Головна Новини Політика Скандали.Політика ДБР у Омеляна й Порошенка: чи дійдуть справи топ-чиновників до суду
commentss НОВИНИ Всі новини

ДБР у Омеляна й Порошенка: чи дійдуть справи топ-чиновників до суду

Експерти спрогнозували, чи зможуть довести справи Володимира Омеляна, до якого ДБР з'явилося з обшуком, і п'ятого президента України Петра Порошенка до вироку

12 червня 2020, 11:59 comments2729
Поділіться публікацією:

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян (2016-2019 рр.) заявив вранці 12 червня про проведення обшуків Державним бюро розслідувань (ДБР) в своєму будинку. Також ДБР активно взялося за п'ятого президента Петра Порошенка, запевняючи, що тут немає "ніякої політики". Експерти спрогнозували для видання "Коментарі", чи зможуть довести якусь справу про топ-чиновників до суду і вироку.

ДБР у Омеляна й Порошенка: чи дійдуть справи топ-чиновників до суду

Володимир Омелян, якому ще в 2018 році було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 КК (звинуватили в тому, що він вніс у декларацію недостовірну інформацію), повідомив, що представники ДБР увірвалися до нього в будинок сьогодні о 6.30 ранку.

Пізніше в ГБР визнали, що обшуки пов'язані з розслідуванням кримінального провадження за фактом викрадення і вбивства журналіста Василя Сергієнка в 2014 році. А сам екс-міністр в справі не фігурує, але орендує житло одного з фігурантів справи, колишнього "регіонала".

Петро Порошенко фігурує в низці виробництв, але на цьому тижні їм щільно зайнялися через видання в 2018 році нібито злочинного наказу, яким схилив "військову посадову особу до перевищення ним влади і службових повноважень" (призначення Семочка головою Служби зовнішньої розвідки).

"Тільки картинка, змістового наповнення там немає"

"Активність ДБР, на мій погляд, сьогодні продиктована бажанням керівництва відомства продемонструвати суспільству в цілому і президентові зокрема свою корисність і енергійну роботу, – зазначає політолог Кирило Сазонов. – Однак вектор докладання зусиль, на мій погляд, абсолютно помилковий. Обшуки в будинку екс-міністра Володимира Омеляна з претензіями до колишнього власника приміщення рано вранці виглядають дивно. Навіщо кошмарити сім'ю і дітей ранніми обшуками? Якщо мова, насправді, йде про колишнього власника, то його зненацька точно не застанеш. Тож на виході отримуємо просто картинку умовної боротьби з чиновниками з минулого уряду. Тільки картинку, змістового наповнення там немає".

Кримінальні справи проти колишнього президента Порошенка виглядають, за словами політолога, ще сумніше.

"Його кілька років звинувачували у корупційних діяннях. І саме роботу в цьому напрямку суспільство сприйняло б з інтересом. Але картини в галереї? Перевищення влади з відправкою кораблів? Призначення Семочка в Службу зовнішньої розвідки? Це нудно і не дуже зрозуміло, – говорить Кирило Сазонов. – Іноді мені здається, що Порошенко домовився з керівництвом ДБР, щоб його постійно тримали в інформаційному полі за допомогою таких безглуздих звинувачень. Інакше за рік могли й забути, як Ющенко. А так Петро Олексійович залишається в центрі уваги без всяких зусиль і втрат для репутації. Я б на його місці з подяки заснував б якийсь фонд підтримки ДБР. І смішно, і дешевше, ніж розміщувати в ЗМІ платні матеріали".

"Чи не відволікають нас справами Порошенка?"

Політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ Микита Трачук, коментуючи ситуацію з Омеляном і обшуками в будинку, де він проживає, у справі, до якого колишній міністр відношення не має, звернув увагу на наступне: "Він тут же почав кричати про переслідування опозиції, назвав главу держави "совком" і заявив, що не буде мовчати. Хоча, на мій погляд, Омеляну б краще зайвий раз промовчати і про "гіперлуп", і про маму в США, і про жахливий стан дорожнього фонду України після його каденції".

Що стосується Порошенка, то у можливість його посадки експерт не вірить.

"Зелена влада швидше пускає пил в очі, роблячи вигляд, що переслідує "державного злочинця Порошенка". А між тим, в цей же час Україна знову починає співпрацювати з МВФ, а умови меморандуму виглядають дуже неприємними. Чи не відволікають нас справами Порошенка та іже з ними таким чином від того ж кейса МВФ? Як на мене, дуже схоже на те", – резюмує Микита Трачук.

"Силові структури діють вкрай ніжно"

"Я вважаю, що активізація ДБР в питанні розслідування справ проти представників минулої влади – не більше ніж імітація. На сьогоднішній день, існують як мінімум дві причини для подібного трактування подій", – говорить політолог, експерт Українського інституту політики (УІП) Данило Богатирьов.

Перша, за його словами, полягає в тому, що до того ж Порошенка пред'являють підозри далеко не у найбільш резонансних справах.

"Додатково до цього, силові структури діють стосовно нього вкрай ніжно (дозволяють безкарно не з'являтися на допити, влаштовувати хуліганські перформанси, нескінченно "качати права", ображаючи співробітників правоохоронних органів, тощо)", – говорить Данило Богатирьов.

Друга причина, продовжує експерт УІП, – приклади Гладковського (Свинарчука), Пашинського, і Гримчака, яким в якості запобіжного заходу було обрано утримання під вартою.

"Однак перший зі згаданих громадян не провів в камері ні дня, вийшовши під заставу. А іншим запобіжний захід незабаром був змінений на домашній арешт. Результат – ніхто не сидить, – підкреслює політолог. – У випадку з Порошенком і членами його кліки все виглядає, немов нинішня влада "переслідує" їх так, щоб, не дай Бог, випадково не посадити".

Нагадаємо, експерти пояснили, хто залишиться в плюсі, а хто в мінусі після оголошення підозри п'ятому президенту України Петру Порошенку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини