Відмова ОПЗЖ, виплати ФОПам і постанова про Донбас: підсумки позачергових засідань Ради

Експерти розповіли, на які рішення нардепів варто звернути увагу

Сьогодні, 30 березня, відбулася серія позачергових засідань Верховної Ради. Опитані порталом "Коментарі" експерти проаналізували найбільш важливі рішення, прийняті нардепами.

"Є три важливі моменти сьогоднішніх позачергових сесій"

Політолог Віктор Таран вважає, що слід відзначити три важливих моменти сьогоднішніх позачергових сесій.

"Перший - те, що Верховна Рада прийняла постанову з приводу ескалації ситуації на Донбасі. Мова про зростання обстрілів у цілому і драмі у н.п. Шуми, де окупанти 26 березня вбили 4 наших військових і поранили двох. Згідно з прийнятим документом, відповідальність за нинішнє загострення лежить на Росії. Парламентарії закликали світову спільноту відреагувати на ситуацію. Той результат, який відбився на табло ( "за" - 308 депутатів), а також вихід із залу ОПЗЖ, чітко демонструє, що український парламент поділений на дві частини. На щастя, проросійська частина в явній меншості. Зате ми маємо конституційну більшість щодо дійсно важливих питань. І це доводить, що ми продовжимо рухатися в бік європейської та євроатлантичної інтеграції", - підкреслює Віктор Таран.

Другим важливим моментом він називає те, що депутати виправляють провали уряду, який явно провалив підготовку до третьої хвилі коронавірусу, так само як провалив вакцинацію. Як наслідок - посилення карантинних заходів і нові втрати для малого і середнього бізнесу.

"Те, що 312 нардепів проголосували за виплату восьми тисяч гривень ФОПам і найманим працівникам підприємств, які постраждали від карантинних обмежень, це саме виправлення за допомогою парламенту урядових провалів", - зазначає політолог.

Третій момент, на якому Віктор Таран загострив увагу, це прийняття ВР у другому читанні законопроекту №4355 щодо використання електронних паспортів.

"302 народних депутата прийняли історичне рішення, - зазначає експерт. - Україна стала першою країною в світі, де електронні паспорти входять в ужиток поряд зі звичайними - паперовими. Ми, дійсно, стаємо державою в смартфоні".

"Блок рішень, пов'язаний з виплатами населенню - популістський"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій також відзначає три пакети ініціатив, прийнятих сьогодні Радою (велика частина поки не в остаточній редакції). Але робить дещо інші акценти.

"Перші стосуються військових питань, а також позиціонування держави, зокрема Верховної Ради, у відношенні до ескалації на Донбасі. Очевидно, це було потрібно для наших дипломатичних цілей. Прискорення мобілізації в разі потреби і посилення відповідальності за ухилення від мобілізації - правильна і важлива ініціатива", - впевнений Олександр Палій.

Другий блок рішень, на його думку, - популістським, пов'язаний з виплатами населенню.

"Він перекладає частину відповідальності на місцеві бюджети, що, звичайно, не дуже реалістично в нинішніх умовах. Якісь гроші місцевий бізнес отримає, і то добре. Головне, щоб це питання не встав в залежність від лояльності бізнесменів місцевої влади", - вважає експерт.

Третій блок питань, на якому акцентує Олександр Палій, пов'язаний з економікою. Зокрема, з розблокуванням великої приватизації, податковою амністією.

"Ці рішення мають потребу в дуже серйозному аналізі. Поки я не готовий сказати, чи добре це в цьому виконанні або погано. Якби ці рішення були прийняті на початку каденції Зелінського, вони, звичайно, дали б набагато більший ефект для економіки. Зараз же багато бізнесменів будуть обережними, в тому числі в питанні можливої податкової амністії навіть за невелику частину наявних у них коштів", - прогнозує експерт.

Раніше повідомлялося, що соцмережі вибухнули через указ Зеленського про подовження президентської ланцюга на чотири ланки.