслужено. І, швидше за все, заради приходу на пост глави МОЗ нинішнього заступника міністра, головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, якого експерти також співвідносять з "пулом Супрун-Сороса".

"Скандал із закупівлями вакцини — відмінний привід. Але, думаю, не буває диму без вогню. Степанов, який, схоже, хотів непогано "наварити" на "вакцинному кейсі", сам дав козирі в руки опонентів. Втім, з огляду на те, що за роки існування НАБУ жодне розслідування до логічного кінця не доведено, думаю, що "справа Степанова" — не виняток. Тож те, що відбувається зараз — це просто один з елементів політичного тиску на нього. Пора, мовляв, на вихід", — резюмує Сергій Кравченко.

"Атаки на Кабмін будуть продовжені — аж до повної його зміни"

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company" Олександр Гришаков вважає, що українська влада цілком могла вплутатися в ризиковані ігри, намагаючись заробити на вакцинах.

"Мені відомо про те, що представники депутатського корпусу шукали медичні компанії, які купили б у компанії-посередника, у нашої держави, вакцину китайського виробництва. Є така ймовірність, що українська влада загралася. Вирішили заробити, попри пандемію", — підкреслює експерт.

На його думку, удар по Степанову зараз — це елемент розхитування влади.

"Всі говорять, що давно треба міняти Кабмін. Нинішній його склад тримається на кількох стовпах. Один із них, як мені здається, це Степанов. Він так чи інакше стабілізує ситуацію в цей непростий час. Підбивши його авторитет (все вказує на те, що нібито міністр охорони здоров'я взяв участь у "вакцинній справі") — нівелює ще більше авторитет Кабміну. Фактично вибивається платформа під усім урядом. Думаю, що атаки на Кабмін будуть продовжені — аж до повної його зміни", — говорить Олександр Гришаков.

Раніше повідомлялося, кому не варто робити щеплення від коронавірусу. Дізнайтеся пораду лікаря.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

вова владимирович

11 лютого 2021, 16:07

меняй кабмин, не меняй-разницы нет. главное, что произошло за 30 лет-это просрали государство.

freesex

11 лютого 2021, 15:45

СEKС Знакoмcтвa в твоем городе! Cocyт и дaют без дeнeг. Тысячи дaвaлок жаждут ceкcа и cпepмы. Заходи и сам увидишь----- http://srt.vg/vpoiske


Новини