Головна Новини Політика Скандали Перейменування вулиць в Одесі: наскільки законні дії місцевої влади на чолі з Геннадієм Трухановим
commentss НОВИНИ Всі новини

Перейменування вулиць в Одесі: наскільки законні дії місцевої влади на чолі з Геннадієм Трухановим

Експерти розповіли, чим може закінчитися історія з де-декомунізацією в Одесі

19 жовтня 2020, 20:34
Поділіться публікацією:

Мер Одеси Геннадій Труханов повідомив, що Одеська міська історико-топонімічна комісія прийняла рішення перейменувати проспект Небесної Сотні, повернувши йому стару назву — проспект маршала Жукова. А вулицю Інглезі зробити, як раніше, вулицею 25-ї Чапаєвської дивізії. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, до чого може привести подібна де-декомунізація, чому ініціатива з'явилася саме зараз і як слід на неї реагувати.

Перейменування вулиць в Одесі: наскільки законні дії місцевої влади на чолі з Геннадієм Трухановим

Перейменування вулиць в Одесі: протиріччя закону про декомунізацію

Професор, доктор юридичних наук екс-постпред президента України в АР Крим Бабин Борис впевнений, що в правовому вимірі рішення владних структур Одеської міської ради про зворотне перейменування проспекту Небесної Сотні і вулиці Інглезі грубо суперечить закону про декомунізацію.

"Адже сумнозвісна особа, прізвищем якої хочуть назвати проспект, була не тільки учасником Другої світової війни, а й великим радянським функціонером 50-х років. Також очевидно охоплюється нормами закону згадка про іншу особистості (в назві вулиці), комуністичному діяча Громадянської війни в Росії , при цьому не мають відношення до України взагалі, — підкреслює експерт. — Таке зворотне перейменування повинно тягнути відповідальність за ч. 2 ст. 436-1 Кримінального кодексу. А саме — за публічне використання радянської символіки посадовими особами. Також рішення органів самоврядування про таке перейменування має бути скасовано в порядку адміністративного судочинства ".

При цьому Борис Бабин зазначає, що очікувати реагування прокуратури відповідним позовом явно не варто. Але це може зробити будь-яка особа або організація.

"У політичному вимірі очевидно, що цей крок робиться нинішнім мером виключно заради виборів і мобілізації електорату — перш за все з осіб похилого віку, — каже експерт. — Після виборів суди все одно рано чи пізно зупинять таке перейменування. А кримінальне провадження якщо і порушать, щось не проти міського голови, а щодо осіб, які голосували на комісії ".

За словами Бориса Бабина, в історико-моральному вимірі характерно, що для влади Одеси є героями не люди, загиблі в Києві за демократію, а радянський функціонер, сумно відомий як жахливим людськими втратами своїх підлеглих у війну, так і системним мародерством для особистих потреб в окупованій Німеччині (на що було змушене реагувати навіть тодішнє радянське керівництво).

"Також характерно, що для нинішнього мера Одеси" ніким "є Дімітріос Інглезі — одеський міський голова початку XIX століття, що заклав фундамент благополуччя міста, і одночасно герой визвольної боротьби грецького народу. Замість нього нинішня одеська влада хоче мати вулиці, іменовані в честь радянських лубочних персонажів ", — резюмує Борис Бабин.

Перейменування вулиць в Одесі: агресивна передвиборча кампанія

"Цілком природно, припустити, що повернення колишньої назви Проспекту Небесної Сотні (Маршала Жукова) — це дії, які пов'язані з патріотичною налаштованістю мера Одеси Геннадія Труханова та його команди", — зазначає політичний консультант, технолог Андрій Бодров.

На його думку, мова скоріше йде про використання технології гучного запам'ятовується кейса на останньому етапі кампанії — для мобілізації свого активу виборців.

"Саме цей кейс буде головним акордом в останні дні перед виборами. І нам не варто очікувати нових суперечливих активностей Труханова для того, щоб розбавити новинну стрічку. Зате можливо загострення з боку національно-радикальних угруповань. І в цьому контексті мер Труханів і його політичне ядро зможуть повноцінно використати ситуацію на свою користь. Що, очевидно, принесе додаткові голоси на підтримку на останньому тижні виборчого процесу ", — констатує Андрій Бодров.

Перейменування вулиць в Одесі: що таке добре, а що таке погано

Слід розуміти, що подібні ініціативи є "гру на крайнощах". Про це говорить політтехнолог, експерт в питаннях національної безпеки і оборони Катерина Коваль.

"За останні роки з'явилося дуже багато тверджень із серії" що таке добре, а що таке погано ". Наприклад, Небесна сотня — це добре, а маршал Жуков — апріорі погано. Хоча, якщо розібрати кожне з таких" тверджень "на" молекули " , то практично все — не те, що спірні, але і взагалі знаходяться "за гранню". тобто, якщо говорити про Небесної сотні, то вже є доведеним фактом, що далеко не всі з них загинули в ті події на Майдані. Однак потрібен був політтехнологічний хід з метою подальшої гри на свідомості людей ", — зазначає Катерина Коваль.

На її думку, багато хто не хоче вникати в те, що відбувається — і сліпо "вживають" політичні гасла і "затвердження". Однак це, на думку політтехнолога, є частковим наслідком розвалу економіки та низького рівня життя. Адже якщо на кону стоїть питання прогодувати сім'ю — про політику думати ніколи.

"Тому рекомендація для центральної влади — припинити грати в ігри, розвивати економіку не тільки на словах і остаточно" поставити крапки "в питаннях, які розколюють наше суспільство", — підкреслює Катерина Коваль.

Нагадаємо, портал "Коментарі" і рейтингова платформа RATINGS: Comments.UA представили серію опитувань, в рамках яких з'ясували — кому українці прямо зараз готові довірити посади мерів найбільших міст країни. Читачі розповіли, за кого планують голосувати в Одесі .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини