"Врятувати від вирубки": кожне дерево в українських лісах поставлять на облік

Верховна Рада постановила провести повну інвентаризацію українських лісів

Сьогодні народні депутати внесли зміни до лісового кодексу, відповідно до якого по всій Україні пройде повна інвентаризація лісів і лісничих угідь. Про це повідомляє агентство УНІАН.

За прийняття відповідного законопроекту №2379 проголосували 322 народних депутати при необхідному мінімумі в 226 голосів.

У пояснювальній записці до документа сказано, що обсяг бюджетних коштів, необхідний для проведення національної інвентаризації лісів, становить близько 9 млн грн щорічно. Розрахунковий рівень необхідних витрат змінюється від 7,7 млн грн до 12,6 млн грн в окремі роки, що обумовлено необхідністю придбання програмного забезпечення, приладів, обладнання та автомобільної техніки.

Як зазначила заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ірина Ставчук, в останній раз інвентаризація українського лісу проводилася в 2011 році, тому зараз немає повної інформації про стан лісового фонду країни.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Держлісагентство запустив пілотний проект електронного реєстру вирубки лісу в онлайн-часу.

Так, українці зможуть перевіряти легальність лісозаготівельних робіт, свідками яких вони стали. У разі виявлення нелегальних робіт їм радять звертатися в поліцію або Держлісагентство.