"Московська" церква, схоже, таки лишиться без двох столичних храмів

Спливає строк угоди про оренду Трапезного та Успенського храмів у Верхній Лаврі

В Української православної церкви Московського патріархату закінчується строк оренди двох храмів Києво-Печерської лаври: Успенського собору й Трапезної церкви, підтвердив в ефірі Телемарафону міністр культури та інформаційної політики (МКІП) України Олександр Ткаченко, пишуть "Коментарі".

З 1 січня представники УПЦ МП втратять право проводити богослужіння на території Верхньої Лаври в Успенському та Трапезному соборах. У цьому зв'язку намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Павло Лебідь звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням не забирати ці храми.

Очільник МКІП на закиди одного зі священників відповів, що станом на неділю йому ніхто не телефонував, "якісь дзвіночки почалися в понеділок".

"Я не зобов'язаний, власне, спілкуватися з намісником. Дійсно спливає строк угоди про оренду Трапезного та Успенського храмів у верхній лаврі. До нас звернувся директор заповідника щодо інформування із цього питання. Ми на виконання Указу Президента про перевірку стану справ використання майна лаври будемо рекомендувати – наказати ми не можемо, але будемо рекомендувати таку угоду не продовжувати" – заявив міністр.

Ткаченко розповів, що є урядова міжвідомча комісія, яка опікується вивченням питання використання майна лаври.

"З огляду на те, що на Верхній Лаврі договір закінчується, – до того моменту, поки перевірку не буде завершено, таке використання унеможливлюється. Стосовно іншого майна – є відповідні угоди, які діють, їх поки буде продовжено до завершення такої перевірки", – продовжив він.

Відповідаючи на запитання, що буде з майном нижньої лаври, високопосадовець зауважив, що договір про використання УПЦ МП цих об'єктів є безстроковим, його підписали у 2013 році. "Але з огляду на те, що є тепер Указ і міжвідомча комісія, нам доведеться перевірити правомірність використання церквою майна, чи не було там якихось порушень і з огляду на це виносити відповідні рішення", – додав Ткаченко.

Як писали "Коментарі", Синод Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) просить Президента України розблокувати діяльність підсанкційних єпархій, а також вимагає публічних вибачень від "Кварталу 95" та "1+1" за жарти про релігію.