Головна Новини Політика рада За що голосують в Раді: плани на тиждень
commentss НОВИНИ Всі новини

За що голосують в Раді: плани на тиждень

Про те, які важливі законопроекти можуть бути прийняті на цьому тижні розповіли політичні оглядачі

14 грудня 2020, 09:28
Поділіться публікацією:

Народні депутати можуть проголосувати на цьому тижні за ряд найважливіших законопроектів, включаючи держбюджет-2021. Експерти проаналізували шанси документів на прийняття.

За що голосують в Раді: плани на тиждень

"Найочікуваніше голосування"

У вівторок, 15 грудня, у Верховній Раді очікується дуже цікавий і напружений день. За попередньою інформацією, заплановано розгляд низки важливих і вкрай проблемних законопроектів, зазначає професор кафедри політичних наук у Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка, політолог Анна Малкіна.

"Це і держбюджет 2021, і продовження спецстатусу Донбасу, і навіть повернення повноважень НАЗК, — перераховує експерт. — Складно уявити, що розгляд цих питань можливе помістити в один пленарний день і навіть пленарний тиждень".

Голосування за бюджет — питання вкрай проблематичний, впевнена політолог. Про це свідчить політична практика, а також фрагментований на основі бізнес-інтересів склад монобільшості.

Вирішення питання з поверненням повноважень НАЗК (продовження відновлення антикорупційної інфраструктури після скандального рішення КСУ) також пов'язане з рядом труднощів.

"З одного боку, стоїть гостра потреба у відновленні повноважень важливого антикорупційного органу та виконанні зобов'язань української сторони перед західними партнерами в частині проведення антикорупційної політики, — пояснює Анна Малкіна. — З іншого боку — стоїть завдання не посилювати конституційну кризу і не створювати прецедентів для нівелювання конституційних норм і рішень вищого органу конституційного контролю — Конституційного Суду".

Самим очікуваним, хоч і не безконфліктним, може стати голосування за продовження особливого статусу Донбасу, вважає політолог.

"Тут мова йде не про прийняття якихось нововведень, а про пролонгацію вже існуючої норми, яка в умовах зрушень в "Мінському процесі" є логічною", — підкреслює експерт.

"Мала Конституція"

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала вважає головним питанням — бюджетний. І прогнозує, що його таки приймуть.

"Бюджет називають ще малою Конституцією. Цілий рік країні доведеться жити за тими фінансами, які там прописали. Важливо прийняти цей головний фінансовий документ до нового року, — підкреслює Віталій Бала. — Бюджет завжди приймався, з огляду на "забаганки" фінансово-промислових груп. Від цього треба відходити. Тому що зараз мова про виживання країни. Найважливіші моменти, які там слід врахувати, це питання війни (збільшення фінансування армії, військово-промислового комплексу), економіки (щоб не померла, отримала поштовх до розвитку), і медицини (в тому числі залежить достатньо коштів на вакцинацію). Саме на це повинні йти основні засоби, а не на президентську адміністрацію або правоохоронців".

Директор АМС упевнений: якби в Україні існувала реальна політична еліта, ми б не говорили на тему "приймуть — не приймуть бюджет". Тим більше в такий кризовий час. Але такої еліти у нас, на жаль, немає. А договорняки і вибір на користь особистих, а не державних інтересів — є. Тому і бюджет можуть приймати з традиційними торгами.

"Повернення повноважень НАЗК (в частині перевірок е-декларацій) — це питання співпраці України з міжнародними структурами. В першу чергу — забезпечують зовнішнє фінансування (МВФ і т.д.). Важливо, щоб ми виконували свої зобов'язання, — підкреслює Віталій Бала. — Своїми недавніми рішеннями Конституційного суду, з моєї точки зору, вніс деструктив в ситуацію в країні. Конституційна криза має бути виправлена якомога швидше".

Що стосується "особливого статусу Донбасу", то закон потрібно продовжувати, впевнений експерт. Хоч сам подібний статус, за його словами, суперечить Конституції України.

"Формально потрібно продовжувати, щоб не дати опонентам звинувачувати нас, що ми не виконуємо зобов'язання в рамках "Мінська". Так що, думаю, продовжать без проблем. Але нам потрібно шукати інший шлях реінтеграції, новий порядок денний. Щоб питання про "особливий статус" взагалі не стояло", — вважає Віталій Бала.

Як повідомляв портал "Коментарі", під час пленарного засідання 3 грудня депутати прийняли закон про внутрішній водний транспорт (1182-1-д). Крім того, вони посилили парламентський контроль, схваливши законопроект № 4131. До всього іншого депутати не забули і про себе. Тепер вони матимуть помічників без вищої освіти (згідно із законопроектом № 3644-д), а також зняли обмеження, які передбачалися при прийомі на роботу на державну службу (законопроект № 4096).





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини