Головна Новини Політика Скандали Чутки про смерть Кернеса: хто і навіщо «хоронить» мера Харкова
commentss НОВИНИ Всі новини

Чутки про смерть Кернеса: хто і навіщо «хоронить» мера Харкова

Експерти пояснили, що буде з Харковом, якщо Геннадій Кернес, який в черговий раз отримав перемогу, не зможе виконувати свої обов'язки

4 листопада 2020, 13:22 comments2210
Поділіться публікацією:

Чинний міський голова Харкова Геннадій Кернес переміг у виборах мера, набравши 60,3% голосів. От тільки про стан його здоров'я, так само як про місцезнаходження, ходять всякі чутки. Хто і навіщо "хоронить" мера Харкова? Що чекає місто, якщо Геннадій Кернес, який переміг в черговий раз на виборах, все ж не зможе виконувати свої обов'язки? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Чутки про смерть Кернеса: хто і навіщо «хоронить» мера Харкова

"Епоха Кернеса, який управляє Харковом з 2010 року, затягнулася"

Політичний експерт Олександр Савченко нагадує, що у Кернеса — складні стосунки з усіма місцевими елітами. І бажаючих його змістити — вистачало.

"Рано чи пізно він з усіма, хто займає вагому роль в Харківському регіоні, входив в жорсткий конфлікт. Чутки про його кончину або досить складну хворобу поширюють ті, хто входить у ці еліти, — вважає експерт. — Уже відомо, що Кернес, попри віртуальну присутність, реально перемагає в місцевих виборах. І зрозуміло, чому. Харків'яни, бачачи бардак, який відбувається в багатьох інших містах, вимагають сильну руку. Кернес так чи інакше це демонстрував. Тому був і є досить популярний".

Водночас, відзначає Олександр Савченко, епоха Кернеса, який управляє Харковом з 2010 року, затягнулася. Від нього є певна втома, особливо у низки політичних гравців.

"Я очікував, що перед виборами з'явиться якийсь ролик. Кернес покаже, що здоровий або відносно здоровий. Але точно — живий... Це було б в стилі Геннадія Адольфовича, — говорить експерт. — Але такого ролика не було. Кернес ніяк не показав себе. І це досить дивно. Наближені до нього говорили, що він одужує, що живий, що скоро вийде ролик. Але і на цей момент його немає. Тому місцеві та не місцеві гравці (ті, хто працює з Аваковим, з Фельдманом), підхоплюють або запускають ідеї, що, можливо, здоров'я Кернеса критично впало. І він навряд чи зможе виконувати обов'язки мера".

В такому випадку, продовжує Олександр Савченко, обов'язки мера покладаються на секретаря міськради.

"Оскільки вибори відбулися і диспозиція склалася (до міськради з результатом близько 38% пройшов "Блок Кернеса — Успішний Харків", яким складуть компанію ОПЗЖ, ЄС, СН, "Партія Шарія" і Блок Світличної "Разом" — ред.) Будуть вибирати цього самого секретаря. І тільки після цього нам стане зрозуміло, яким є насправді стан справ зі здоров'ям Кернеса. Втім, він може піти на лікарняний, — зазначає експерт. — Це дозволить виграти декілька місяців, за які його команду підготує зміну — впізнаваного харківського гравця. При цьому треба розуміти, що навіть в орбіті Кернеса одні дуже бояться його відходу, інші — дуже цього хочуть. Не виключаю, що нас очікує серйозна перебудова харківських еліт"

"Чутки будуть висуватися до тих пір, поки Кернес не постане перед людьми в тому чи іншому вигляді"

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова зізналася, що ситуація з мером Харкова вражає.

"Насправді ж ніхто, крім наближених, не знає точно, живий він чи ні. Коли немає достовірної інформації, яку легко перевірити, відкривається поле для маніпуляцій і провокацій, — пояснює експерт. — Кому це може бути вигідно? Тим, хто програв конкурентам, наприклад".

На думку Тетяни Лупової, чутки будуть висуватися до тих пір, поки Кернес не постане перед людьми в тому чи іншому вигляді.

"А ось питання, що буде з містом, досить цікаве. Якщо Кернес повернеться живий і відносно здоровий, все повернеться на круги своя, це ясно. А якщо він повернеться, але не живий або не здоровий? Харків можуть чекати перевибори мера, як, наприклад, Бориспіль, в якому переможець виборчих перегонів, мер Федорчук, помер від наслідків ковіда", — не виключає експерт.

Не особливо зрозуміло і те, хто буде керувати містом, якщо перебування Кернеса на лікуванні затягнеться.

"Стає навіть цікаво, скільки його зможуть ховати від людей й ігнорувати питання про стан його здоров'я? Втім, у нашій країні це запросто може відбуватися як завгодно довго, — впевнена Тетяна Лупова. — Поки ж побажаємо якнайшвидшого одужання самому Геннадію Кернесу і (про всяк випадок) — здорового глузду його оточенню".

Раніше син Кернеса розповів, чому харківський мер не з'являється на публіці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини