Головна Новини Політика рада З'їзд партії «Слуга Народу»: яких рішень варто очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

З'їзд партії «Слуга Народу»: яких рішень варто очікувати

Експерти розповіли, які питання можуть несподівано внести до порядку денного з'їзду партії «Слуга Народу» 10 лютого

10 лютого 2021, 13:14
Поділіться публікацією:

Партія "Слуга Народу" має намір провести сьогодні, 10 лютого, з'їзд. Офіційно — щоб висунути двох кандидатів в депутати. Довибори пройдуть в Івано-Франківській і Донецькій областях. Чи можуть щось розглянути неофіційно або додати до порядку денного? Які шанси у СН, кого б вони не висунули, враховуючи, що Захід і Схід за станом на сьогодні не перебувають в їх управлінні? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

З'їзд партії «Слуга Народу»: яких рішень варто очікувати

Слуга Народа. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Нова ідеологія партії

Політолог, експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов підкреслює, що довибори принципово не змінять розстановку сил в парламенті. Він також сумнівається, що "слуги" зуміють їх виграти в зазначених округах.

"Останнім часом ходять чутки про те, що на з'їзді буде затверджена" нова ідеологія "партії. Ймовірно, це буде щось близьке до порошенківського націоналізму", — прогнозує Данило Богатирьов.

За його словами, тренд на "закручування гайок" в ідеологічному відношенні очевидний.

"Рейтинг "слуг" падає, суспільне невдоволення зростає. А інструментів для купірування цього невдоволення немає. Таким чином, залишаються тільки репресивні заходи. Їх-то влада й буде використовувати, щоб досидіти до кінця терміну", — вважає експерт.

Основні питання

Політичний експерт Дмитро Воронков вважає, що основним питанням буде все ж вибір найбільш перспективних кандидатур на довибори.

"Для "слуг" це дійсно питання номер один. Для СН зараз життєво важливо шляхом будь-якого політичного резерву зміцнити монокоаліцію, яка на межі розвалу. І два нардепи хоч і не панацея, але все ж могли б забезпечити невеликий запас міцності. Особливо після внутрішнього конфлікту і розбіжностей у фракції у зв'язку з вигнанням Дубинського", — підкреслює політексперт.

При цьому, на його думку, цілком логічно, що, наприклад, в Донецькій області, шанси у СН здобути перемогу вельми мізерні, незалежно від обраних кандидатур.

"Електорат скоріше віддасть перевагу кандидату від ОПЗЖ або самовисуванцю. Що стосується Івано-Франківщини, то і тут ситуація для СН сумна. Численні скандали в рядах монокоаліції та непопулярні рішення, згідно з безліччю соцдосліджень, значно знизили партійний рейтинг СН. Нагадаю, що СН програла навіть мерське крісло в Кривому Розі — рідному місті президента. А рішення гаранта про блокування телеканалів хоч і додало підтримки на заході країни, але це бонус швидше в скарбничку самого президента, а не в арсенал партії. І в СН це розуміють".

Дмитро Воронков не виключає, що паралельно з процесом відбору кандидатур, негласно в партійних рядах буде обговорюватися питання партійної субординації (після скандалу з Дубинським), а також можуть обговорюватися можливі варіанти співпраці з іншими партіями щодо законодавчих ініціатив. Або ж стратегічне моделювання формату нової коаліції в разі, якщо монокоаліція продовжить сипатися.

Нагадаємо, проект Lift, який повинен був дозволити новим людям прийти в політику і втілити нові ідеї в управлінні державою, був запущений ще в травні 2019 року, але, як завжди в нашій країні, щось пішло не так.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини