Джангіров: Влада заважає Медведчуку, щоб не дати йому забрати із ОРДЛО утримуваних там жінок

Намагаючись зупинити процес передачі полонених, Медведчуку навіть заборонили виліт із України

Українська влада всіляко перешкоджає Віктору Медведчуку забрати з ОРДЛО утримуваних там осіб, в тому числі вводячи суспільство в оману заявами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової. Про це в своєму Facebook написав журналіст-політолог Дмитро Джангіров.

"У ситуації з односторонньою передачею Україні з боку самопроголошених республік утримуваних осіб, про яку "ЛДНР" домовилися з лідером ОПЗЖ Віктором Медведчуком, офіційний Київ балансує між "зрадою", дрібними капостями і спробою очолити процес, до якого влада не має відношення", — зазначив він.

За його словами, запуск тез про "зраду" через Кравчука & Co — мовляв, організація звільнення українців "приватною особою" (хоча депутата ВР і лідера головної опозиційної партії дивно називати "приватною особою"!) щось там підриває і чомусь там не відповідає — явно провалився. По-перше, тому, що для нормальних людей найбільш важливим є повернення людей (та ще й жінок) додому, а суб'єкт повернення — вторинний. По-друге, тому, що Віктор Медведчук і раніше неодноразово ОСОБИСТО домовлявся про передачу полонених / утримуваних осіб із представниками ОРДЛО.

Журналіст зазначив, що після цього влада вирішила піти шляхом дрібних капостей проти Медведчука і ввела заборону на його виліт із країни.

"Далі, як водиться, наступила стадія дрібних капостей. Як стало відомо, Державіаслужба отримала розпорядження не випускати будь-який літак, на якому летить Медведчук з України. "Хоботов, це дріб’язково!" — в черговий раз повторю слідом за класиком, і додам: а по відношенню до осіб, якиз звільняють, ще й підло, адже очевидно, що ці заходи спрямовані на те, щоб не дозволити забрати цих людей", — зазначив він.

У той же час Медведчук зміг переграти владу, адже замість польоту за людьми, він запропонував особисто їх зустріти на одному з контрольно-пропускних пунктів на Донбасі.

"Однак, на Банковій, очевидно, погано уявляють собі логістику процесу, тому що Медведчук легко переграв всі ці хаотичні рухи тіла в стилі "не пущать і заборонити", запропонувавши зустріти звільнених на КППВ на лінії розмежування. Тим більше такі прецеденти вже були — наприклад, 6 квітня 2015 року влада невизнаних республік передала українській стороні 16 полонених бійців ВСУ через один із КППВ на Донбасі. Тут ОП разом із Зеленським підвело, що називається, незнання матчастини", — вказав політолог.

Зазнавши невдачі, керівництво України спробувало очолити цей процес:

"Ну, і третя стадія - спробувати очолити неприємний для себе процес, як, наприклад, це зробив Петро Порошенко в згаданому вище випадку, особисто інформаційно супроводжуючи події ... вже після переходу повернутих із полону бійців на підконтрольну територію. Ось і напередодні обмудс(ву)мен Людмила Денисова дала дивний брифінг, на якому, будучи абсолютно не інформовною щодо ситуації, зробила "вкид", назвавши невірну кількість людей і описавши фальшивий "літаковий" маршрут їхнього прибуття в Україну. Все сказане — мимо каси, але, як то кажуть, осад про "глибоку залученость у процес" у когось може залишитися..." — написав Джангіров.

Він звернув увагу, що насправді ж, на сьогодні (в буквальному сенсі — "на сьогодні"!) мова йде про передачу 4-х жінок (перших зі списку на звільнення) через КПВВ "Майорськ". Про що Віктор Медведчук довів до відома голову СБУ Івана Баканова в своєму листі, в якому просить видати йому і звільненим жінкам необхідні пропускні документи.

"Так що питання повернення тепер знаходиться цілком у руках глави СБУ de jure, але, як ми розуміємо — особисто Президента ЗЕ de facto", — резюмував політолог.