Закон про референдум: як можна буде міняти територію України

У Раді розкрили всі деталі

Сьогодні Верховна Рада України прийняла Закон про народовладдя, який передбачає проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі і про зміну території України. Заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів журналістам про те, як можна буде міняти територію нашої країни, передає видання "Цензор.нет".

Стефанчук заявив, що законопроект про референдум буде дозволяти українцям вирішувати питання тільки про розширення території нашої держави.

За його словами, рішення, які приймуть на всеукраїнському референдумі, обов'язково будуть імплементовані в законодавство.

Він заявив, що чотири предмети референдуму чітко визначені відповідно до Конституції України. Серед них зміни в статті Конституції щодо номерами I, III і XIII.

Далі в списку йде питання 73 статті Конституції про зміну території держави, законопроект сформульований так, що питання території України розуміються тільки щодо її розширення та збільшення.

Третім у списку йде пункт народної ініціативи, який передбачає винесення на референдум питання, який набрав 3 мільйони підписів громадян України.

І останньою в списку йде функція народного вето, коли громадяни мають можливість скасувати Закони, які прийняла Верховна Рада, В той же час Стефанчук зазначив, що в цьому пункті закладені певні обмеження для уникнення маніпуляцій.

Закон про народовладдя і всеукраїнському референдумі, який був частиною програми Президента Володимира Зеленського підтримали 256 народних депутатів.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що Юлію Тимошенко зловили на листуванні з главою ОП Андрієм Єрмаком у Верховній Раді.

Також нардеп Дубинський пригрозив Зеленському розвалом фракції "Слуги народу".