Головна Новини Політика Скандали Підозра Порошенку: які перспективи протистояння екс-президента і ДБР
commentss НОВИНИ Всі новини

Підозра Порошенку: які перспективи протистояння екс-президента і ДБР

Експерти пояснили, хто залишиться в плюсі, а хто в мінусі після оголошення підозри п'ятому президенту України Петру Порошенку

10 червня 2020, 15:53 comments2001
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 10 червня, Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру п'ятому президенту України, лідеру партії "Європейська солідарність", нардепу Петру Порошенку. Експерти оцінили перспективи справи, а також – хто в плюсі, а хто в мінусі від ситуації.

Підозра Порошенку: які перспективи протистояння екс-президента і ДБР

Нагадаємо, що Порошенко прибув на допит в ДБР як свідок у кримінальному провадженні щодо прихованого переміщення через кордон України колекції із 43 картин всесвітньо відомих художників. В результаті йому спробували вручити підозру в справі про призначення на посаду заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

В ДБР заявили, що будуть наполягати на  запобіжному заході для п'ятого президента України у вигляді утримання під вартою.

"Більше грає роль політична доцільність, а також наближення місцевих виборів"

Керівник Центру аналізу і стратегій (ЦАіС) Ігор Чаленко підкреслює, що Семочко є яскравим і неоднозначним спогадом для суспільства про останні два роки президентства Порошенка.

"Завдяки журналістським розслідуванням ще в жовтні 2018 року на поверхню спливли цікаві факти про особистий добробут Сергія Олексійовича, а також зв'язки його родичів з окупованим Кримом, – нагадує експерт. – Було навіть зареєстровано кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення). Але сьогоднішня підозра, про яку було повідомлено Порошенку, не має нічого спільного з резонансом дворічної давності".

Слідчих ДБР зацікавив сам факт призначення Семочка першим заступником Служби зовнішньої розвідки.

"Як на мене, тут роль президента носить більше церемоніальний характер, – говорить Ігор Чаленко. – Оскільки відповідно до ст. 6 профільного закону про Службу зовнішньої розвідки, перший заступник та заступники голови служби призначаються президентом за поданням голови служби. В той момент це був Єгор Божок. Очевидно, якщо у слідства є питання, то саме до останнього. До речі, пан Божок успішно пережив транзит влади і сьогодні несе службу на посаді заступника глави МЗС".

Керівник ЦАіС також зазначає, що саме в той період 2018 року була створена окрема посада другого першого заступника голови СЗР.

"Можливо, це питання також вирішили підв'язати до справи, — розмірковує Ігор Чаленко. – Тим не менш, справу проти Порошенка щодо кейсу Семочка було анонсовано ще колишнім головою ДБР Романом Трубою, який в свою чергу оскандалився злитими записами, де чітко звучить його зацікавленість у відкритті нових справ проти того ж Порошенка. Чому сьогодні ДБР та Офісу Генпрокурора зробили ставку саме на цю справу – зовсім незрозуміло. Також, як і вимога про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Хоча після "галерейного" кейса (скандальний візит представників ДБР на виставку картин з "картинної справи" проти Порошенка – ред.) оцінювати їх дії досить складно. Очевидно, більше грає роль політична доцільність, а також наближення місцевих виборів".

"Влада тільки множить помилки"

Політолог Володимир Цибулько нагадує, що очолювана Порошенком парламентська фракція партії "Європейська солідарність" ініціювала збір підписів у Верховній Раді за відставку уряду Шмигаля. Не виключено, що тиск на п'ятого президента пов'язаний саме з цим, відзначає експерт.

"Шмигаль – дуже контроверсійна постать, і удари по ньому досить відчутно б'ють по Зеленському, – пояснює Володимир Цибулько. – Тактика ЄС у цьому сенсі здатна приносити дивіденди не тільки на загальнонаціональному рівні, але й посилює позиції партії на місцевих виборах. Адже справа не в усуненні Шмигаля, а в ослабленні позицій влади напередодні місцевих виборів. І тут ЄС розіграла тривалий сценарій, здатний приносити постійні інформаційні "плюшки", створюючи постійну точку удару по позиціях влади в цілому".

Експерт підкреслює, що ДБР порушила процедуру, коли замість персонально генпрокурора пішла вручати підозру в офіс Порошенка. У результаті нічого не вийшло.

"А адвокати Порошенка отримали суперпривід для оскарження дій влади, – зазначає Володимир Цибулько. – Витягнувши з-під сукна справу Семочка, та ще й так незграбно її подавши, влада дала себе зловити на протиході. Порошенко таке любить. Він такі ситуації виграє на раз. Тим більше, що помилившись на картинах, помилившись на Семочкові, влада з цих рейок не зійде. Вона тільки множить помилки, доводячи справу до Європейського суду з прав людини".

"Міжнародна ганьба і дискредитація правоохоронної системи"

Політичний експерт Сергій Таран розмірковує наступним чином: "Влада думає, що вона виграє, "полюючи" на Порошенка. Але насправді, вона програє, показуючи, що в Україні діє машина репресій, а не машина боротьби з корупцією".

За словами Сергія Тарана, з приходом Зеленського до влади практично постійно спалахують корупційні скандали за участю його оточення або представників партії "Слуга народу".

"То хабара нардепам у конвертах, то торгівля посадами, то прямі вказівки поліції, – нагадує політексперт. – Але це все спускається на гальмах. Зате проти Порошенка розв'язали справжній "хрестовий похід". Причому пошуком доказів особливо не заморочуються".

Сергій Таран зазначає, що в Україні практично будь-яка влада використовує виборче правосуддя: своїх не "карає", а "чужих" – обов'язково-показово.

"Почали з картин, закінчили призначенням Семочка. Як кажуть, "докопалися до мишей"... Якщо б на тлі всього цього в країні були реальні дії щодо боротьби з корупцією, правоохоронної реформи. А так... Перспективи – міжнародна ганьба і дискредитація правоохоронної системи", – резюмує політексперт.

Нагадаємо, з'явилося рішення суду про примусовий привід Порошенка на допит.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини