Головна Новини Політика Скандали НАЗК повернули е-декларації: яка «відповідь» може прилетіти від КСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

НАЗК повернули е-декларації: яка «відповідь» може прилетіти від КСУ

Експерти розповіли, як в Україні можна вирішити конституційну кризу

16 грудня 2020, 18:09
Поділіться публікацією:

Нардепи прийняли рішення, які повернули НАЗК (Національне агентства з питань запобігання корупції) можливість перевіряти е-декларації. Що ще потрібно зробити, щоб вирішити конституційну кризу? Який новий удар, неприємний для влади, може завдати Конституційний суд України? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

НАЗК повернули е-декларації: яка «відповідь» може прилетіти від КСУ

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Україні насадили корупційних підглядачів, які ходять один за одним, тирять наші гроші без якоїсь віддачі"

Політичний аналітик Сергій Лозовський підкреслює, що будь-яке непродумане (а то і просто дурне) рішення тягне за собою наслідки. І зараз ми пожинаємо наслідки створення "антикорупційних органів", впевнений експерт.

"Україні насадили корупційних підглядачів, які ходять один за одним, тирять наші гроші без якоїсь віддачі. Навіщо нам ця купа НАБУ, САП, НАЗК і так далі? Яка від них реальна користь? Де обіцяні "посадки", багатомільйонні поповнення бюджету за рахунок спійманих корупціонерів? Нічого цього немає. Як немає і закону, який регулює придбання. Коли ти повинен будеш пояснити, звідки у тебе яхта, будинки і так далі... Подібна система прекрасно працює. Але в Україні її чомусь вирішили не вводити", — зазначає аналітик.

Сергій Лозовський вважає, що ніякої конституційної кризи немає.

"Судді просто вказали на невідповідність Основному Закону певних положень. А влада чомусь встала на диби. Потрібно було взяти під козирок — і усунути. Що і зробили в результаті, — підкреслює аналітик. — Якщо вже наділили КСУ такими повноваженнями, то виконуйте оголошені рішення. А не намагайтеся скасувати КСУ лише тому, що його рішення вам не подобаються".

Експерт не виключає, що влада передчуває — закон про ринок землі можуть теж визнати неконституційним. Тому і намагалася "поламати через коліно" суддів КСУ.

"Якщо ринок землі виявиться "поза законом", то вийде, що нинішня влада не виконала завдання тих, хто її сюди поставив. І дав завдання планомірно руйнувати державність України. Тому що те, що відбувається (вбивство економіки, розпродаж всього і вся) — це знищення внутрішнього економічного потенціалу. Без якого немає і держави", — резюмує Сергій Лозовський.

"Всім інституціям у державі потрібно стати більш прозорими і підзвітними перед суспільством"

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вітає прийняття законопроєктів № 4471 і № 4470, які відновлюють позиції НАЗК щодо перевірки декларацій.

"Тепер НАЗК зможе знаходити недостовірно подану інформацію і на цій підставі притягати до відповідальності (в тому числі кримінальної) тих чи інших осіб. Упевнений, що подібні повноваження дадуть позитивні результати, — говорить експерт. — У той же час, щоб врегулювати власне конституційну кризу, всім інституціям в державі потрібно стати більш прозорими і підзвітними перед суспільством. Щоб у людей не було відчуття, що вони другий сорт, загальна маса, цікава лише під час виборів або якихось акцій".

На думку Івана Лібермана, нові удари від КСУ цілком можливі. Адже закони у нас часто "сирі". І зіграти на цьому можуть багато.

"Якщо буде зацікавленість, Конституційний суд здатний за зверненнями депутатів нанести безліч юридичних ударів щодо будь-яких законів, в тому числі діючих. І соціальна, і політична, і економічна сфери можуть стати предметом розгляду. КСУ може (так чи інакше) визнати неконституційними або закони в цілому, або їх окремі їх норми. З огляду на загальну нестабільність і напруженість, удар може бути нанесений з будь-якого боку і в будь-якій площині", — прогнозує експерт.

Як повідомлялося, Рада повернула кримінальну відповідальність за брехню в декларації, але є нюанс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини