Головна Новини Політика Скандали Дії Вітренка блокують реформування вугільної галузі - джерело
commentss НОВИНИ Всі новини

Дії Вітренка блокують реформування вугільної галузі - джерело

Після дій в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка можливі протести шахтарів

25 січня 2021, 16:15
Поділіться публікацією:

Реформа вугільної промисловості в Україні триває ось уже добрих 7 років, починаючи з прем'єра Яценюка, а при кожному новому прем'єрі і міністрові енергетики України учасники ринку чули про нову концепцію розвитку галузі. Однак потроху ринкове співтовариство йшло до більш цивілізованих, європейських стандартів: ключові кроки реформи були узгоджені та схвалені ЄБРР, Європейською комісією та основними стейкхолдерами.

Дії Вітренка блокують реформування вугільної галузі - джерело

Вугільна промисловість України. Фото з відкритих джерел

На початку 2021 року прем'єр-міністру Шмигалю була представлена на затвердження урядом чергова версія концепції, основною метою якої стала необхідність зробити так, щоб шахти стали беззбитковими. Таким чином, можна було б підняти зарплати шахтарям і підвищити національний рівень енергонезалежності.

Однак кілька днів тому концепція була відкликана, про що свідчить лист №КМ / 1.1-17.3-537. У ньому повідомляється, що концепція була "відправлена на доопрацювання" новопризначеним в.о. міністра енергетики Юрієм Вітренком. За інформацією від учасників ринку, головна причина відкликання концепції в тому, що у Вітренка є "власні інтереси" в цьому питанні.

Дії Вітренка блокують реформування вугільної галузі - джерело - фото 2

Як повідомляли ЗМІ, після того, як Володимир Зеленський став президентом, люди, близькі до Ігоря Коломойського, "посунули" людей Порошенка (Віталія Кропачева, який від імені Кононенка фактично курирував Центренерго) з цієї держгенераціі. До того ж, саме через конфлікт навколо керівництва Центренерго був звільнений наймолодший прем'єр-міністр Олексій Гончарук, про що заявляли люди з його оточення.

Однак з перевірених джерел стало відомо, що Кропачев звернувся до Вітренка з листом з пропозицією інвестувати мільярди гривень під нову модель інтеграції Центренерго і шахт. За словами джерел, це і могло стати перешкодою для нової концепції беззбиткових шахт і високооплачуваних шахтарів.

Поки Юрій Вітренко підготує новий варіант концепції і спробує провести через Кабмін ту, яка підходить під інтереси Ігоря Коломойського або Віталія Кропачева, варто очікувати, що під Офісом Президента, Кабміном і Верховною Радою України будуть тижнями страйкувати шахтарі з вимогою виплати зарплати, заморожені через дії в.о. міністра енергетики. Нескладно припустити, як це вплине на рейтинг президента, "слуг народу", прем'єр-міністра і всього Кабміну.

Як повідомлялося раніше, Вітренко заявив, що субсидії принижують гідність українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини