Закон про повернення чоловіків в Україну: які строки будуть визначені

Одним із пунктів закону буде визначення строку повернення відповідних осіб до України

Проект нового закону щодо обов’язкового повернення в Україну чоловіків після того, як був встановлений воєнний стан, передбачає, що їх відповідальність наступатиме після невиконання тих його статей, де вказано про строки повернення, що конкретизуються в президентському указі .

Про це розповів один із розробників законопроекту № 7265 про внесення змін до Кримінального кодексу та Закону України "Про правовий режим воєнного стану", член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський під час ефіру інформаційного марафону.

Як конкретизував посадовець, один із пунктів цього законопректу, що буде зазначений в президентському Указі і після цього буде затверджений парламентом, це - визначення строку повернення певних громадян до України.

"Президент у своєму указі, оцінивши загрозу та реальні потреби в мобілізаційному людському ресурсі, може визначити, що, наприклад, резервісти чи військовозобов’язані, які підлягають мобілізації у першу чергу, зобов’язані повернутися в Україну протягом 15 днів, ті, хто підлягає мобілізації в другу чергу – протягом 30 днів, ті, хто в третю – 60 днів . Це все має бути прописано і таку можливість ми передбачаємо в законі", - пояснив автор цього законопроекту.

Федір Веніславський додав, що кримінальна відповідальність наступить за порушення пунктів документу стосовно строків повернення. Прописані та конкретизовані такі вимоги будуть в президентському Указі . Відповідальність за новим законопроектом не наступить для громадян, які, маючи поважні причини, не можуть повернутись з-за кордону або визнані непридатними для військової служби та не підлягають призову під час мобілізації.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про земельне законодавство в період воєнного стану.