Головна Новини Політика Скандали «Не читає документи, а слухає покидьків»: Зеленському дорікнули за звільнення директора НАБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

«Не читає документи, а слухає покидьків»: Зеленському дорікнули за звільнення директора НАБУ

Початково документ лише змінював процедуру обрання нового директора структури

15 лютого 2021, 17:45
Поділіться публікацією:

Звільнення нинішнього директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника понесе за собою неабиякі негативні наслідки. Такої думки про підтримку Кабміном відповідного законопроекту голова правління "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін.

«Не читає документи, а слухає покидьків»: Зеленському дорікнули за звільнення директора НАБУ

Ситника хочуть звільнити із посади голови НАБУ. Фото: nabu

Як повідомив чиновник, сьогодні, 13 лютого, документ, що передбачає зміну процесу обрання нового очільника НАБУ, був проголосований членами КМУ. Обурення Шабуніна пояснюється тим, що відтепер проект закону містить правку, яка дозволить звільнити Артема Ситника із займаної ним посади.

Як стверджує Шабунін із посиланням на власні джерела, таке рішення належить особисто президенту Володимиру Зеленському. На думку чиновника, такі дії є безпосередньою реакцією на початок розслідування представниками НАБУ можливої корупції в питанні закупівлі вакцин від коронавірусу.

При цьому Віталій Шабунін зазначає, що до антикорупційного бюро із відповідною заявою про можливі порушення закупівель представниками МОЗ звернулося ДП "Медзакупівлі". Реєстрація провадження відбулася кілька днів тому і жодних слідчих дій ще не відбувалося.

"Я не дуже розумію, чим або ким керується Зеленський. Хоче повісити на Ситника провал вакцинації? Правда вірить, що це директора НАБУ відповідальність?" — обурюється Шабунін.

Представник НАБУ певний — подібні рішення пов’язані із тим, що Зеленський переважно дослухається до рекомендацій членів своєї команди, а сам не вивчає документи, які отримує до рук. Саме тому, певен Шабунін, Зеленського "розвели як дитину".

Ймовірне звільнення Ситника може стати, на думку чиновника, остаточною втратою міжнародної довіри, адже це пряме втручання у дію антикорупційних органів країни. Шабунін переконаний, завдяки цьому законопроекту Україна може попрощатися із грошима від МВФ, який ще перед цим відмовилися надавати транш через недостатню кількість реформ, та гарними відносинами із США. Натомість в уряду та пересічних громадян побільшає проблем у питаннях євроінтеграції та вступу до НАТО. Такий розвиток подій пов’язаний винятково із тим, що Зеленський, будучи президентом, "замість читати документи слухає різного роду покидьків".

"До речі, запропонована процедура гарантує Зеленському обрання підконтрольного йому Директора. Конкурсна комісії: 3-х членів делегує РНБО, 6 — КМУ (з них 3 міжнародні експерти)", — поміж іншого відзначив Віталій Шабунін.

Слід зазначити, що на ситуацію вже відреагував очільника Мін’юсту Денис Малюська. Як зазначив урядовець, він підтримує нинішнього директора НАБУ Ситника, але вважає допустимим скорочення періоду його повноважень. За повідомленням Малюськи, документ, який підтримали в Кабміні, протягом місяця обговорювали і погоджували із членами Міжнародного валютного фонду.

Проблема полягає в тому, що, за рішенням Конституційного суду, Ситник вважається незаконно призначеним очільником НАБУ. Через його перебування на посаді Україна могла остаточно втратити будь-які зв’язки із МВФ.

У будь-якому разі відповідний законопроект, що передбачає нову процедуру призначення голови Бюро, ще мають підтримати народні депутати.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розбиралися у причинах розслідування НАБУ щодо закупівлі вакцини — хто і чому намагається "злити" очільника МОЗ Максима Степанова.

Також на порталі можна дізнатися, яку заробітну платню отримують працівники антикорупційного бюро.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Ирина

15 лютого 2021, 17:47

А я думаю , чего НАБУ так зашевелились https://kosatka.media/uk/category/elektroenergiya/news/energoatom-budet-sposobstvovat-detektivam-nabu-dlya-maksimalno-prozrachnogo-i-obektivnogo-rassledovaniya


Новини