Які законопроекти парламент ухвалив 15 березня

Верховна Рада прийняла проекти щодо освіти, екології, правового захисту військових та поліціянтів

На засіданні Верховної Ради 15 березня були присутні 345 народних депутатів з усіх фракцій. Народні обранці прийняли ряд важливих для рішень, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Депутати ухвалили продовження строку дії воєнного стану в Україні до 25 квітня 2022 року. Також прийняли законопроект №7137д, що передбачає додаткові податкові стимули для підтримки бізнесу під час війни. В документі йдеться про скасування оподаткування пального та запровадження пільгового режиму для підприємців, так звану податкову реформу, яку ініціював президент.

Рада ухвалила законопроект №7151, відповідно до якого добровольців територіальної оборони визнаватимуться ветеранами війни. Інший документ №7140-1 передбачає, що звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми буде проводитися за спрощеною процедурою.

В сфері регулювання діяльності військовослужбовців внесено зміни щодо діяльності та додаткових повноважень поліції в умовах воєнного стану, введення в законодавство поняття "бойового імунітету". Імунітет означає, що українське військове командування, військовослужбовці та територіальна оборона, працівники правоохоронних органів будуть забезпечені правовим захистом.

Відповідно до прийнятого законопроекту №7133, вчителям гарантується заробітна плата, збереження за ними робочого місця та інші гарантії. Держава зобов'язується організовувати освітній процес у безпечній для життя і здоров’я людей формі. Повноважень в сфері освіти будуть частково передані від Міністерства освіти до військових цивільних адміністрацій.

Законопроект №7152 передбачає створення резервних копій державних інформаційних ресурсів та захист інформації в умовах дії воєнного стану, а №7144 - спрощення екологічного законодавства для ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та після.

Крім того, ухвалено збільшення в особливий період загальної чисельності Державної прикордонної служби України на 7000 військовослужбовців. 342 нардепа підтримали законопроект №7167 про збільшення на 67 млрд видатків на армію й обмеження використання коштів дорожнього фонду. В сфері економіки ухвалено й законопроект №7038д, що передбачає збільшення ренти на видобуток газу на час воєнного стану та надзвичайного стану.

Крім того, 341 нардеп підтримав законопроект №7157 – розширення дії Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” на території, які були тимчасово окуповані Російською Федерацією з початку війни.

"Ми також доручили (335 голоса) голові ВРУ невідкладно підписати прийняті законопроекти та направити президенту. І головне, Ківа більше не депутат. Надійшла його заява про добровільне складання мандату і сьогодні останнім голосуванням 335 депутатів підтримали це рішення.
А фракцію ОПЗЖ залишило 4 депутата: Абрамович, Плачкова, Столар та Фельдман", - написав Ярослав Железняк.

Як повідомив портал, дипломат озвучив свій прогноз по ситуації в Україні.